Μία κοινότητα καινοτομίας βάζει τα γυαλιά σε αντίστοιχες του εξωτερικού και αναδεικνύει ιδέες που παίρνουν σάρκα και οστά με την ίδρυση επιτυχημένων επιχειρήσεων σε πολλά υποσχόμενους τομείς που εστιάζουν στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή.
«ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» παρουσιάζουν τρεις εκ των πολλών επιτυχημένων εταιρειών που αναδείχθηκαν σε προηγούμενους διαγωνισμούς του GreenTech Challenge, με τους ιδρυτές τους να εξιστορούν τη διαδρομή προς την επιτυχία.
Το GreenTech Challenge είναι μια ιδέα που γεννήθηκε το 2018 με εμπνευστή την Ερευνητική Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και υποστηρίχθηκε από τη συνεργάτη καινοτομίας spin out startup Mantis Business Innovation.
Το GreenTech Challenge διοργανώνεται για πέμπτη φορά, με τα πολυτεχνεία της χώρας να δίνουν δυναμικό παρών ενώ αυτή τη φορά έχουν συμμετάσχει πάνω από 300 ομάδες και startups, 3.401 φοιτητές και ερευνητές, 114 μέντορες και 60 συνεργαζόμενοι οργανισμοί και επιχειρήσεις. Ξεκίνησε στις 3 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται με τον τελικό διαγωνισμό στις 10-12 Δεκεμβρίου.
Solmeyea
Φαγητό και φάρμακα από μικροφύκη
Ελληνική υπογραφή έχει η εταιρεία που αξιοποιεί το διοξείδιο του άνθρακα και παράγει πρώτες ύλες ανώτερης αξίας, μεταξύ άλλων για φαγητό, φάρμακα, καλλυντικά, υφάσματα και βιοδιασπώμενα πλαστικά, με ταυτόχρονη δέσμευση και αξιοποίηση 29 φορές περισσότερου διοξειδίου του άνθρακα απ’ ό,τι ένα ίσης έκτασης δάσος.
Ιδρύθηκε τέλη του 2019 από τον Βασίλειο Στενό, απόφοιτο του Columbia University στις ΗΠΑ, και προέκυψε ως μετεξέλιξη της μεταπτυχιακής του έρευνας γύρω από τη δέσμευση και αξιοποίηση του διοξειδίου του άνθρακα. Η Solmeyea είναι ουσιαστικά μια πρότυπη αγρο-βιοτεχνολογική εταιρεία που σχετίζεται με εντατική καθετοποιημένη καλλιέργεια μικροφυκών και ταυτόχρονη δέσμευση εντυπωσιακών όγκων διοξειδίου του άνθρακα.
Η εταιρεία, πέραν των βραβεύσεων και της αναγνώρισής της ιδίως στο εξωτερικό, είναι πιστοποιημένη με τη Σφραγίδα Αριστείας από την Κομισιόν και έχει ήδη κατοχυρωμένη τεχνογνωσία στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη αναφορικά με την κατά 29 φορές αποδοτικότερη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα σε σύγκριση με ένα μέσο δάσος.
Εχει εγκαταστήσει και την πιλοτική της γραμμή παραγωγής, χάρη στη συνεργασία και φιλοξενία με το Ερευνητικό Κέντρο του Δημοκρίτου. Εχει δομημένες συνεργασίες με 50 και πλέον εταιρείες, βιομηχανίες και τους πλέον κορυφαίους αναγνωρισμένους ερευνητικούς φορείς από 15 τουλάχιστον ευρωπαϊκές χώρες, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ.
Οραμά τους είναι να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο και πιο επιδραστικό κέντρο αγρο-βιοτεχνολογίας και μικροφυκών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.
Stoferno
Delivery «νέας γενιάς»
Μια εταιρεία κούριερ «νέας γενιάς» που εξειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο και προσφέρει εγγυημένες παραδόσεις την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Ιδρύθηκε το 2018 και ξεκίνησε προσφέροντας μια υπηρεσία άμεσου delivery, γρήγορα όμως εστίασε στο τελευταίο κομμάτι της παράδοσης προς τον πελάτη (last mile).
