
Η Τουρκία μπορεί να μην είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει νομισματική κρίση δεδομένης της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ, δήλωσε την Τρίτη ο επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές Μαρκ Μόμπιους.
Ερωτηθείς από το CNBC εάν η απότομη υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι κάτι που μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες απάντησε κατηγορηματικά: «Ναι, φυσικά και μπορεί», εξηγώντας πως με υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, θα πληγούν όλες οι χώρες που έχουν χρέος σε δολάρια.
Η τουρκική λίρα κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό την Τρίτη, καθώς ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τις συνεχιζόμενες αμφισβητούμενες μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας εν μέσω δυσθεώρητου διψήφιου πληθωρισμού που συνεχίζει να καλπάζει.
Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Ερντογάν «σκοτώνει» τη λίρα – Τα τρία σχέδια στο μυαλό του
Ο Μόμπιους δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες ως ευάλωτες σε μια νομισματική κρίση, ωστόσο, ανέφερε ως θετική παράμετρο το γεγονός ότι από την ασιατική οικονομική κρίση του 1997, πολλές αναδυόμενες αγορές έχουν δανειστεί περισσότερο στα τοπικά τους νομίσματα.
Ο Μόμπιους ανέφερε ακόμα πως με την εξασθένιση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου θα ωφεληθούν οι εταιρείες που κάνουν εξαγωγές από την Τουρκία γιατί «τα κόστη τους θα είναι μικρότερα».
Κίνδυνος νομισματικής κρίσης
Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας επενδύσεων Nomura οι τέσσερις αναδυόμενες αγορές που κινδυνεύουν περισσότερο από μια συναλλαγματική κρίση είναι η Αίγυπτος, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα.
Η ανάλυση εξέτασε δείκτες όπως το εξωτερικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, τον λόγο των συναλλαγματικών αποθεμάτων προς τις εισαγωγές και τον δείκτη του χρηματιστηρίου.
«Προοπτικά, το ενδεχόμενο εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed εν μέσω της εντεινόμενης οικονομικής ύφεσης στην Κίνα δεν είναι ένας ιδιαίτερα καλός συνδυασμός για τις [αναδυόμενες αγορές]», αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση της Nomura.
Υπενθυμίζεται πως μετά τις τελευταίες δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, κατρακύλησε το τουρκικό νόμισμα που έφτασε μέχρι και τις 13,4539 λίρες ανά δολάριο και τις 15,1643 λίρες ανά ευρώ.
Ιστορικό χαμηλό
Η τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά και χθες καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό, μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.
Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,4539 λίρες ανά δολάριο και τις 15,1643 λίρες ανά ευρώ. Φέτος η τουρκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς κατά 20% από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 400% την τελευταία πενταετία.
Η νέα βουτιά της τουρκικής λίρας, επιδεινώνει τα προβλήματα για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι είναι καθημερινά αντιμέτωποι με την φτώχεια, καθώς τα χρήματά τους δεν επαρκούν ούτε και για ένα κομμάτι ψωμί.
Την ίδια στιγμή η πώληση ζάχαρης, λαδιού και καφέ, γίνεται με το δελτίο και το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στους πολίτε που βλέποντας καθημερινά το εισοδήμά του να μειώνεται σημαντικά και την αγοραστική αξία του τουρκικού νομίσματος να πέφτει στο ναδίρ, βγήκε στους δρόμους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν.


Latest News

Οι οικονομικές ανησυχίες βαραίνουν τα αποτελέσματα των αεροπορικών εταιρειών
Οι ευρωπαϊκές κρατήσεις μειώνονται και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα οικονομικά αποτελέσματα

Μεγαλώνει το χάσμα ανισοτήτων στην Αμερική - Τι λέει έρευνα της BofA
Τι αναφέρει η έρευνα της Bank of America (ΒοfΑ) για τις ΗΠΑ

Γιατί γερουσιαστές ζητούν από την Fed να παραδώσει αρχεία σχετικά με την αποτυχία της fintech Synapse
Η Fed κατηγορείται για εποπτική αμέλεια καθώς εκατομμύρια σε κεφάλαια πελατών εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένα

Ποιος είναι ο «εγκέφαλος» πίσω από τον Αμερικανό Πρόεδρο
Ο Ράσελ Βόουτ θεωρείται δεύτερος μόνο από τον ίδιο τον Τραμπ

Πως ο Ρούμπιο μεταμορφώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο υπουργός εκθέτει σχέδια για περικοπή θέσεων και συρρίκνωση αυτού που ονόμασε διογκωμένη γραφειοκρατία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Μετά τα τσιπ, οι φαρμακευτικές - Γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο Τραμπ
Η έρευνα για τις εισαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων - Οι επιπτώσεις και οι εκτιμήσεις σημειώματος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον

Deutsche Bank: Κι όμως… οι αγορές δεν βλέπουν ακόμη ύφεση λόγω δασμών
Η ιστορία δείχνει ξεκάθαρα ότι αν τελικά υπάρξει ύφεση, τότε υπάρχει ακόμα πολύς χώρος για περαιτέρω πτώση στις αγορές, εξηγεί η Deutsche Bank

H Πορτογαλία ζητά την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες
Η Πορτογαλία δαπανά το 1,55% του ΑΕΠ για την Αμυνα, κάτω απο το 2% που ζητά το ΝΑΤΟ

Λαγκάρντ: Είναι πιθανόν οι δασμοί να επιδράσουν αποπληθωριστικά για την Ευρώπη
Το ακριβές αποτέλεσμα στον πληθωρισμό είναι ακόμα αβέβαιο δεδομένου του μεγάλου εύρους των παραγόντων, είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ

Κατακόρυφη η πτώση για την Gucci - Διψήφια η μείωση πωλήσεων το πρώτο τρίμηνο
Οι πωλήσεις της Gucci κατακρημνίζονται καθώς o μητρικός όμιλος Kering προσπαθεί -χωρίς επιτυχία- να αναζωογονήσει τη ζήτηση