Τεράστια είναι η επιβάρυνση που επωμίζονται οι ελληνικές βιομηχανίες από την ενεργειακή κρίση και τις μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου που καταναλώνουν για τη λειτουργία των εργοστασίων και την παραγωγή των προϊόντων τους.
Αποκαλυπτικά του μεγέθους των επιπτώσεων που έχουν επωμιστεί οι ελληνικές μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι τα στοιχεία που παρουσίασε σε εσπερίδα της ΝΔ ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος Δημήτρης Σύρμος: «Οι τιμές της ενέργειας παρουσιάζουν μία μίνιμουμ αύξηση 50% έως 70%, ενώ σε μικρομεσαία επιχείρηση ήρθε λογαριασμός 47.000 ευρώ όταν πριν από ένα χρόνο πλήρωνε 19.000 ευρώ. Δηλαδή σχεδόν 150% πάνω».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες αργά το απόγευμα η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ με θέμα «κόστος ενέργειας και βιομηχανία» τον κώδωνα του κινδύνου από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης έκρουσε και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ Γιώργος Ξηρογιάννης. Εστίασε στο ενεργειακό κόστος υπογραμμίζοντας την άμεση ανάγκη για λήψη βραχυπρόθεσμων δράσεων και σημειώνοντας το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας 20% με 30% των ελληνικών επιχειρήσεων σε σχέση με τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες. Αίσθηση, όμως, προκάλεσε και η αναφορά του κ. Ξηρογιάννη στα θέματα της ενεργειακής επάρκειας. Μέσα από 10 ζητήματα που άνοιξε για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας επισήμανε σχετικά: «Η ενεργειακή ασφάλεια ένα ακόμη θέμα προς συζήτηση που πρέπει να κάνουμε. Παίρνοντας παράδειγμα από τον περσινό χειμώνα και από την τρέχουσα συγκυρία και τις προκλήσεις και τις πιέσεις που αντιμετωπίζουν τα συστήματα ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη η ελλάδα πρέπει να συζητήσει έγκαιρα για το πώς θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της επάρκειας και της ασφάλειας εφοδιασμού ειδικά για τη βιομηχανία».
Άμεσες λύσεις
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΠΕ στη διάρκεια της τοποθέτησης του έδωσε έμφαση στα προβλήματα που έχουν ανακύψει για τις ελληνικές μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις τόσο σε σχέση με την ενεργειακή μετάβαση όσο και με την τρέχουσα ενεργειακή κρίση: «Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Ε.Ε. έρχονται ξαφνικά και χωρίς να συνυπολογίζεται το ξεχωριστό μοντέλο κάθε χώρας. Το πρόβλημα στην Ελλάδα», συνέχισε, «διογκώθηκε καθώς στην ηλεκτρική ενέργεια το κόστος καθορίζεται από την ημερήσια χονδρεμπορική τιμή, ενώ σε άλλες χώρες συνάπτονται κλειστά διμερή συμβόλαια».
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Το δυσμενές περιβάλλον για τις επιχειρήσεις επιδεινώνεται περισσότερο από το κόστος αλλά και τις ελλείψεις των πρώτων υλών αλλά και τη μεγάλη αύξηση των ναύλων στις θαλάσσιες μεταφορές».
Ο ίδιος κάλεσε την κυβέρνηση στη λήψη άμεσων μέτρων. Πρότεινε τη νομοθετική πρόβλεψη για ταχεία εγκατάσταση από τις επιχειρήσεις φωτοβολταϊκών πάρκων σε αγροτικές εκτάσεις ώστε με το net metering να συμψηφίζουν το κόστος του ρεύματος που παράγουν με αυτό που καταναλώνουν. Ζήτησε μάλιστα τη χρηματοδοτική στήριξη από κοινοτικά και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο δεκάλογος
Δέκα ζητήματα που απασχολούν τη βιομηχανία σε σχέση με την ενέργεια παρουσίασε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ, καλώντας την κυβέρνηση σε συζήτηση για την επίλυση τους.
