Με εκρηκτική άνοδο των συνταξιοδοτήσεων ολοκληρώνεται στις 31.12.2021 η μεταβατική περίοδος σταδιακής αύξησης των ορίων ηλικίας, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του υπουργείου Εργασίας ότι όσοι έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα δεν θα υποστούν καμία αλλαγή.
Το 2022 τα όρια συνταξιοδότησης καθορίζονται πλέον από δύο ημερομηνίες: τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης. Ή του 67ου έτους με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης.
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι όσοι ασφαλισμένοι συγκέντρωναν τα απαραίτητα στοιχεία αποχώρησης προχωρούν στην υποβολή αίτησης εντός του 2021, με τις αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει – στο τέλος του Οκτωβρίου – τις 170.000 έναντι 161.771 που ήταν πέρσι στο τέλος του 2020!
Όλα δείχνουν ότι στο τέλος του έτους οι αιτήσεις θα πλησιάσουν τις 200.000, με το δημόσιο τομέα να έχει μεγάλη συμμετοχή στην αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Οι δημόσιοι υπάλληλοι και κυρίως οι εκπαιδευτικοί υποβάλουν τις αιτήσεις τους το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς όταν ξεκινήσει το εκπαιδευτικό έτος – τον Σεπτέμβριο – δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο μέσον του έτους.
Τα τελευταία επίσημα στοιχεία της έκθεσης ΑΤΛΑΣ δείχνουν αύξηση κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους (Ιανουάριος – Ιούνιος ) με 83.905 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, έναντι 73.049 αιτήσεων το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Μάλιστα το 2019, έτος κατά το οποίο σημειώθηκε έκρηξη συνταξιοδοτήσεων, κατά το πρώτο εξάμηνο οι αιτήσεις κινήθηκαν σε χαμηλότερο επίπεδο, ήτοι στις 79.887 αιτήσεις.
Διαβεβαιώσεις
Υπό τον φόβο μαζικής εξόδου ασφαλισμένων προς τη σύνταξη, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην παροχή διαβεβαιώσεων ότι δεν πρόκειται να επέλθει «καμία αλλαγή στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης» και ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος οι ασφαλισμένοι να επισπεύσουν την άσκηση του δικαιώματός τους.
«Όσοι ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εντός του 2021, μπορούν να το ασκήσουν οποτεδήποτε χωρίς κανένα περιορισμό», τονίζει με έμφαση το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να καθησυχάσει τους ασφαλισμένους οι οποίοι – φοβούμενοι ανατροπές στο ασφαλιστικό καθεστώς – σπεύδουν να υποβάλουν αιτήσεις συνταξιοδότησης για να διατηρήσουν το υφιστάμενο ευνοϊκότερο καθεστώς.
Ως εκ τούτου, όσοι ασφαλισμένοι έχουν θεμελιώσει ή κατοχυρώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2021, δεν συντρέχει κανένας λόγος να σπεύδουν να συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του έτους, καθώς αυτό μπορούν να το πράξουν οποτεδήποτε εκείνοι κρίνουν. Έτσι δεν θα στερηθούν και την αυξημένη ανταπόδοση που θα λάβουν για κάθε χρόνο που θα μένουν επιπλέον στην εργασία τους.
Το ισχύον καθεστώς συνταξιοδότησης
Αναλυτικά το καθεστώς που είναι τώρα και θα παραμείνει σε ισχύ προβλέπει τα εξής:
- Όσοι ασφαλισμένοι θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι τις 18/08/2015 μπορούν να υποβάλλουν οποτεδήποτε το αίτημα συνταξιοδότησης τους – και μετά την 01/01/2022 – χωρίς κανένα περιορισμό ή αύξηση ορίων συνταξιοδότησης. Παράδειγμα: Ασφαλισμένη μητέρα ανηλίκου που μέχρι 31/12/2012 είχε 5.500 ημέρες ασφάλισης και ήταν 57 ετών, μπορεί να συνταξιοδοτηθεί οποτεδήποτε, αφού θεμελίωσε δικαίωμα πριν την 18/08/
- Όσοι ασφαλισμένοι κατοχυρώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μεταξύ 19/8/2015 έως 31/12/2021 μπορούν να ασκήσουν και αυτοί οποτεδήποτε το δικαίωμα τους, – και μετά την 1/1/2022 – και συγκεκριμένα όταν συμπληρώσουν το νέο (μεταβατικό) όριο ηλικίας. Παράδειγμα (κατοχύρωση μέχρι 31.12.2021, άσκηση μετά την 01.01.2022): Ασφαλισμένη μητέρα στο ΙΚΑ που κατά το έτος 2012 έχει συμπληρώσει 5.500 ημέρες ασφάλισης, έχει συγχρόνως ανήλικο παιδί, και συμπληρώνει το 60ό έτος της ηλικίας το έτος 2019. Δικαιούται πλήρη σύνταξη με τη συμπλήρωση της ηλικίας 64 ετών και 5 μηνών. Το δικαίωμα το κατοχυρώνει το 2019 και το θεμελιώνει το 2023. Το δικαίωμα δεν χάνεται και μπορεί να ασκηθεί μετά το 2023.
Οι ασφαλισμένοι που δεν θεμελίωσαν ή δεν κατοχύρωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα πριν τις 31/12/2021, δεν εμπίπτουν στα μεταβατικά όρια ηλικίας και συνταξιοδοτούνται από 01/01/2022 με τους εξής βασικούς κανόνες:
- Στο 67ο έτος της ηλικίας με τουλάχιστον δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης ή τέσσερις χιλιάδες πεντακόσιες (4.500) ημέρες ασφάλισης
- Στο 62ο έτος της ηλικίας με τουλάχιστον σαράντα (40) έτη ασφάλισης ή δώδεκα χιλιάδες (12.000) ημέρες ασφάλισης.
- Στο 62ο έτος της ηλικίας και τις εκάστοτε ημέρες ασφάλισης που απαιτούνται για μειωμένη σύνταξη, όπου αυτή προβλέπεται.
- Συνεχίζουν να ισχύουν ειδικότερες προβλέψεις για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων (στρατιωτικοί, βαρέα και ανθυγιεινά κ.λπ.)
Latest News
Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις το 2025 ανά κατηγορία, κλιμάκιο και Ταμείο
Οι συντάξεις πληρώνονται τέλη Δεκεμβρίου - Τι θα ισχύσει για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και τις κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
ΔΥΠΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες - Η διαδικασία
Η πληρωμή οφειλών μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση ενός έως τεσσάρων ημερών
Πάνω από 833 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ποιοι είναι οι επιδοτούμενοι - Η εικόνα στις Περιφέρειες
Μισθοί Πορτογαλίας το… 2027 – Η απόσταση με τη χώρα της Ιβηρικής [πίνακας]
Οι κατώτατοι μισθοί Ελλάδας και Πορτογαλίας απέχουν – Η χώρα μας χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια για να προσεγγίσει την χώρα της Ιβηρικής
Πρόστιμα 4 εκατ. το μήνα για παραβάσεις εργοδοτών με την ψηφιακή κάρτα
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί προμετωπίδα για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, κατά τη Ν. Κεραμέως
Στήριξη της απεργίας της ΓΣΕΕ από την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων
Η ΓΣΕΕ ότο προηγούμενο διάστημα και με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, προχώρησε σε δράσεις σε όλη την Ελλάδα
Κεραμέως: Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά ότι δεν επιτρέπεται μείωση του κατώτατου μισθού
Με τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το 2027 η συνολική αύξηση από το από το 2019 θα είναι 46%
Ένας στους δύο ασφαλισμένους κάνει χρήση πλασματικών ετών ασφάλισης
Διέξοδο στην εξαγορά ετών ασφάλισης αναζητά το 50% προκειμένου να βγει στην σύνταξη