«Τώρα είναι η ώρα Δεν πρέπει να χαθεί η ευκαιρία ανάκαμψης του αγροτικού χώρου». Αυτό είναι το στοίχημα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και αυτό ακριβώς ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης που με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας.

Η εκδήλωση, στην οποία μετείχε και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιος Λιβανός, εντάσσεται στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η ΕΘΕΑΣ για την ενημέρωση των Αγροτικών Οργανώσεων, σχετικά µε το Πρόγραµµα Ανάκαµψης της Αγροτικής Οικονοµίας και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών από Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Αχαΐα, Άρτα, Ιωαννίνα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία.

Όπως εύστοχα σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρήστος Γιαννακάκης, ο αγροτικός τομέας αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πρόκληση, καθώς καλείται να εκσυγχρονιστεί και να γίνει ανταγωνιστικός στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Στην προσπάθεια αυτή, σημαντική υποστήριξη αναμένεται να προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ), το οποίο θα διαχειριστεί πανευρωπαϊκά 672,5 δις. Ευρώ, εκ των οποίων η Ελλάδα εξασφάλισε 30,9 δις. ευρώ. Το πρόγραμμα είναι εμπροσθοβαρές, με την επόμενη διετία, 2022- 2023, να είναι η πιο κρίσιμη για την υλοποίηση των έργων.

Η Τράπεζα Πειραιώς, που συμμετέχει στον κύκλο εκδηλώσεων ΕΘΕΑΣ, εκπροσωπήθηκε από τον Γενικό ∆ιευθυντή του Αγροτικού Τοµέα κ. Α. Αλεξάνδρου και ανώτατα στελέχη της κεντρικής υπηρεσίας, που μαζί με εκπροσώπους της εταιρίας σύμβουλο του ΥπΑΑΤ για το Πρόγραµµα Ανάκαµψης στον Αγροτικό τοµέα, ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ Α.Ε, ανέλυσαν τους βασικούς άξονες του προγράμματος, με έμφαση στις επενδύσεις του τοµέα τυποποίησης – µεταποίησης, στις επενδύσεις και συνεργασίες του πρωτογενούς και δευτερογενούς τοµέα, στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, στις επενδύσεις του τοµέααγροτοτουρισµού και στην γενετική βελτίωση των ζώων.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση, οι επενδύσεις που θεωρούνται επιλέξιμες θα πρέπει να αφορούν σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • ψηφιακός μετασχηματισμός,
  • πράσινη μετάβαση,
  • εξωστρέφεια,
  • ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων,
  • καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη.

Ο πρωτογενής τομέας της χώρας, ο οποίος ήταν ανθεκτικός την περίοδο της οικονομικής κρίσης και φαίνεται να «αντέχει» και μέσα στην πανδημία, μπορεί να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Το «Ελλάδα 2.0» μπορεί να είναι η ευκαιρία ανάδειξης των πλεονεκτημάτων του αγροτικού τομέα. Μέσα από τη δράση «Μετασχηματισμός στον γεωργικό τομέα», με προϋπολογισμό 520 εκατ. ευρώ, μπορεί να αξιοποιηθούν χρηματοδοτήσεις, ώστε να υλοποιηθούν επενδύσεις έγκαιρα, οι οποίες σχετίζονται με την πράσινη γεωργία, τη συνεργασία και την εξωστρέφεια. Τα προγράμματα αφορούν μεταξύ άλλων την καινοτομία και την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και την γενετική βελτίωση ζώων. Οι επενδύσεις πρέπει να στοχεύουν στην αύξηση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, στην αύξηση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και στην αύξηση των εξαγωγών.

