![Έξυπνο σπίτι – Εναλλακτική λύση για μείωση των δαπανών ενέργειας και θέρμανσης](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/exipnospiti1.jpg)
Το πλυντήριο επιλέγει το πιο οικονομικό πρόγραμμα πλύσης ρούχων. Ο φούρνος αναγνωρίζει το φαγητό που είναι έτοιμο για ψήσιμο και προγραμματίζει να είναι έτοιμο σε 45 λεπτά. Ο θερμοστάτης του σπιτιού ρυθμίζει τη θερμοκρασία στις προτιμήσεις των ενοίκων του. Οι λάμπες ανάβουν μόλις πέσει το φως του ηλίου. Όλα αυτά χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση!
Μια εικόνα, όχι από το μέλλον αλλά από το σήμερα, μιας κατοικίας 105 τμ από το κέντρο της Αθήνας, οι ιδιοκτήτες της οποίας αποφάσισαν να επενδύσουν στο έξυπνο κόσμο που δημιουργούν οι νέες τεχνολογίες, η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο των πραγμάτων και τα δίκτυα 5G.
Σε μια εποχή όπου το ενεργειακό κόστος έχει οδηγήσει σε μπαράζ ανατιμήσεων στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου και τα νοικοκυριά αναζητούν λύσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές τους υποχρεώσεις, το έξυπνο σπίτι αποτελεί μια εναλλακτική λύση που θα οδηγήσει σε περιορισμό των δαπανών ενός μέσου νοικοκυριού.
Διαβάστε επίσης: Δίμηνο «ηλεκτροσόκ» σε καταναλωτές, με υψηλότερες τιμές ρεύματος
Επενδύοντας στις νέες τεχνολογίες για την μείωση του κόστους ενέργειας
Οι καταναλωτές, εκτός από την προσπάθεια που κάνουν για περιορισμό της κατανάλωσης στο πλαίσιο του εφικτού, την αναζήτηση τραπεζικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων θέρμανσης, την αναζήτηση πάροχων φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος που θα τους εξασφαλίσουν καλύτερες τιμές, συνδυαστικά με άλλες προσφορές, αντιλαμβάνονται πως η επένδυση στις νέες τεχνολογίες οδηγεί σε εντυπωσιακά αποτελέσματα μείωσης του ενεργειακού κόστους ενός νοικοκυριού.
![](http://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/exipnospiti-600x337.jpg)
Στο πλαίσιο του νέου αφιερώματος του ΑΠΕ-ΜΠΕ υπό το τίτλο Energy2Heat2021, στελέχη μεγάλων ομίλων λιανικής ανάφεραν πως διατίθενται σήμερα στην ελληνική αγορά μια σειρά έξυπνων συσκευών που η χρήση τους οδηγεί σε σημαντικά οικονομικά οφέλη για ένας μέσο νοικοκυριό, εκτός από τα μεγάλη οφέλη στο περιβάλλον. Όλες οι συσκευές που διατίθενται σε τιμές που γίνονται ολοένα και πιο προσιτές σε ένα μέσο νοικοκυριό διαθέτουν τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας
Ενδεικτικά αναφέρονται έξυπνοι θερμοστάτες που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν το κόστος θέρμανσης αλλά και ψύξης μιας κατοικίας έως και 30%. Οι έξυπνοι θερμοστάτης ενσωματώνουν τεχνολογίες που επιτρέπουν στον θερμοστάτη να ανάβει τα σώματα και τα κλιματιστικά συγκεκριμένες ώρες μέσα στην ημέρα και να τα απενεργοποιεί όταν δεν είναι κανείς σπίτι.
Διαβάστε επίσης: UBS – Επενδυτικές ευκαιρίες σε Τεχνητή Νοημοσύνη, big data και κυβερνοασφάλεια
Επίσης σημαντική μείωση ενέργειας έχουν οι έξυπνες λάμπες LED καθώς καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και ενεργοποιούνται ή απενεργοποιούνται από απόσταση μέσω κινητού οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με εξοικονόμηση νερού με την χρήση έξυπνου αισθητήρα διαρροής νερού στο νεροχύτη, το νιπτήρα και το πλυντήριό καθώς κάθε φορά που εντοπίζεται διαρροή νερού, στέλνεται μήνυμα στο κινητό και κλείνει η παροχή.
Εξοικονόμηση ενέργειας προσφέρουν και οι έξυπνες πρίζες καθώς έχουν τη δυνατότητα ανίχνευσης συσκευών που δεν χρησιμοποιούνται προκειμένου στην περίπτωση αυτή να διακόψουν αυτόματα την παροχή ενέργειας. Φυσικά και το έξυπνο ψυγείο συμβάλλει στην κατανάλωση λιγότερης ενέργειας καθώς με ενσωματωμένες τεχνολογίες δίνει πληροφορία στο καταναλωτή για τα προϊόντα που υπάρχουν μέσα ώστε με αυτό τον τρόπο να μην χρειάζεται το ψυγείο να ανοιγοκλείνει.
Ένας έξυπνος κόσμος γεννιέται που δίνει πλέον τη δυνατότητα ακόμη και σε ένα μέσο νοικοκυριό να αναζητήσει λύσεις πέραν των παραδοσιακών (πχ επιδοτήσεις θέρμανσης κλπ) προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις διατηρώντας το βιοτικό του επίπεδο σταθερό.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/fotovoltaika-600x403-1.jpg)
net metering: Οι πάροχοι ρεύματος ζητούν από τον ΔΕΔΔΗΕ την άμεση εκκαθάριση των συναλλαγών
Για το net metering ο σύνδεσμος των παρόχων ρεύματος, ΕΣΠΕΝ, με επιστολή του τονίζει τις ζημιές που υπέστησαν οι προμηθευτές από την καθυστέρηση των εκκαθαρίσεων
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης