Για την κλιματική αλλαγή δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη γη ( εντάξει έχουμε και εδώ αρνητές αλλά δεν θεωρώ ότι είναι πολλοί) που να μην γνωρίζει πως επηρεάζει και πως θα συνεχίζει να επηρεάζει προς το χειρότερο τη ζωή μας.
Αυτές οι δυο λέξεις (κλιματική αλλαγή) μπήκαν πλέον στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Κι αν εξαιρέσουμε κάποιους που περιμένουν τον από μηχανής θεό για να λυθεί το πρόβλημα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη ζωή μας, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι που θέλουν ή έχουν αρχίσει να βάζουν πλάτη για τη σωτηρία του πλανήτη…
Για όλους αυτούς που θέλουν ή βάζουν πλάτη, θα ήθελα να μιλήσουμε σήμερα. Αφορμή για το θέμα, στάθηκε η κουβέντα που είχα με την υπεύθυνη της εκστρατείας για Βιώσιμη Γεωργία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace Έλενα Δανάλη.
Η ‘Έλενα ( ο ενικός επιτρέπεται λόγω της μακροχρόνιας φιλίας μας) μου εξήγησε πως το … οπλοστάσιο ενάντια στην κλιματική αλλαγή περιέχει και τρία όπλα, τα οποία εμείς, εδώ στην Ελλάδα, αλλά και στη Μεσόγειο γενικότερα, έχουμε σε αφθονία. Ναι, σε αφθονία. Τρεις λέξεις περιγράφουν αυτά τα όπλα: όσπρια, φρούτα, λαχανικά (!).
Να γίνει η ανθυγιεινή ζωή είδος πολυτελείας…
Ακούστε λοιπόν τι μου είπε:
-«Η διεθνής επιστημονική κοινότητα καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα, τόσο από περιβαλλοντικής σκοπιάς όσο και από πλευράς υγείας προτρέποντας τον κόσμο να καταναλώνει περισσότερα όσπρια, περισσότερα φρούτα και περισσότερα λαχανικά. Μας λέει δηλαδή με απλά λόγια, να γίνει η ανθυγιεινή διατροφή είδος πολυτελείας και όχι η υγιεινή, όπως έχει καταλήξει να συμβαίνει σήμερα…».
-Δηλαδή μας λένε πως για σωθεί ο πλανήτης πρέπει να γίνουμε vegan ;
« Μας λένε να περιορίσουμε δραστικά την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προκειμένου να μειωθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, γνωρίζουμε πως ο τρόπος που καταναλώνουμε και παράγουμε την τροφή μας επηρεάζει άμεσα την υγεία μας και την υγεία του πλανήτη.
» Γνωρίζουμε τις καταστροφικές επιπτώσεις της εντατικής κτηνοτροφίας στο κλίμα, τη βιοποικιλότητα και την υγεία. Έχουμε διαπιστώσει τον συσχετισμό της εξάπλωσης ζωονόσων και πανδημιών με την παραγωγή και κατανάλωση τροφής. Ξέρουμε ότι ο ΠΟΥ κατατάσσει το επεξεργασμένο κρέας στα καρκινογόνα και το κόκκινο κρέας στα ‘πιθανώς καρκινογόνα’», μουεπισημαινει η υπεύθυνη της εκστρατείας για τη Βιώσιμη Γεωργία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace.
Πρόβλημα μεγαλύτερο ακόμη και από τις μεταφορές
Ομολογώ δυσκολεύομαι να καταλάβω, πιστέψω, όπως θέλετε πείτε το πώς τα κατσικάκια για παράδειγμα, τα βοοειδή, αλλά και τα γαλακτοκομικά ευθύνονται για την …καταστροφή του πλανήτη.
-« Δεν ευθύνεται η μεμονωμένη παραγωγή αλλά η βιομηχανική», υποστηρίζει η Έλενα Δανάλη .« Το ποσοστό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανική κτηνοτροφία φθάνει στο 19%, ποσοστό μεγαλύτερο από τις εκπομπές που προκαλούνται από το σύνολο του τομέα μεταφορών: αυτοκίνητα, αεροπλάνα, τρένα και πλοία (!). Κι αν υπολογίσουμε την αλλαγή χρήσης γης και την αποψίλωση των δασών, το ποσοστό αυτό φθάνει σχεδόν στο ¼ των εκπομπών».