Το «Ελλάδα 2.0» είναι η ευκαιρία ανάδειξης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά. Και μάλιστα σε μια εποχή, όπου οι καταναλωτές επιζητούν την υγιεινή διατροφή. Τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα έχουν τις δυνατότητες να κατακτήσουν τις αγορές, λόγω της υψηλής ποιότητάς τους, που οφείλεται τόσο στο μικροκλίμα της χώρας όσο και στις μεθόδους καλλιέργειας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγρινίου, Θωμάς Κουτσουπιάς, σε σχετική του δήλωση τόνισε ιδιαίτερα το ρόλο που το ίδιο το συνεταιριστικό κίνημα οφείλει να διαδραματίσει σε αυτή την προσπάθεια ανάκαμψης της αγροτικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τα καλά παραδείγματα τα οποία και αποτελούν τον οδηγό στην όλη προσπάθεια.

Ο υπουργός, Σπ. Λιβανός, αναφέρθηκε στα πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, μίλησε για το Ταμείο Παροχής Μικροπιστώσεων στον πρωτογενή τομέα, η ίδρυση του οποίου μόλις ανακοινώθηκε, ενώ αναφέρθηκε στη συνολική δυναμική του κλάδου, τονίζοντας ότι ο ΥπΑΑΤ και ο ίδιος προσωπικά είναι αρωγός και συμπαραστάτης κάθε προσπάθειας σε αυτή την κατεύθυνση.

Επισήμανε δε, ότι οι τράπεζες πρέπει να αναπτύξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας, εκφράζοντας, παράλληλα, στη στήριξή του, αλλά και τη στήριξη της κυβέρνησης στο συνεταιριστικό και συνεργατικό κίνημα.

«Πιστεύω βαθιά στη συνεργατικότητα και στην υγιή συνεταιριστικότητα για τον αγροτικό χώρο. Τα συλλογικά αγροτικά σχήματα μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα στην αναδόμηση του αγροτικού τομέα και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας μας. Μέσω της επίτευξης οικονομιών κλίμακας, της προώθησης της καινοτομίας, της αξιοποίησης της τεχνολογίας, οδηγούν στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και, τελικά, στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος.

Αναφερόμενος στην Τράπεζα Πειραιώς είπε ότι βοηθά στο να γίνει πιο τεχνοκρατικός ο χώρος και στη δημιουργία νέων επενδύσεων. Όπως είπε έτσι θα δημιουργηθεί πλούτος. Και όταν δημιουργείται πλούτος, δημιουργείται πλούτος και για τους παραγωγούς με αποτέλεσμα να ενισχύεται ο πρωτογενής τομέα και η αγροτική επιχειρηματικότητα.

Σε αυτήν την προσπάθεια, εκτιμά ο κ. Λιβανός, καταλυτικός είναι και ο ρόλος της ΕΘΕΑΣ.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέφρασε τη στήριξή του και προς τις διεπαγγελματικές οργανώσεις ενώ, όπως σημείωσε, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, η κυβέρνηση παρέχει κίνητρα για συνεργασίες και συνεργατικά σχήματα με στόχο την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Συνολικά, όπως είπε, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να κινητοποιηθούν τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη του πρωτογενή τομέα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • 670 εκ. ευρώ για τον Οικονομικό Μετασχηματισμό του Αγροτικού Τομέα, εκ των οποίων:
  • 100 εκ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα
  • 100 εκ. ευρώ για τον πράσινο αγρο-τουρισμό
  • 217 εκ. ευρώ για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών
  • 18 εκ. ευρώ για τη γενετική βελτίωση ζώων και
  • 235 εκ. ευρώ για καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων.

Ακόμα στο ίδιο πρόγραμμα, όπως είπε ο κ. Λιβανός, περιλαμβάνονται,

  • 70 εκ. ευρώ για την Υδατοκαλλιέργεια
  • 47 εκ. ευρώ για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Αγροδιατροφικού
  • 1 δισ. ευρώ για το Εθνικό Δίκτυο Άρδευσης
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ
AGRO |

Δήμας: Καμία αλλαγή στη διακίνηση μικρής ποσότητας ελαιολάδου – Τι γίνεται με το 17λιτρο τενεκέ

«Το θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει τη μεταφορά του ελαιολάδου ισχύει από το 2017», είπε ο κ. Δήμας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση αλλαγής στο σημερινό καθεστώς