Οι γυναίκες, οι κάτοικοι των πόλεων και οι μετανάστες έχουν επηρεαστεί δυσανάλογα από τις καταστροφικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύσε σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Οι τεράστιες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 δεν έχουν επηρεάσει όλους εξίσου. Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πανδημίας, εκείνοι που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες ευπάθειες είναι οι άνθρωποι και οι ομάδες που είχαν παραμεληθεί περισσότερο από την κοινωνία—αυτοί που ήδη πνίγονταν ακριβώς κάτω από την επιφάνεια.

O κορωνοϊός έχει σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις σ΄όλες τις χώρες του πλανήτη. Αυτή η κρίση έχει προκαλέσει: αυξημένη ανεργία,φτώχεια, αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια, υψηλότερη ευπάθεια στη βία, απώλεια εκπαίδευσης και μειωμένες ευκαιρίες για τα παιδιά. Έχει επίσης επιδεινώσει τα προβλήματα ψυχικής υγείας.

 «Η έρευνά μας δείχνει αυτό που υποπτευόμασταν και φοβόμασταν εδώ και καιρό» δηλώνει ο πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού «δηλαδή ότι οι καταστροφικές δευτερογενείς επιπτώσεις αυτής της πανδημίας έχουν βλάψει τον ιστό της κοινωνίας μας και θα γίνονται αισθητές για χρόνια, αν όχι για τις δεκαετίες που έρχονται. Οι άνθρωποι που ήταν ήδη ευάλωτοι, λόγω των συγκρούσεων, της κλιματικής αλλαγής και της φτώχειας, έχουν ωθηθεί περισσότερο προς τα άκρα. Και πολλοί άνθρωποι που προηγουμένως ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν έχουν γίνει ευάλωτοι, χρειάζονται ανθρωπιστική υποστήριξη για πρώτη φορά στη ζωή τους».

Η νέα έρευνα παρέχει μια συνολική επισκόπηση, με ιδιαίτερη εστίαση σε δέκα χώρες: Αφγανιστάν, Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Ιράκ, Κένυα, Λίβανος, Φιλιππίνες, Ισπανία, Νότια Αφρική και Τουρκία.

Μια γυναίκα, στο Μπαγκλαντές, κρατάει το μωρό της ,καθώς λαμβάνει βοήθεια για την Covid-19 από την Ερυθρά Ημισέληνο, το Σεπτέμβριο του 2021.
Φωτό: ΙFRC

Οι γυναίκες 

Οι γυναίκες επηρεάστηκαν σημαντικά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτό οφείλεται στην υψηλότερη πιθανότητα απασχόλησης γυναικών σε ανεπίσημους τομείς ή στην οικιακή και τουριστική βιομηχανία. Μια έρευνα του Ισπανικού Ερυθρού Σταυρού έδειξε ότι, μεταξύ των ατόμων που είχαν πρόσβαση σε βοήθεια από τον Ερυθρό Σταυρό, το 18% των γυναικών που εργάζονταν πριν από την πανδημία είχαν χάσει τη δουλειά τους, σε σύγκριση με το 14% των ανδρών. Ταυτόχρονα, οι γυναίκες σε όλες τις χώρες της έρευνας, από τις γυναίκες  αναμένεται να παρέχουν φροντίδα στα νοικοκυριά τους, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας ατομων με COVID-19 – εκθέτοντας τις γυναίκες σε υψηλότερο κίνδυνο μόλυνσης. Ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο είναι πως οι γυναίκες εκτέθηκαν περισσότερο σε σεξουαλική και έμφυλη βίθα, ενώ οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία τους ήταν σε μεγαλύτερο βαθμό από ότι στους άνδρες.