Σύμφωνα με τον κ. Ξηρογιάννη αυτά είναι:
1. Απαιτείται εξορθολογισμός της δομής του ενεργειακού κόστους. Όπως είπε πρέπει να δούμε θέματα όπως τα ΥΚΩ, το κόστος διανομής και τη φορολογία της ενέργειας.
2. Γρήγορες θεσμικές προσαρμογές για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, τα διμερή συμβόλαια και την αποθήκευση ενέργειας. «Είναι στη σωστή κατεύθυνση οι παρεμβάσεις αλλά η επιτυχία τους θα κριθεί από το χρόνο έγκρισης και εφαρμογής τους», σημείωσε ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΣΕΒ.
3. Επιτάχυνση επενδύσεων στην ενέργεια. Σύμφωνα με τον ίδιο τα επόμενα χρόνια είναι κρίσιμα για την ανάπτυξη υποδομών και δικτύων. «Να συζητήσουμε πώς οι καταναλωτές δεν θα αντιμετωπίζουν απρόβλεπτες αυξήσεις στις τιμές και η βιομηχανία δεν θα οδηγείται σε αδυναμία πρόβλεψης του κόστους της παραγωγής».
4. Οι διασυνδέσεις δικτύου.
5. «Για την ενεργειακή μετάβαση, είμαστε υπέρ ως ΣΕΒ, όμως πρέπει να δούμε και να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις μιας ομαλής μετάβασης. Να αποτρέψουμε μια κατάληξη αρνητών της πράσινης μετάβασης. Παρά τα προφανή οφέλη της μετάβασης αυτής, υπάρχουν και οι δυσκολίες. Άρα πρέπει να γίνει πιο σαφές με ποιο τρόπο επιμερίζεται το επιπλέον κόστος και να συζητήσουμε πώς θα αποτρέψουμε τον κίνδυνο η ενεργειακή κρίση να μην αντιστρέψει την πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης», είπε ο κ. Ξηρογιάννης
6. Το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας είναι το έκτο θέμα, όπως προαναφέρθηκε, που έθιξε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ.
7. Ο ρόλος φυσικού αερίου και ο ρόλος του στην ενεργειακή μετάβαση.
8. «Fit for 55». Για το πρόσφατο πακέτο μέτρων της Κομισιόν ο κ. Ξηρογιάννης είπε ότι «κάνουμε πολύ κουβέντα για το τι πρόκειται να έρθει αλλά όχι για τις επιπτώσεις πάνω στις οικονομικές δραστηριότητες».
9. Ο μηχανισμός CBAM (αντιστάθμιση των εκπομπών άνθρακα για τα προιόντα που παράγονται εκτός Ε.Ε. και εισάγονται στην Ε.Ε.) Σύμφωνα με το στέλεχος του ΣΕΒ «Η Ελλάδα από τις χώρες με μεγάλες εμπορικές ροές εκτός Ε.Ε. Άρα εχει μεγάλο ενδιαφέρον για το τι επιπτωσεις θα έχει ο μηχανισμός. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα φέρει δυσκολίες στην ελληνική βιομηχανία όπως προτείνεται σήμερα;» διερωτήθηκε.
10. Η εισαγωγή καινοτόμων μορφών ενέργειας στην Ελλάδα όπως τα «καθαρά» αέρια. «Θέλουμε μέτρα και για μετασκευές στη βιομηχανία για την υποδοχή των νέων αερίων. Σήμερα ούτε η βιομηχανία, ούτε οι μεταφορές ούτε τα δίκτυα διανομής είναι κατάλληλα για να καίνε τα καθαρά καύσιμα», τόνισε ο κ. Ξηρογιάννης.
Παράνομες κρατικές ενισχύσεις
Από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας με την ομιλία του στην εκδήλωση της ΝΔ επανέλαβε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις.
Έδωσε έμφαση στην απόφαση της πεντάμηνης αναστολής της πληρωμής των ΥΚΩ για βιομηχανίες μέσης και χαμηλής τάσης, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και της μη επιβολής τους αναδρομικά, όταν τελειώσει η ενεργειακή κρίση.