Τα στοιχεία που τη διαφοροποιούν είναι το λογισμικό, το οποίο βελτιστοποιεί την εμπειρία όλων των εμπλεκομένων. Παρακολουθεί και διαχειρίζεται παραγγελίες σε πραγματικό χρόνο, βελτιστοποιεί τις διαδρομές και επιτρέπει την παρακολούθηση του διανομέα στον χάρτη σε πραγματικό χρόνο, την εκτιμώμενη ώρα παράδοσης κ.λπ. Το δεύτερο «ατού» είναι η ομάδα, η οποία αριθμεί πάνω από 40 άτομα. Στο «τιμόνι» βρίσκεται ο Δημήτρης Λυκούρης, απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθηνών.
Μαζί του, από την αρχή είναι ο Γιώργος Μούλτος, κάτοχος μεταπτυχιακού στην Εφαρμοσμένη Επιχειρησιακή Ερευνα και Ανάλυση και «ειδικός» σε ό,τι έχει να κάνει με οικονομικά και ανάλυση δεδομένων, και ο Νίκος Κουσαθανάς, κάτοχος μεταπτυχιακού στη Μηχανική Μάθηση, ο οποίος κατασκεύασε την πλατφόρμα της Stoferno.gr.
Η ομάδα, αναγνωρισμένη και από τη λίστα «Forbes 30 κάτω των 30» του έτους 2020, εργάζεται, όπως μεταφέρει στα «ΝΕΑ», καθημερινά σκληρά με στόχο να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού e-commerce και να δείξει στον έλληνα καταναλωτή πώς θα έπρεπε να λειτουργεί κάθε σύγχρονη υπηρεσία courier. Δυσκολίες φυσικά υπάρχουν, όπως τονίζουν οι ιδρυτές της. Δραστηριοποιείται σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά και ταυτόχρονα πρέπει να διαχειριστεί ένα περίπλοκο μοντέλο έξυπνου Logistics με τρία διαφορετικά κοινά: χρήστες, επιχειρήσεις και διανομείς.
Optechain
«Εξυπνη» φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων
Δημιούργησε μια λύση για την έξυπνη φόρτιση πολλών ηλεκτρικών οχημάτων σε έναν φορτιστή χωρίς ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης, την Optecharge. Ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020 με μια ομάδα των τριών ατόμων και πλέον αριθμεί τους εννέα.
Η ιδέα προέκυψε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, ως μεταπτυχιακοί φοιτητές, και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε έναν διαγωνισμό.
Η ιδέα διακρίθηκε στον διαγωνισμό MIT Enterprise Forum Greece από το «Forbes 30 κάτω των 30» το 2021. Οπως τονίζουν στα «ΝΕΑ» οι εκπρόσωποι της εταιρείας, όραμα είναι η συμβολή στην ομαλή μετάβαση σε περιβαλλοντικά́ βιώσιμες κοινωνίες μέσα από
την παροχή καινοτόμων και οικονομικά βιώσιμων λύσεων.
Η πλατφόρμα επιλύει προβλήματα στους τομείς της ηλεκτροκίνησης και των έξυπνων δικτυών ενέργειας, η οποία βασίζεται σε αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης που ουσιαστικά βελτιστοποιεί τον τρόπο φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων.
«Η ερευνητική πορεία οδήγησε στο να αντιληφθούμε την ανάγκη αναφορικά με τις υποδομές φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και την ανάπτυξη έξυπνων δικτυών ενέργειας» αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Με την πλατφόρμα εξασφαλίζονται η μεγιστοποίηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η σταθερότητα του δικτύου, η δυναμική απόκριση στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας και η δυναμική αναπροσαρμογή τιμών ανά τοποθεσία για την εξομάλυνση της ζήτησης.
Eντυπη έκδοση ΤΑ ΝΕΑ
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων