Η Τουρκία μπορεί να μην είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει νομισματική κρίση δεδομένης της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ, δήλωσε την Τρίτη ο επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές Μαρκ Μόμπιους.
Ερωτηθείς από το CNBC εάν η απότομη υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι κάτι που μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες απάντησε κατηγορηματικά: «Ναι, φυσικά και μπορεί», εξηγώντας πως με υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, θα πληγούν όλες οι χώρες που έχουν χρέος σε δολάρια.
Η τουρκική λίρα κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό την Τρίτη, καθώς ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τις συνεχιζόμενες αμφισβητούμενες μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας εν μέσω δυσθεώρητου διψήφιου πληθωρισμού που συνεχίζει να καλπάζει.
Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Ερντογάν «σκοτώνει» τη λίρα – Τα τρία σχέδια στο μυαλό του
Ο Μόμπιους δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες ως ευάλωτες σε μια νομισματική κρίση, ωστόσο, ανέφερε ως θετική παράμετρο το γεγονός ότι από την ασιατική οικονομική κρίση του 1997, πολλές αναδυόμενες αγορές έχουν δανειστεί περισσότερο στα τοπικά τους νομίσματα.
Ο Μόμπιους ανέφερε ακόμα πως με την εξασθένιση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου θα ωφεληθούν οι εταιρείες που κάνουν εξαγωγές από την Τουρκία γιατί «τα κόστη τους θα είναι μικρότερα».
Κίνδυνος νομισματικής κρίσης
Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας επενδύσεων Nomura οι τέσσερις αναδυόμενες αγορές που κινδυνεύουν περισσότερο από μια συναλλαγματική κρίση είναι η Αίγυπτος, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα.
Η ανάλυση εξέτασε δείκτες όπως το εξωτερικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, τον λόγο των συναλλαγματικών αποθεμάτων προς τις εισαγωγές και τον δείκτη του χρηματιστηρίου.
«Προοπτικά, το ενδεχόμενο εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed εν μέσω της εντεινόμενης οικονομικής ύφεσης στην Κίνα δεν είναι ένας ιδιαίτερα καλός συνδυασμός για τις [αναδυόμενες αγορές]», αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση της Nomura.
Υπενθυμίζεται πως μετά τις τελευταίες δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, κατρακύλησε το τουρκικό νόμισμα που έφτασε μέχρι και τις 13,4539 λίρες ανά δολάριο και τις 15,1643 λίρες ανά ευρώ.
Ιστορικό χαμηλό
Η τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά και χθες καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό, μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.
Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,4539 λίρες ανά δολάριο και τις 15,1643 λίρες ανά ευρώ. Φέτος η τουρκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς κατά 20% από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 400% την τελευταία πενταετία.
Η νέα βουτιά της τουρκικής λίρας, επιδεινώνει τα προβλήματα για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι είναι καθημερινά αντιμέτωποι με την φτώχεια, καθώς τα χρήματά τους δεν επαρκούν ούτε και για ένα κομμάτι ψωμί.
Την ίδια στιγμή η πώληση ζάχαρης, λαδιού και καφέ, γίνεται με το δελτίο και το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στους πολίτε που βλέποντας καθημερινά το εισοδήμά του να μειώνεται σημαντικά και την αγοραστική αξία του τουρκικού νομίσματος να πέφτει στο ναδίρ, βγήκε στους δρόμους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν.
Latest News
H «ατμομηχανή» της Ευρώπης αγκομαχά - Σε ύφεση για δεύτερη χρονιά η Γερμανία
Η οικονομία στη Γερμανία συρρικνώθηκε κατά 0,2% το προηγούμενο έτος
O νέος «πονοκέφαλος» της Λαγκάρντ - Γιατί η ΕΚΤ «κλείνει τα αυτιά» στους traders
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει στο τέλος του μήνα - Τι προβλέπουν οι αγορές για τα επιτόκια
Μειώθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός της Βρετανίας στο 2,5%
Τα στοιχεία θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνεδρίασης της BoE στις 6 Φεβρουαρίου που αποφασίζει για τα επιτόκια στη Βρετανία
Οι πυρκαγιές στην Καλιφόρνια κάνουν τις ανισότητες μεγαλύτερες
Ποιο ρόλο παίζουν οι μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες στις εφιαλτικές πυρκαγιές στην Καλιφόρνια
Με το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ οι αγορές - Ο φόβος για τα επιτόκια
Ο χρόνος ανακοίνωσης του πληθωρισμού των ΗΠΑ συμπίπτει με μια κρίσιμη στιγμή για τους επενδυτές και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής
Γιατί η SEC μηνύει τον Ίλον Μασκ - Το «colpo grosso» με τη μετοχή του Twitter
Η SEC αναφέρει ότι ο σύμμαχος Τραμπ «κέρδισε» περίπου 150 εκατ. δολ. με το να μην αποκαλύψει εγκαίρως το μερίδιο αγορά του Twitter
Αλουμίνιο και LNG στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας - Τι μελετούν οι Βρυξέλλες
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μελετά νέο πακέτο με κυρώσεις κατά της Μόσχας που θα στοχεύουν στην ενεργειακή της βιομηχανία
Πώς η Ταϊλάνδη μετατρέπεται σε πόλο έλξης παγκόσμιων επενδύσεων
Η Ταϊλάνδη έχει δηλώσει ότι διερευνά την προσφορά νέων κινήτρων για να προσελκύσει παγκόσμιες εταιρείες
H εκστρατεία των 30 δισ. για απαλλαγή των social media από τον έλεγχο των δισεκατομμυριούχων
Ηγέτες της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου επενδυτή στο Facebook, ξεκινούν μια καμπάνια για ανεξάρτητα soial media.
Όλα τα Walmart είναι... μπλε - Γιατί προχώρησε σε rebranding
Η Walmart κατάφερε να εξελιχθεί και στο θέμα της εικόνας της - Η πρώτη διαδικασία rebranding εδώ και δύο δεκαετίες