Πάντως ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά πράγματα καθώς αν πάμε σε κρατικές ενισχύσεις κινδυνεύουμε αυτές να κριθούν από την Ε.Ε. παράνομες».
«Πράσινα» βιομηχανικά πάρκα
Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και η γενική γραμματέας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η Θέμις Ευτυχίδου έκανε γνωστό πως βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία.
Η ίδια τόνισε την ανάγκη εφαρμογής μέτρων που θα συνδυάζουν την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού και την πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους με προσιτές τιμές.
Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με την κ. Ευτυχίδου, είναι η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων 100 εκ. ευρώ για τη δημιουργία «πράσινων» βιομηχανικών πάρκων όπου οι επιχειρήσεις που θα μετεγκατασταθούν θα κάνουν χρήση ΑΠΕ, ενώ θα αναπτυχθούν και έργα ορθολογική διαχείρισης υδάτινων πόρων και αποβλήτων.
Η λήξη της ενεργειακής κρίσης
Τέλος από τη χθεσινή εκδήλωση της ΝΔ ξεχώρισε και η τοποθέτηση του προέδρου της ΡΑΕ Αθανάσιου Δαγούμα.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι τιμές του φυσικού αερίου θα αποκλιμακωθούν στα 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Απρίλιο του 2022, ενώ μετά από ένα χρόνο θα υποχωρήσουν στα 30 ευρώ.
Ο ίδιος μίλησε και για την αλλαγή της μεθοδολογίας των χρεώσεων για τη χρήση του δικτύου διανομής και του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που δρομολογεί η ΡΑΕ με θετικές επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος των επιχειρήσεων.
Latest News
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Πώς η Νορβηγία πρωτοστατεί στην ηλεκτροκίνηση
Μέχρι το τέλος του 2025 θα πωλούνται στη Νορβηγία μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Τι διδάγματα μπορεί να πάρει η Ευρώπη από το success-story της χώρας στην ηλεκτροκίνηση;
Αλλαγές σε ΚΤΕΟ, ηλεκτροφόρτιση και μεταχειρισμένα - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο
Η κλιματική αλλαγή δείχνει τα δόντια της - Προστέθηκαν 41 μέρες επικίνδυνης ζέστης
Η κλιματική αλλαγή αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ανθρωπότητα, με τους καύσωνες εντείνονται κάθε χρόνο λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ο κόσμος ξεπέρασε το όριο του 1,5°C ως προς την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας το 2024
Η συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και ο στόχος για τη συγκράτηση της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας έμειναν μόνο στα χαρτιά
Πάνω από 320 δισ. δολ. ο «λογαριασμός» των φυσικών καταστροφών το 2024
Σύμφωνα με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re το μεγαλύτερο ποσοστό των απωλειών είναι «ανασφάλιστες»
Αυξημένες πωλήσεις αναφέρει η σουηδική Polestar
Η Polestar ανακοίνωσε λιανικές πωλήσεις 12.256 για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 ,έναντι 11.640 κατα το ίδιο διάστημα του 2023
«Αναβαθμίζω το Σπίτι μου»: Ποιοι και πώς θα λάβουν άτοκα δάνεια 5.000 – 25.000 ευρώ
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πρεμιέρα του νέου προγράμματος «Αναβαθμίζω το Σπίτι μου» με την επιλογή των δικαιούχων να γίνεται με βάση τη σειρά υποβολής των αιτήσεων
Μητσοτάκης για «Εξοικονομώ 2025»: «Βελτιώνει την ποιότητα ζωής και συμβάλει στην πράσινη ανάπτυξη»
Το πρόγραμμα, οι δικαιούχοι και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2025»
Ενεργειακή λύση αυτοπαραγωγής «πράσινης» ενέργειας με αποθήκευση από την Elpedison
Η συγκεκριμένη λύση της Elpedison δίνει τη δυνατότητα χωρίς καμία δέσμευση και κανένα κόστος επένδυσης