Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε τις περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες που εποπτεύει ότι δεν έχουν ακόμη εκπονήσει συγκεκριμένα σχέδια που να δείχνουν πώς θα αλλάξουν τις επιχειρηματικές τους στρατηγικές, ώστε να λάβουν υπόψη τους την κλιματική αλλαγή.
Ενώ περίπου τα μισά από τα 112 ιδρύματα που εποπτεύονται από την EKT «σκέφτονται να θέσουν στόχους για ορισμένα τμήματα της αγοράς, μόνο λίγα από αυτά αναφέρουν ότι σχεδιάζουν ενεργά να κατευθύνουν τα χαρτοφυλάκιά τους σε μια τροχιά συμβατή με τους στόχους του Παρισιού», αναφέρει o Φρανκ Ελντερσον, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ο Έλντερσον είπε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισαγάγει μια νομική απαίτηση οι τράπεζες να αναπτύξουν σχέδια μετάβασης για τις επιχειρήσεις τους προς την ουδετερότητα των εκπομπών άνθρακα, ήταν «καλοδεχούμενη» και ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση της προόδου των τραπεζών σε αυτή τη μετάβαση.
Επικρίσεις κατά τραπεζών για καθυστέρηση
Η ΕΚΤ έχει επικρίνει στο παρελθόν τον τραπεζικό κλάδο για την αδύναμη προετοιμασία του έναντι των κινδύνων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.
Τα σχέδια μετάβασης των τραπεζών προς την ουδετερότητα του άνθρακα «θα πρέπει να τονίσουν την ευθυγράμμιση και τις πιθανές αποκλίσεις τους από τους σχετικούς στόχους πολιτικής μέσω των οποίων η ΕΕ εφαρμόζει τη Συμφωνία του Παρισιού από σήμερα έως το 2050», πρόσθεσε ο Έλντερσον. «Θα πρέπει να αποτελούν μέρος της στρατηγικής μιας τράπεζας και να συνδέονται στενά με το επιχειρηματικό της μοντέλο και το επιχειρηματικό της σχέδιο».
Οι τράπεζες που έχουν κακή απόδοση στα stress tests για τους κλιματικούς κινδύνους του επόμενου έτους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις, οι οποίες θα υπονομεύσουν την ικανότητά τους να επιστρέφουν τα κέρδη στους μετόχους. Το σκληρότερο ρυθμιστικό περιβάλλον έρχεται εν μέσω ολοένα και πιο έντονων προειδοποιήσεων ότι ο κόσμος υστερεί θλιβερά στη μείωση των εκπομπών άνθρακα, αυξάνοντας την πίεση στις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να υλοποιήσουν πιο φιλόδοξα σχέδια για το κλίμα.
Latest News
Θέρμανση με κλιματιστικό: Συμβουλές για μέγιστη απόδοση και οικονομία!
Επιλέγοντας κλιματιστικά Fujitsu επιλέγετε υψηλή ενεργειακή απόδοση και διευρυμένο εύρος λειτουργίας
nrg: Λύσεις ηλεκτροκίνησης για επιχειρήσεις με το incharge – Η συνεργασία με την Astrazeneca
Η nrg με το incharge παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις ηλεκτροκίνησης για τις επιχειρήσεις
Τίτλοι τέλους για το Gigafactory της Sunlight στη Δ. Μακεδονία – Τα εμπόδια
Η Sunlight Group δεν θα κατασκευάσει το εργοστάσιο μπαταριών λιθίου – Η αποχώρηση Μαντζούφα – Η επιδότηση των 245 εκατ. ευρώ
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας
Άνοιξαν οι αιτήσεις για τα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» - Οι δικαιούχοι
Το πρόγραμμα «Συστήματα Αποθήκευσης στις επιχειρήσεις» υλοποιείται στο πλαίσιο του “RePowerEU”
Μειώθηκαν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 7% στην ΕΕ το 2023
Μεταξύ 2013 και 2023, οι παραγωγοί σε όλες σχεδόν τις οικονομικές δραστηριότητες μείωσαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Αλλάζω Σύστημα Θέρμανσης και Θερμοσίφωνα»
Προτεραιότητα θα δοθεί στους δυνητικούς ωφελούμενους του προγράμματος, «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» με μη εξαργυρωμένα voucher
Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης
«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Ποιες οι περιοχές με το μεγαλύτερο προβάδισμα στο Εξοικονομώ 2025
Στον Οδηγό του προγράμματος περιλαμβάνεται η κατάταξη κάθε οικισμού της χώρας ξεχωριστά, ως προς το κριτήριο των «βαθμοημερών»