
Δύο χρόνια έπειτα από μια άνευ προηγουμένου κοινωνική εξέγερση κατά των κοινωνικών ανισοτήτων και εν μέσω διαδικασίας σύνταξης νέου Συντάγματος, οι πολίτες της Χιλής προσέρχονται σήμερα στις κάλπες των προεδρικών εκλογών για να εκλέξουν πρόεδρο σε μια διαδικασία με ιδιαίτερα αβέβαιο αποτέλεσμα.
Δεκαπέντε εκατομμύρια πολίτες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε επτά υποψηφίους τον διάδοχο του 71χρονου συντηρητικού προέδρου Σεμπαστιάν Πινιέρα, ο οποίος έπειτα από δύο θητείες δεν μπορεί να είναι ξανά υποψήφιος και εγκαταλείπει την εξουσία με την δημοτικότητά του να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο (12%).
Μεταξύ των δύο φαβορί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίοι πιστώνονται περίπου το ένα τέταρτο της πρόθεσης ψήφου, είναι δύο υποψήφιοι που βρίσκονται στα δύο άκρα του πολιτικού τοπίου της χώρας και εκτός των συνασπισμών της δεξιάς και της κεντροαριστεράς που κυβέρνησαν τη χώρα από το τέλος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ (1973-1990).
Στη μία πλευρά βρίσκεται ο 35χρονος Γκαμπριέλ Μπόριτς, πρώην ηγέτης του φοιτητικού κινήματος και υποψήφιος του συνασπισμού της αριστεράς Apruebo Dignidad (“Εγκρίνω την Αξιοπρέπεια”), και από την άλλη ο Χοσέ Αντόνιο Καστ (φωτό), ένας 55χρονος δικηγόρος και επικεφαλής του κινήματος της ακροδεξιάς Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ο οποίος ποντάρει στην έλλειψη δημοτικότητας της απερχόμενης κυβέρνησης.
“Αυτοί που δεν ήταν ποτέ φαβορί εμφανίζονται πλέον ως τα φαβορί’, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου του Σαντιάγο Ραούλ Ελγκέτα. “Αυτές είναι οι τελευταίες εκλογές του παλαιού κύκλου και μπορεί να έχουν ένα αποτέλεσμα διαφορετικό από αυτά που έχουμε δει” μέχρι σήμερα, πρόσθεσε ο πανεπιστημιακός.
Ακριβώς μετά τα δύο φαβορί βρίσκονται δύο πρώην υπουργοί, η γερουσιαστής των Χριστιανοδημοκρατών, η 51χρονη Γιάσνα Προβόστε, και ο υποψήφιος της φιλελεύθερης δεξιάς, ο 44χρονος Σεμπαστιάν Σίτσελ.
Ωστόσο η μικρή αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων, όπως φάνηκε σε πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, η απαγόρευσή τους δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, σε συνδυασμό με ένα μεγάλο ποσοστό αναποφάσιστων και μια αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19, καθιστούν δύσκολη κάθε πρόβλεψη όσον αφορά το ποιοι θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί στις 19 Δεκεμβρίου.
Άλλος παράγοντας αβεβαιότητας είναι η συμμετοχή των νέων, οι οποίοι είχαν πραγματοποιήσει μαζικές κινητοποιήσεις στα τέλη του 2019 για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά εκφράζουν τακτικά την έλλειψη ενδιαφέροντος για τις προτάσεις των υποψηφίων.
Σύμφωνα με έρευνα του εθνικού Ιδρύματος Νεότητας, το 77% των νέων θα πάει “μάλλον” ή “σίγουρα” να ψηφίσει σήμερα.
Οι πολίτες της Χιλής καλούνται σήμερα στις κάλπες επίσης για να ανανεώσουν τις 155 έδρες της κάτω βουλής, τις 27 από τις 50 έδρες της άνω βουλής και όλους τους επικεφαλής των 16 περιφερειακών συμβουλίων της χώρας.
Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 08:00 τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 18:00 (23:00 ώρα Ελλάδος). Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.


Latest News

Σύρος – Blue Star: Τι συνέβη με το χάος των υπεράριθμων από Ικαρία – Πώς έφτασαν στον Πειραιά
Από το αδιαχώρητο στη Σύρο, στην έκτακτη δρομολόγηση του Blue Star Paros - Τι λένε οι επιβάτες από την Ικαρία

Πάπας Φραγκίσκος: Πού θα γίνει η ταφή του
Ο πάπας Φραγκίσκος θα ταφεί στη Βασιλική της Σάντα Μαρία Ματζόρε της Ρώμης και όχι στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό

O Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει το κονκλάβιο που θα εκλέξει τον διάδοχό του
Ο Πάπας Φραγκίσκος είχε επιλέξει καρδινάλιους που μοιράζονταν την ίδια κοσμοθεωρία και άλλους με κριτήριο τη γεωγραφική ποικιλομορφία του κονκλάβιου

Επιστρέφει ο δακτύλιος: Μονά - ζυγά από σήμερα στην Αθήνα
Ο δακτύλιος είχε σταματήσει για τις ημέρες του Πάσχα - Για ποιους δρόμους ισχύουν οι απαγορεύσεις

Αφρικανική σκόνη και 25άρια - Σε ποιες περιοχές θα βρέξει
Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού

BofA για δασμούς Τραμπ: Τι μπορεί να διαλύσει την αβεβαιότητα στις αγορές
Οι ανησυχίες των επενδυτών έχει φτάσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα - Τι λένε οι διαχειριστές κεφαλαίων της BofA

Εγκεφαλικό η αιτία θανάτου του Πάπα Φραγκίσκου – Η ανακοίνωση από το Βατικανό
Ο Πάπας Φραγκίσκος πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο οδήγησε σε κώμα και μη αναστρέψιμη καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με το Βατικανό – Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση

Πόσα άλλαξε ο πάπας Φραγκίσκος;
Ο Πάπας Φραγκίσκος αποτέλεσε έναν αρκετά ανοιχτόμυαλο ποντίφικα, ο οποίος άλλαξε πολλά στην καθολική εκκλησία, αλλά όχι όσα επιθυμούσε

Πούτιν: Η Ρωσία «θα αναλύσει» την πρόταση Ζελένσκι για διακοπή των επιθέσεων
Η Ρωσία, δια στόματος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανακοίνωσε το τέλος της πασχαλινής εκεχειρίας – Άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για διμερείς συνομιλίες σχετικά με την πρόταση Ζελένσκι

«Έπεσαν» οι υπογραφές για στρατηγική εταιρική σχέση της Ρωσίας με το Ιράν
Τι προβλέπει η συμφωνία στην οποία έφτασαν Ρωσία και Ιράν