Αν συνεχίσουμε να τρώμε κρέας…
Σύμφωνα με την ίδια, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως αν συνεχίσουμε να τρώμε κρέας με την ποσότητα και συχνότητα που τρώμε σήμερα, μέχρι το 2050 το 52% των εκπομπών αερίων στην ατμόσφαιρα θα προέρχεται από τη γεωργία, ενώ το 70% των εκπομπών αυτών θα προέρχεται από τη βιομηχανική κτηνοτροφία (!). Στην ΕΕ, η κατανάλωση κρέατος πρέπει να μειωθεί 71% έως το 2030 και 81% έως το 2050.
Μειώστε το μεθάνιο…
Ενδεικτικό είναι το γεγονός, όπως μου αναφέρει, πως στη σύνοδο του ΟΗΕ στη Γλασκώβη, πάρθηκε η απόφαση (με πρωτοβουλία ΗΠΑ και ΕΕ) για μείωση των εκπομπών του μεθανίου κατά 30% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.
«’Όλοι έχουν πλέον συνειδητοποιήσει πως πρέπει να γίνει δραστικότερη μείωση εκπομπών μεθανίου το οποίο παράγεται κυρίως από τη βιομηχανική κτηνοτροφία. Γι’ αυτό και εμείς θεωρούμε πως το 30% πρέπει να είναι μόνο η αρχή και η μείωση του μεθανίου πρέπει να είναι μεγαλύτερη», συμπληρώνει.
Εντάξει, ‘Έλενα με έπεισες, αλλά τα σουβλάκια δεν τα κόβω, θα προσπαθήσω να τα περιορίσω. Στο υπόσχομαι…
Latest News
Ερχεται Dunkelflaute
Πριν από μερικούς μήνες το πρόβλημα των υψηλών τιμών έπληξε την Ελλάδα και τις γειτονικές βαλκανικές χώρες
Προβλήματα καθημερινότητας
Προφανώς χωρίς σχέδιο, με λύσεις βιαστικές και εκ του προχείρου... δουλειά δεν γίνεται
Αυξάνεται η αποταμίευση στην Ευρωζώνη, παραμένει αρνητική στην Ελλάδα – Οι λόγοι [γραφήματα]
Η τρέχουσα άνοδος αποδίδεται κυρίως στην αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, στις υψηλές αποδόσεις αποταμίευσης, στη μείωση της πραγματικής καθαρής περιουσίας και στη συγκρατημένη καταναλωτική εμπιστοσύνη
Πώς θα πετάξουν φέτος οι τουρίστες προς την Ελλάδα
Η ανάκτηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων φτάνει στη χώρα μας το 127% σε σχέση με το 2019
Οι 4+1 εποχές του τραπεζικού συστήματος
Η βαθύτερη κατανόηση της πορείας του τραπεζικού συστήματος και κυρίως της αλληλεπίδρασης μεταξύ πιστωτικής επέκτασης και επάρκειας καταθέσεων παρουσιάζει μια σειρά από προκλήσεις
Το έλλειμμα της οικονομίας
Δεν έχουμε βρει τον τρόπο να ανατρέψουμε την πιο ολέθρια για την ελληνική οικονομία συνθήκη
Ποιος ο ρόλος για τη μεταλλευτική βιομηχανία
Αν η Ελλάδα θέλει να ενισχύσει την «ενδογενή» ανάπτυξη της, αλλά με την απαραίτητη παραγωγική εξωστρέφεια, ο ορυκτός πλούτος της αποτελεί μεγάλη ευκαιρία
Κάτι ψήνεται
Η πολιτική αβεβαιότητα που περιβάλει την επιστροφή Τραμπ
Τι πρέπει να περιμένουν οι ελληνικές τράπεζες το 2025
Το έτος 2025, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες
Ποιοι κερδίζουν από τα ασφάλιστρα υγείας
Σύντομα θα έχουμε θέμα και με τις χρεώσεις των ιδιωτικών νοσοκομείων, καθώς οι ασφαλιστικές πετούν στα ιδιωτικά θεραπευτήρια τον «μουτζούρη» των αυξήσεων