Μετά από 23 χρόνια εγκατάλειψης το εμβληματικό κτίριο στο οποίο στεγαζόταν επί δεκαετίες το Μινιόν, το «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα», φαίνεται πως σύντομα θα αποκτήσει και πάλι ζωή.
Η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου πλειοδότησε στο διαγωνισμό για την απόκτηση του μεγαλύτερου τμήματος του ακινήτου, ιδιοκτησία σήμερα της Folli Follie.
Η προσφορά της Dimand αγγίζει σύμφωνα με πληροφορίες τα 26 εκατ. ευρώ, ενώ η διαδικασία για την τελική υπογραφή της μεταβίβασης θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς προαπαιτεί την έγκριση των ομολογιούχων, των τραπεζών και του διοικητικού συμβουλίου της Folli Follie.
Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του Μινιόν περιλαμβάνεται στη συμφωνία εξυγίανσης της Folli Follie (έχει δοθεί ως εγγύηση από την εταιρεία για να εξασφαλίσει ενδιάμεση χρηματοδότηση από το Arena Investments).
Από το κτίριο συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. (μαζί με τα υπόγεια), η Dimand θα αποκτήσει από τη Folli Follie περί τα 15.000 τ.μ. – 16.000 τ.μ., καθώς το υπόλοιπο ανήκει σε ιδιώτες.
Ποιοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό
Στον διαγωνισμό για την εκποίηση του κτιρίου συμμετείχε και η Brown Hotels, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, αλλά όχι η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Dimand, η Prodea Investments ΑΕΕΑΠ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) βρίσκονται πίσω από την επένδυση της μετατροπής σε ξενοδοχείο του Σαρόγλειου Μεγάρου στην Ομόνοια, πολύ κοντά στο Μινιόν. Η επένδυση για τη νέα μονάδα υπό το διεθνές brand της Moxy, που ανήκει στον όμιλο της Marriott, υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Ιστορίες από το αρχείο – Η άνοδος, η πτώση και η πώληση του Μινιόν
Το Moxy αναμένεται να λειτουργήσει τον Μάρτιο του 2022.
Μεικτή χρήση
Οι προτεινόμενες χρήσεις για το ακίνητο περιλαμβάνουν ξενοδοχείο, γραφεία, κατοικίες και μεικτές χρήσεις (δημιουργία κατοικιών ή γραφείων και εμπορικών καταστημάτων).
Στα αρχικά σχέδια της Dimand είναι σύμφωνα με πληροφορίες να αξιοποιηθεί το κτίριο μέσω μεικτής χρήσης (εμπορικοί χώροι, καταστήματα εστίασης, γραφεία).
Η συνολική αξία της επένδυσης εκτιμάται ότι θα αγγίξει τα 50-55 εκατ. ευρώ εάν συνυπολογιστεί και το κόστος της ανάπλασης.
Πληρωμή των δανειστών
Η επιτυχής κατάληξη του διαγωνισμού ικανοποιεί τη διοίκηση της Folli Follie καθώς ενισχύεται η ρευστότητα της εταιρείας, ενώ με αυτό τον τρόπο θα αποπληρωθεί η Arena Investments, που παρείχε την ενδιάμεση χρηματοδότηση.
Τα μεγαλεπήβολα σχέδια των Κουτσολιούτσων και τα… γουρουνάκια
Μέχρι σήμερα, τα σχέδια για την αξιοποίηση του ιστορικού ακινήτου στο τετράγωνο των οδών Πατησίων, Βερανζέρου, Δώρου και Σατωβριάνδου, ήταν πολλά, αλλά χωρίς ιδιαίτερη πρωτοτυπία. Όλοι όσοι κατά καιρούς βρέθηκαν να διαφεντεύουν την τύχη του ήθελαν να το αποκαταστήσουν ως πολυκατάστημα.
Εξαίρεση αποτέλεσε το προ δεκαετίας σχέδιο για μίσθωση του 9ώροφου κτιρίου από το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, που αναζητούσε χώρους μετεγκατάστασης.
Τόσο το εν λόγω σχέδιο, όσο και οι υπόλοιπες μεγαλεπήβολες εξαγγελίες της οικογένειας Κουσολιούτσου, τελευταίου ιδιοκτήτη του ιστορικού ακινήτου, έληξαν άδοξα.
Η μοναδική επενδυτική… παρέμβαση των Κουτσολιούτσων ήταν να καλυφθεί το παρατημένο κουφάρι με γουρουνάκια, καρπούζια και πολύχρωμα φυτά! Το εντυπωσιακό πανό, διαστάσεων 140Χ28 μέτρων, του εικαστικού Γιάννη Κόττη «έντυσε» την πρόσοψη του Μινιόν το 2016 μέχρι την εμπορική αξιοποίηση του κτιρίου όταν «οι συνθήκες το επιτρέψουν», όπως είχε δηλώσει σχετικά ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εικαστική πρωτοβουλία, η οποία είχε επαινεθεί από τον τότε δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, κόστισε περί τις 200.000 ευρώ.
