Στο υψηλότερο σημείο εδώ και 15 χρόνια έφτασε ο ρυθμός της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ίδια η διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας.

Η έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE), που βασίστηκε κυρίως σε στοιχεία από δορυφόρους, υπολόγισε πως μεταξύ Αυγούστου 2020 και Ιουλίου 2021 καταστράφηκαν 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικών δασών. Νούμερο που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 22% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χροιά.

Παράλληλα αποτελεί ρεκόρ στο ρυθμό αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου από το 2006, όταν είχαν… «καθαριστεί» 14.286 τετραγωνικά χιλιόμετρα βλάστησης.

Τα θλιβερά αυτά στοιχεία δημοσιεύονται μόλις λίγες ημέρες αφότου η Βραζιλία δεσμεύτηκε στη συμφωνία για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών μέχρι το 2030, στο πλαίσιο της κλιματικής συνόδου COP26, στη Γλασκόβη.

Ο ίδιος ο Ζαϊρ Μπολσονάρου δεν μετέβη στη Γλασκόβη, θεωρώντας βέβαιο πως θα βρεθεί στο στόχαστρο ακτιβιστών και μη, δεδομένου πως θεωρείται αρνητής του φαινομένου του θερμοκηπίου και επί των ημερών του η Βραζιλία έχει ακολουθήσει μια καταστροφική πολιτική σε θέματα περιβάλλοντος.

Η επιτάχυνση της καταστροφής του Αμαζονίου επί των ημερών του, συνιστά την καλύτερη όσο και θλιβερή απόδειξη.

Με το επιχείρημα της ανάγκης στήριξης της οικονομίας, η κυβέρνηση ενθάρρυνε επιχειρηματικές (πολλές φορές παράνομες) δραστηριότητες, στην γεωργία, στον κτηνοτροφικό τομέα και στα ορυχεία. Στις δε, φωτιές του 2019 που κατέκαψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, συγκρούστηκε ανοιχτά ακόμη και με διεθνείς ηγέτες που επέκριναν τις πολιτικές του.

Σημειωτέον πως τα τροπικά δάση του Αμαζονίου ουσιαστικά επεκτείνονται σε εννέα διαφορετικές χώρες, όμως το 60% αυτών βρίσκονται στη Βραζιλία.

H αποψίλωση των παρθένων δασών και η υπερ-εκμετάλλευση τους δημιουργεί και μια ριζική ανατροπή στο ρόλο που παίζει ο Αμαζόνιος ως ο…πνεύμονας του πλανήτη. Νωρίτερα φέτος έτερη έκθεση του INPE αποκάλυψε πως, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Αμαζόνιος εκπέμπει περισσότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα από ότι έχει δυνατότητα να απορροφήσει, κάτι που σημαίνει πως από πνεύμονας του πλανήτη μετατρέπεται σε… ρυπαντή!

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Υπεράκτια αιολικά: Ποιες περιοχές θέτει εκτός το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Green |

Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ

Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα