
Η ρυθμιστική αρχή αγοράς της Κίνας ανακοίνωσε ότι επέβαλε πρόστιμα σε τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Alibaba, η Baidu και η JD.com επειδή δεν δήλωσαν 43 συμφωνίες που χρονολογούνται από το 2012 στις αρχές, επισημαίνοντας ότι παραβίασαν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.
Οι επιχειρήσεις που εμπλέκονται στις υποθέσεις θα τιμωρηθούν με πρόστιμο 500.000 γιουάν (78.000 δολάρια) η καθεμία, ανέφερε, το ανώτατο όριο βάσει του αντιμονοπωλιακού νόμου της Κίνας του 2008.
Οι Alibaba, Baidu, JD.com και Geely αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εξέλιξη αυτή.
Η Κίνα έχει εντείνει τους ελέγχους της στις διαδικτυακές πλατφόρμες, αντιστρέφοντας μια κάποτε laissez-faire προσέγγιση είχε στην οικονομία και επικαλούμενη τον κίνδυνο κατάχρησης της ισχύος που έχουν στην αγορά, με την οποία μπορούν να καταπνίξουν τον ανταγωνισμό, να καταχραστούν δεδομένα των καταναλωτών και να παραβιάσουν τα δικαιώματά τους.
Στο στόχαστρο για deal του 2012
Η πρώτη συμφωνία που αναφέρθηκε από τις κινεζικές αρχές ήταν μια εξαγορά του 2012 στην οποία συμμετείχαν η Baidu και ένας συνεργάτης της και η πιο πρόσφατη ήταν η συμφωνία του 2021 μεταξύ της Baidu και της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Zhejiang Geely Holdings για τη δημιουργία μιας εταιρείας οχημάτων νέας ενέργειας.
Άλλες συμφωνίες που αναφέρθηκαν από την Κρατική Διοίκηση Εποπτείας Αγοράς περιλάμβαναν την εξαγορά από την Alibaba, το 2014, της κινεζικής εταιρείας ψηφιακής χαρτογράφησης και πλοήγησης AutoNavi και την αγορά του 44% της Ele.me το 2018 προκειμένου να καταστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος της εν λόγω υπηρεσίας παράδοσης τροφίμων.
Οι συμφωνίες, ωστόσο, δεν είχαν ως αποτέλεσμα την εξάλειψη ή τον περιορισμό του ανταγωνισμού, σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή.
Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, επιβλήθηκε πρόστιμο 500.000 γιουάν στην Alibaba, στην China Literature που υποστηρίζεται από την Tencent και στην Shenzhen Hive Box, επειδή δεν ανέφεραν σωστά τις προηγούμενες συμφωνίες για κριτικές αντιμονοπωλιακών συμφωνιών.


Latest News

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»

Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες FMCG στην Ευρώπη - Έρευνα Circana
Η Circana δημοσιεύει σε συνεργασία με το περιοδικό ESM τις κατηγορίες προϊόντων που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της ΕΕ στην Κίνα ζητάει από το Πεκίνο να αλλάξει εμπορική πολιτική
Τι ζητούν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Κίνα, στον απόηχο του εμπορικού πολέμου που κήρυξε ο Τραμπ

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%