
Στο υψηλότερο σημείο εδώ και 15 χρόνια έφτασε ο ρυθμός της αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ίδια η διαστημική υπηρεσία της Βραζιλίας.
Η έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας (INPE), που βασίστηκε κυρίως σε στοιχεία από δορυφόρους, υπολόγισε πως μεταξύ Αυγούστου 2020 και Ιουλίου 2021 καταστράφηκαν 13.235 τετραγωνικά χιλιόμετρα τροπικών δασών. Νούμερο που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 22% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χροιά.
Παράλληλα αποτελεί ρεκόρ στο ρυθμό αποψίλωσης των δασών του Αμαζονίου από το 2006, όταν είχαν… «καθαριστεί» 14.286 τετραγωνικά χιλιόμετρα βλάστησης.
Τα θλιβερά αυτά στοιχεία δημοσιεύονται μόλις λίγες ημέρες αφότου η Βραζιλία δεσμεύτηκε στη συμφωνία για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών μέχρι το 2030, στο πλαίσιο της κλιματικής συνόδου COP26, στη Γλασκόβη.
Ο ίδιος ο Ζαϊρ Μπολσονάρου δεν μετέβη στη Γλασκόβη, θεωρώντας βέβαιο πως θα βρεθεί στο στόχαστρο ακτιβιστών και μη, δεδομένου πως θεωρείται αρνητής του φαινομένου του θερμοκηπίου και επί των ημερών του η Βραζιλία έχει ακολουθήσει μια καταστροφική πολιτική σε θέματα περιβάλλοντος.
Η επιτάχυνση της καταστροφής του Αμαζονίου επί των ημερών του, συνιστά την καλύτερη όσο και θλιβερή απόδειξη.
Με το επιχείρημα της ανάγκης στήριξης της οικονομίας, η κυβέρνηση ενθάρρυνε επιχειρηματικές (πολλές φορές παράνομες) δραστηριότητες, στην γεωργία, στον κτηνοτροφικό τομέα και στα ορυχεία. Στις δε, φωτιές του 2019 που κατέκαψαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους, συγκρούστηκε ανοιχτά ακόμη και με διεθνείς ηγέτες που επέκριναν τις πολιτικές του.
Σημειωτέον πως τα τροπικά δάση του Αμαζονίου ουσιαστικά επεκτείνονται σε εννέα διαφορετικές χώρες, όμως το 60% αυτών βρίσκονται στη Βραζιλία.
H αποψίλωση των παρθένων δασών και η υπερ-εκμετάλλευση τους δημιουργεί και μια ριζική ανατροπή στο ρόλο που παίζει ο Αμαζόνιος ως ο…πνεύμονας του πλανήτη. Νωρίτερα φέτος έτερη έκθεση του INPE αποκάλυψε πως, για πρώτη φορά στην ιστορία, ο Αμαζόνιος εκπέμπει περισσότερους ρύπους στην ατμόσφαιρα από ότι έχει δυνατότητα να απορροφήσει, κάτι που σημαίνει πως από πνεύμονας του πλανήτη μετατρέπεται σε… ρυπαντή!


Latest News

Ξεκινούν την κατασκευή οκτώ φωτοβολταϊκών σταθμών MORE και ΔΕΗ Ανανεώσιμες
Καθοριστικό βήμα στη διαδικασία αδειοδότησης για τη MORE και τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στη Μακεδονία

Δυναμική η ανάπτυξη των φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα το 2024
Τα φωτοβολταϊκά αποτελούσαν το 93,5% όλης της νέας εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ για το 2024

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα «made in China» στη... Σερβία
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου στη Σερβία

Made in Serbia - Τι σχεδιάζουν οι Κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες
Η JMEV επιβεβαίωσε την κατασκευή του εργοστασίου

ΔΕΗ blue: Στην Πάτρα το πιο ισχυρό Hub φόρτισης της Ελλάδας
Με συνολική ισχύ 1,2 MW, το νέο ΔΕΗ blue Hub υποστηρίζει την ταυτόχρονη φόρτιση έως και 29 οχημάτων

Masdar: Εδραιώνει την παρουσία της στην Ευρώπη με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του 100% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της Masdar στην Ευρώπη, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου της εταιρείας για 100 GW παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος έως το 2030

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Καρτάλης (ΕΚΠΑ): «Χωρίς τις ΑΠΕ, η Ελλάδα θα είχε υπερδιπλάσια τιμή ρεύματος»
Οι συνθήκες που διαμορφώνονται υπό την προεδρία Τραμπ στις ΗΠΑ, επηρεάζουν και θα επηρεάσουν την ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Κώστας Καρτάλης, καθηγητής του ΕΚΠΑ, στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Ανοίγει το «παιχνίδι» με τις μπαταρίες στα φωτοβολταϊκά
Σε φάση εκκίνησης η πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων από τον ΔΕΔΔΗΕ. Εξετάζεται παράταση πέραν της 30ης Απριλίου λόγω των καθυστερήσεων.

Πλήγμα στον κλάδο της πράσινης ενέργειας από τους δασμούς Τραμπ
Οι δασμοί Τραμπ αποτελούν γροθιά στην πράσινη βιομηχανία που ήδη υποφέρει από την ανάκαμψη των ορυκτών καυσίμων