Η Τουρκία μπορεί να μην είναι η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει νομισματική κρίση δεδομένης της προοπτικής υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ, δήλωσε την Τρίτη ο επενδυτής στις αναδυόμενες αγορές Μαρκ Μόμπιους.
Ερωτηθείς από το CNBC εάν η απότομη υποτίμηση της τουρκικής λίρας είναι κάτι που μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλες χώρες απάντησε κατηγορηματικά: «Ναι, φυσικά και μπορεί», εξηγώντας πως με υψηλότερα επιτόκια στις ΗΠΑ, θα πληγούν όλες οι χώρες που έχουν χρέος σε δολάρια.
Η τουρκική λίρα κατέρρευσε σε ιστορικό χαμηλό την Τρίτη, καθώς ο Ερντογάν υπερασπίστηκε τις συνεχιζόμενες αμφισβητούμενες μειώσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της χώρας εν μέσω δυσθεώρητου διψήφιου πληθωρισμού που συνεχίζει να καλπάζει.
Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Ερντογάν «σκοτώνει» τη λίρα – Τα τρία σχέδια στο μυαλό του
Ο Μόμπιους δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες ως ευάλωτες σε μια νομισματική κρίση, ωστόσο, ανέφερε ως θετική παράμετρο το γεγονός ότι από την ασιατική οικονομική κρίση του 1997, πολλές αναδυόμενες αγορές έχουν δανειστεί περισσότερο στα τοπικά τους νομίσματα.
Ο Μόμπιους ανέφερε ακόμα πως με την εξασθένιση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου θα ωφεληθούν οι εταιρείες που κάνουν εξαγωγές από την Τουρκία γιατί «τα κόστη τους θα είναι μικρότερα».
Κίνδυνος νομισματικής κρίσης
Σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας επενδύσεων Nomura οι τέσσερις αναδυόμενες αγορές που κινδυνεύουν περισσότερο από μια συναλλαγματική κρίση είναι η Αίγυπτος, η Ρουμανία, η Τουρκία και η Σρι Λάνκα.
Η ανάλυση εξέτασε δείκτες όπως το εξωτερικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, τον λόγο των συναλλαγματικών αποθεμάτων προς τις εισαγωγές και τον δείκτη του χρηματιστηρίου.
«Προοπτικά, το ενδεχόμενο εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed εν μέσω της εντεινόμενης οικονομικής ύφεσης στην Κίνα δεν είναι ένας ιδιαίτερα καλός συνδυασμός για τις [αναδυόμενες αγορές]», αναφέρεται σε πρόσφατη έκθεση της Nomura.
Υπενθυμίζεται πως μετά τις τελευταίες δηλώσεις του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, κατρακύλησε το τουρκικό νόμισμα που έφτασε μέχρι και τις 13,4539 λίρες ανά δολάριο και τις 15,1643 λίρες ανά ευρώ.
Ιστορικό χαμηλό
Η τουρκική λίρα κατέγραψε βουτιά και χθες καταγράφοντας ιστορικό χαμηλό, μετά τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος υπεραμύνθηκε των πρόσφατων μεγάλων μειώσεων επιτοκίων και δεσμεύθηκε να κερδίσει τον «οικονομικό πόλεμο ανεξαρτησίας», παρά την εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αλλαγή πλεύσης.
Το τουρκικό νόμισμα κατακρημνίστηκε έως τις 13,4539 λίρες ανά δολάριο και τις 15,1643 λίρες ανά ευρώ. Φέτος η τουρκική λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της, συμπεριλαμβανομένης της βουτιάς κατά 20% από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 400% την τελευταία πενταετία.
Η νέα βουτιά της τουρκικής λίρας, επιδεινώνει τα προβλήματα για χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι είναι καθημερινά αντιμέτωποι με την φτώχεια, καθώς τα χρήματά τους δεν επαρκούν ούτε και για ένα κομμάτι ψωμί.
Την ίδια στιγμή η πώληση ζάχαρης, λαδιού και καφέ, γίνεται με το δελτίο και το ζήτημα έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις τόσο στην αντιπολίτευση όσο και στους πολίτε που βλέποντας καθημερινά το εισοδήμά του να μειώνεται σημαντικά και την αγοραστική αξία του τουρκικού νομίσματος να πέφτει στο ναδίρ, βγήκε στους δρόμους σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, ζητώντας την παραίτηση Ερντογάν.
Latest News
Οι Τζεφ Μπέζος και OpenAI επενδύουν στην startup Physical Intelligence
Η αποτίμηση της startup Physical Intelligence που δραστηριοποιείται στο χώρο της ρομποτικής και στηρίχθηκε από τον Τζεφ Μπέζος φτάνει στα 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια
Ανάσα στην Boeing - Τέλος στην απεργία μετά από επτά εβδομάδες
Οι εργαζόμενοι στην Boeing συμφώνησαν σε μισθολογικές αυξήσεις που θα φτάσουν το 38% σε ορίζοντα τεσσάρων ετών
Σε αναζήτηση «σωτήρα» η TGI Friday's - Οι συνομιλίες με πιθανούς αγοραστές
Η TGI Friday's είναι η πιο πρόσφατη περίπτωση casual εστιατορίων που αναζητά δικαστική προστασία από τους πιστωτές
Γιατί οι νέοι εγκαταλείπουν Nike και Lululemon
Οι νέοι είναι ευμετάβλητοι καταναλωτές, αλλά η μεταστροφή προτιμήσεων μπορεί να είναι καταστροφική για τους λιανοπωλητές
Η «ντροπή της πολυτέλειας» στην Κίνα και το άδειο megastore της Louis Vuitton στο Πεκίνο
Εταιρείες όπως η Louis Vuitton και η Kering διοχέτευσαν δισ. δολ. στην Κίνα για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση
Το διάστημα είναι το νέο πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - Οι συμμαχίες
Οι ΗΠΑ νικούν την Κίνα στον αγώνα για να κερδίσουν συμμάχους στην κούρσα για το διάστημα
Η Κίνα βάζει στο στόχαστρο πλούσιους και εταιρείες για να αυξήσει τα έσοδα
Οι αρχές στην Κίνα τους ζητούν να κάνουν «αυτοελέγχους» και να πληρώσουν τυχόν φορολογικές υποχρεώσεις που αμέλησαν
Τα υπερκέρδη της βιομηχανίας όπλων και οι θιασώτες της στήριξής τους
Οι ευρωπαϊκές αμυντικές εταιρείες βγάζουν πολλά χρήματα — και αυτό είναι πρόβλημα, γράφει το Politico
Πώς ξόδεψαν οι καταναλωτές στο κινεζικό Black Friday
Το Singles Day είναι το αντίστοιχο Black Friday στην Κίνα και διαρκεί για βδομάδες
Η Gen Z είναι τελικά η γενιά που τα βρήκε πιο δύσκολα από τις προηγούμενες;
Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο δύσκολο από ποτέ για τους νέους να γίνουν οικονομικά ανεξάρτητοι, σε ένα τοπίο αυξανόμενης οικονομικής ανασφάλειας