Ένα περίπτερο που έγινε πολυκατάστημα
Η ιστορία του Μινιόν ξεκίνησε το 1934 από ένα μικροσκοπικό περίπτερο που είχε ανοίξει στην περιοχή των Χαυτείων ο Άγγελος Σεραφειμίδης, με τον οποίο συνεταιρίστηκε ο μετέπειτα ιδρυτής του ελληνικού πολυκαταστήματος, Γιάννης Γεωργακάς.
Τη δεκαετία του 1950 ο συνέταιρός του αποχώρησε για την Αμερική και ο Γεωργακάς αποφάσισε να επεκτείνει την επιχείρησή μεταφέροντάς τη σε νέο πολυώροφο κτίριο αγοράζοντας αργότερα και το διπλανό του.
Το Μινιόν στο απόγειο της δόξας του καταστράφηκε ολοσχερώς το 1980 μετά από εμπρησμό. Τρία χρόνια αργότερα κρατικοποιήθηκε, και το 1998 χρεοκόπησε.
Το 2000, ο επιχειρηματίας Σ. Τζιούφας, που είχε την εισαγωγική εταιρεία ρούχων Connection ΑΕΒΕ, προχώρησε σε στρατηγική συμφωνία με την Elmec Sport για την εξαγορά της εταιρείας Ηπειρωτική Ανώνυμη Εμπορική Κτηματική Εταιρεία, η οποία είχε τον έλεγχο του Μινιόν και την επαναλειτουργία του πολυκαταστήματος. Η πτώχευση όμως της Connection έφερε τελικώς στα χέρια της Elmec την Ηπειρωτική το 2002.
Η Elmec Sports με τη σειρά της πουλήθηκε στον όμιλο Folli Follie και τελικά το έρημο και σκοτεινό Μινιόν έγινε η σανίδα σωτηρίας της νέας επιχείρησης, χωρίς την παρουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου.
Latest News
Σουρέτης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Ασφάλεια και ποιότητα ζωής πρέπει να είναι προτεραιότητα της πολιτείας
Ο κ. Πέτρος Σουρέτης, Εντεταλμένος Σύμβουλος και Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, μίλησε στο Συνέδριο Green Deal του ΤΕΕ
Δεύτερο Ταμείο Ανάκαμψης «βλέπει» ο Καραβίας - Ανάγκη για επενδυτικό άλμα
Ως μεγάλη πρόκληση ανέφερε την αλλαγή μεγάλη συσχέτιση του ελληνικού ΑΕΠ με την κατανάλωση (φτάνει το 68,7% και είναι 15 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης)
Αυξημένη κατά 10% η επιβατική κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος» τον Οκτώβριο
Τόσο η εγχώρια όσο και η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασαν κατά 7,4% και 11,1% τα αντίστοιχα περυσινά μεγέθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΑΑ
Στο «μικροσκόπιο» του Ε.Β.Ε.Π. η ψηφιακή κάρτα εργασίας
Αναγκαίες οι προσαρμογές εφαρμογής για επιχειρήσεις με επιχειρησιακές ιδιομορφίες
Ξαναζωντανεύει το Κτήμα Νάσιουτζικ - Το σχέδιο του Μουσείου Μπενάκη
Το υπό μελέτη Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Νάσιουτζικ στοχεύει στην προώθηση ενός προτύπου ήπιας ανάπτυξης ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού
Ποιους τομείς επιλέγουν στην Ελλάδα οι ξένες εταιρείες
Μόλις το 0,6% του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων όλων των κλάδων που δραστηριοποιούνται στη χώρα είναι συνδεδεμένο με ξένες επιχειρήσεις
Πώς έφθασε στο σημείο «μηδέν» η Επίλεκτος - Αγώνας δρόμου για συμφωνία με τράπεζες
Σε εξέλιξη οι συζητήσεις της Επίλεκτος με τις τράπεζες – Απειλείται με λουκέτο εάν δεν βρεθεί λύση - Ο έλεγχος του ορκωτού
Ανεβαίνει και χωρίς τη Reebok η Adidas - Με πόσο «έτρεξαν» οι πωλήσεις στην Ελλάδα
Ανθεκτική αποδείχθηκε η Adidas Hellas στην κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας του 2023 - Πού ποντάρει για το μέλλον
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29
Σε νέα guidance οι τράπεζες για τα έσοδα - Το σκηνικό μετά τη μείωση των επιτοκίων
Οι τράπεζες καλούνται να ποσοτικοποιήσουν την επίδραση που θα έχει το μειούμενο κόστος χρήματος στα καθαρά έσοδα από τόκους