Αστικές περιοχές

Οι αστικές περιοχές επηρεάστηκαν περισσότερο από τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη φύση της εργασίας στην πόλη, η οποία συχνά γινόταν αδύνατη, σε σύγκριση με την εργασία στην ύπαιθρο που ήταν υπαίθρια και σωματικά αποστασιοποιημένη. Οι φτωχοί των πόλεων, οι περιθωριοποιημένες ομάδες και οι άνθρωποι που ζουν σε άτυπους οικισμούς με ανεπαρκή στέγαση, υγειονομική περίθαλψη και υποδομές επηρεάστηκαν ακόμη πιο δυσανάλογα από τις επιπτώσεις στην υγεία  και τις επακόλουθες οικονομικές επιπτώσεις. Στο Αφγανιστάν, το ποσοστό φτώχειας στις αστικές περιοχές αυξήθηκε από 41,6% σε 45,5%, γεγονός που υποδηλώνει τον υψηλό αντίκτυπο των περιορισμών της COVID-19 στη ζωή στις αστικές περιοχές – ειδικά για τα νοικοκυριά των οποίων η ζωή εξαρτάται από την αυτοαπασχόληση, τη μεταποίηση, εργατικό δυναμικό και λιανικό εμπόριο μικρής κλίμακας.

Μετανάστες

Η πανδημία ήταν μια ακόμα απειλή για τους μετανάστες, τους εσωτερικά εκτοπισμένους και τους πρόσφυγες. Πολλοί ήταν ήδη ευάλωτοι, συχνά με επισφαλή διαβίωση και ελάχιστη ή καθόλου κρατική υποστήριξη. Η πανδημία επιδείνωσε αυτά τα προβλήματα . Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες βίωσαν τις σημαντικότερες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, σύμφωνα με την έρευνα. Ο κύριος αντίκτυπος είναι στην απασχόληση. Άλλες αναφερθείσες επιπτώσεις είναι οι περιορισμοί μετακίνησης, οι οποίοι εμπόδισαν τους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, τους άφησαν αποκλεισμένους, τους ανάγκασαν να προσπαθήσουν να επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους και/ή οδήγησαν σε αύξηση των αρνητικών μηχανισμών αντιμετώπισης. Στην Κολομβία, ο Ερυθρός Σταυρός ανέφερε ότι οι Βενεζουελάνοι είχαν χρέη για να καλύψουν βασικές ανάγκες. Στον Λίβανο, η σοβαρότητα των στρατηγικών αντιμετώπισης παρέμεινε σταθερή μεταξύ Απριλίου/Μαΐου 2020 και Αυγούστου/Σεπτεμβρίου 2020 για τους Λιβανέζους υπηκόους, αλλά επιδεινώθηκε για τους Σύρους υπηκόους την ίδια περίοδο. Τα επίπεδα χρέους των Σύριων προσφύγων αυξήθηκαν επίσης.

Ανισότητα εμβολίων

Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης ότι ο κόσμος βρίσκεται σε τροχιά για μια άγρια και ​​άνιση ανάκαμψη, ανάλογα με την αποτελεσματικότητα και την ισότητα των προγραμμάτων εμβολιασμού.

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η άνιση διανομή των εμβολίων όχι μόνο θα επιτρέψει τη συνέχιση των υψηλών επιπέδων μετάδοσης, αλλά ότι αυτή η ανισότητα θα εμποδίσει, θα παρατείνει ή θα επιδεινώσει τις επιπτώσεις αυτής της πανδημίας. Όσο συνεχίζουμε να επιτρέπουμε τα κέρδη να υπερισχύουν της ανθρωπότητας και οι πλουσιότερες χώρες συνεχίζουν να μονοπωλούν τις δόσεις, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να πούμε ότι αυτή η πανδημία έχει τελειώσει.

«Ο κόσμος πρέπει να ανοίξει τα μάτια του, να προσέξει τι συμβαίνει γύρω του και να περάσει από τα λόγια στη δράση. Εάν όχι, αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο η ανάκαμψη από την πανδημία του COVID-19 να είναι εξίσου άνιση και άδικη με τις επιπτώσεις της ίδιας της πανδημίας», καταλήγει ο Ρόκα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα