
Το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας συγκέντρωσε επενδυτικά κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ, την τελευταία πενταετία, από τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital VCs), που συμμετέχουν στο Equifund, ανέφερε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας – ΣΕΠΕ. Στη διάρκεια των πέντε χρόνων ζωής του προγράμματος, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund -EIF) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, περίπου 120 ελληνικές νεοφυείς εταιρείες έχουν υποδεχτεί χρηματοδοτήσεις μέσω του Equifund. Οι 120 startups απασχολούν περί τους 3.500 εργαζόμενους, ενώ στη διάρκεια των πέντε ετών έξι εξ αυτών υλοποίησαν ισάριθμα επιτυχημένα exits. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε ο Project Manager του EIF, κ. Γιώργος Γιακουμάκης, στο συνέδριο Hellenic Innovation Forum, στη διάρκεια της πενταετίας, το Equifund κινητοποίησε πρόσθετα επενδυτικά κεφάλαια, που συμμετείχαν σε γύρους χρηματοδότησης ελληνικών startups, με το συνολικό ποσό να φτάνει τα €483 εκατ.
Στο Equifund συμμετέχουν τέσσερα venture capital funds, ΒigPi, Metavallon, Uni.fund και Velocity Partners, τα οποία λειτουργούν στο λεγόμενο “παράθυρο καινοτομίας”, χρηματοδοτώντας με μικρότερα ποσά (περίπου 50-500.000 ευρώ) νεοσύστατες επιχειρήσεις. Δύο funds, Marathon και Venture Friends, παρέχουν χρηματοδοτήσεις σε ελληνικές νεοφυείς εταιρείες σε “αρχικό στάδιο”, ενισχύοντας startups, που έχουν ήδη εμπορική λειτουργία. Επιπλέον, τρία funds τα Elikonos 2, EOS και Synergia, χρηματοδοτούν, κυρίως, νεοφυείς εταιρείες που βρίσκονται σε φάση της ανάπτυξης, με κεφάλαια που μπορεί να ξεπεράσουν και τα €5 εκατ.
Νέα επενδυτικά κεφάλαια
Το Equifund «λήγει» στα τέλη του 2023 (πρακτικά μέχρι τότε μπορούν να πραγματοποιηθούν επενδύσεις σε νέες εταιρείες) και ήδη τα VCs του προγράμματος σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα. Ήδη, οι διαχειριστικές ομάδες που «τρέχουν» τα funds του Equifund, όπως τα Uni.Fund, Marathon, Metavallon και Venture Friends, προχωρούν στη σύσταση νέων επενδυτικών σχημάτων με τη συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΙF) και ιδιωτών επενδυτών.
Υπενθυμίζεται ότι η αρχική χρηματοδότηση της επενδυτικής πλατφόρμας EquiFund προέρχεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑνΕΚ) με €200 εκατ., €60 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) το οποίο είναι και διαχειριστής του Ταμείου και €40 εκατ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ – Junker Plan). Mε την μόχλευση επιπρόσθετων κεφαλαίων από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές που συμμετέχουν, το EquiFund έχει αγγίξει τα €450 εκατ. διαθέσιμων πόρων.
Στη στήριξη των ελληνικών startups στοχεύει και το πρόγραμμα “Accelerate TT” της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ), ύψους €60 εκατ., το οποίο θα χρηματοδοτήσει VCs, που θα επενδύουν σε startups με κεφάλαιο σποράς (seed financing). Συνολικά, όπως γνωστοποίησε πρόσφατα ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης, κεφάλαια ύψους €100 εκατ. θα διατεθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών συμμετοχών για επενδύσεις, που αφορούν νεοφυείς επιχειρήσεις.


Latest News

H AI στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων| H ιστορία της Avokado
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Βασίλη Νικολόπουλο, ιδρυτή και CTO της Avokado. Η εταιρεία παρέχει λύσεις στο κομμάτι της ενέργειας, με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη.

H προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών με AI |H ιστορία της Orfium
Σε αυτό το επεισόδιο του VIDCAST BizSound φιλοξενούμε τον Μιχάλη Πετυχάκη, συνιδρυτή της Orfium. Η εταιρεία προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών με τη βοήθεια της ΑΙ και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες παγκοσμίως.

Η Tech Visa και η προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων
Την αισιοδοξία του ότι η Tech Visa θα νομοθετηθεί σύντομα και θα μπορέσει να εφαρμοστεί από φέτος το καλοκαίρι εξέφρασε στον ΟΤ ο Managing Director της Endeavor Greece, Παναγιώτης Καραμπίνης

Hackathon από το ΕΒΕΑ για την έξυπνη και βιώσιμη γεωργία
Η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας διοργανώνει τριήμερο γεμάτο δράση και καινοτομία, με τον Διαγωνισμό Καινοτομίας – Hackathon

Η μεγάλη ευκαιρία της ΕΕ να φτάσει τις ΗΠΑ στις startups - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Η Ευρώπη επενδύει πολλά στο κομμάτι των startups, ειδικά στην ΑΙ, ώστε να κλείσει το κενό με τις ΗΠΑ - Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Πώς θα κερδίσει τη μάχη των startups η Ευρώπη – Τι λένε Βερέμης, Παπαδόπουλος
Υπάρχει περίσσεια ταλέντου και ιδεών στην Ελλάδα τα οποία δεν θα πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα, ανέφερε ο Μάρκος Βερέμης της Big Pi Ventures κατά την παρουσίαση έρευνας της Deloitte