
Mια παγκόσμια άδεια για ορολογική τεχνολογία που εντοπίζει αντισώματα κατά του κορωνοϊού θα παρέχεται χωρίς πνευματικά δικαιώματα σε φτωχές και μεσαίου εισοδήματος χώρες βάσει μιας πρώτης στο είδος της συμφωνίας προκειμένου να ενισχυθεί η παραγωγή, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Τα υπάρχοντα τέσσερα τεστ, τα οποία ελέγχουν την παρουσία αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 που αναπτύσσονται έπειτα από μόλυνση ή μία δόση εμβολίου, θα μπορούν επίσης να παρέχουν τη βάση σε αποφάσεις για την ανάγκη αναμνηστικών δόσεων για την προστασία απέναντι στην ασθένεια, ανέφερε σε μια ανακοίνωση.
Η μη αποκλειστική συμφωνία αδειοδότησης η οποία επιτεύχθηκε με το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ισπανίας (Consejo Superior de Investigationes Cientificas – CSIC), ένα δημόσιο ερευνητικό ινστιτούτο που προσφέρει την τεχνολογία ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό, είναι η πρώτη άδεια για τεστ που υπογράφεται από τον οργανισμό του ΟΗΕ για τις φαρμακευτικές πατέντες (Medicines Patent Pool – MPP).
«Ο σκοπός της άδειας είναι να διευκολύνει την ταχεία κατασκευή και εμπορευματοποίηση του ορολογικού τεστ του CSIC κατά της COVID-19», ανέφερε ο Π.Ο.Υ.
«Η άδεια θα είναι ελεύθερη πνευματικών δικαιωμάτων για χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες και θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι την ημερομηνία λήξης της τελευταίας πατέντας», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός.
Τα τεστ είναι απλά στη χρήση και κατάλληλα ακόμη και για αγροτικά περιβάλλοντα με βασικές εργαστηριακές υποδομές, είπε ακόμη.
Ο γενικός διευθυντής του Π.Ο.Υ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους καλωσόρισε τη συμφωνία για την οποία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα εμπνεύσει και άλλους κατασκευαστές ώστε να μοιραστούν εργαλεία κατά της COVID-19.
«Αυτό είναι το είδος της ανοικτής και διαφανούς άδειας που χρειαζόμαστε προκειμένου να κινήσουμε τη βελόνα για την πρόσβαση στη διάρκεια και μετά την πανδημία», είπε ο Τέντρος.
«Καλώ επειγόντως τους παρασκευαστές εμβολίων, φαρμακευτικών θεραπειών και διαγνωστικών τεστ COVID-19 να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό και να αναστρέψουν το κλίμα στην πανδημία και στην καταστρεπτική παγκόσμια ανισότητα που έχει φέρει στο προσκήνιο αυτή η πανδημία.»
Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα (MSF) καλωσόρισαν τη συμφωνία, σημειώνοντας πως, μέχρι τώρα, ο Π.Ο.Υ. είχε μόνο ένα τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιούσε ποσοτικό ανοσοπροσδιορισμό (ELISA), που έχει κατασκευαστεί από τη Roche και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο με το εργαλείο της εδρεύουσας στην Ελβετία φαρμακοβιομηχανίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση