Στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο, οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν ως επί το πλείστον, θετική γνώμη αλλά και επιμέρους παρατηρήσεις.

«Ως ΚΕΔΕ, αυτό που ζητούμε είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε στις προτεραιότητες που βάζει ο αναπτυξιακός νόμος, και αυτό το πετυχαίνουμε με τη διαβούλευση που δυνάμεθα να κάνουμε με τις τοπικές κοινωνίες», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ένωσης και δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο Γιώργος Ξηρογιάννης είπε ότι «το νομοσχέδιο αφήνει σαφώς θετικές εντυπώσεις». «Το νομοσχέδιο», πρόσθεσε, «καλύπτει πάγια αιτήματα των επιχειρήσεων όμως ειδικά για τις επενδύσεις πρέπει να δούμε πώς θα διαθέσουμε περαιτέρω κίνητρα, ανάλογα με αυτά της ΕΕ, ώστε να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι επενδύσεις στη χώρα».

Ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΕ), Σπύρος Μάμαλης, είπε ότι «το νομοσχέδιο είναι σε θετική κατεύθυνση, βοηθά την επιχειρηματικότητα, επιταχύνει τις επενδύσεις και βοηθά τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου». Ζήτησε πάντως, την ένταξη και των γεωτεχνικών στις επιτροπές ελέγχου των επενδυτικών σχεδίων, καθώς στο νομοσχέδιο υπάρχει μνεία για επενδύσεις στον αγροτοδιατροφικό τομέα κ.ά..

Ο κ. Γιώργος Στασινός, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), είπε ότι «το νομοσχέδιο είναι σε πολύ θετική κατεύθυνση, καθώς βάζει μετά από πολύ καιρό ανθρώπους από τον ιδιωτικό τομέα (μέσα από τα μητρώα του ΟΕΕ και του ΤΕΕ) να παρέχουν έργο που δεν μπορούσαν να κάνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου, με αποτέλεσμα έχουμε κωλυσιεργίες».

Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κώστας Κόλλιας, είπε ότι «εισάγονται διατάξεις σε πολύ σωστή κατεύθυνση, ιδίως με την κωδικοποίηση της νομοθεσίας, τον εξορθολογισμό των περιπτώσεων των στρατηγικών επενδύσεων, καθώς και τη διεύρυνση του είδους των κινήτρων που παρέχονται».

«Συμβάλαμε ενεργά και στηρίζουμε τα άρθρα του νομοσχεδίου (τεχνοβλαστοί)», ανέφερε η κα Κατερίνα Πραματάρη, πρόεδρος του  Τομεακού Επιστημονικού Συμβουλίου (ΤΕΣ) Μεταφοράς Τεχνολογίας και Διανοητικής Ιδιοκτησίας – Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας.

Εκ μέρους της ΓΣΕΒΕΕ, ο επιστημονικός συνεργάτης της, Αντώνης Αγγελάκης είπε ότι «η ενίσχυση των παραγωγικών/στρατηγικών επενδύσεων πρέπει να προσανατολίζεται και στην ενίσχυση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας, τόσο σε οικονομικούς όρους, όσο και σε όρους τεχνογνωσίας».

Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος, πρόεδρος της επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) είπε ότι «το νομοσχέδιο ευνοεί την ταχύτερη και αποτελεσματική παρακολούθηση και τον έλεγχο των επενδύσεων».

Ο πρύτανης του ΕΜΠ και προεδρεύων της συνόδου των πρυτάνεων, Ανδρέας Μπουντουβής, είπε ότι «το νομοσχέδιο δείχνει ότι έχει κατανοήσει τα βασικά και επιμέρους προβλήματα στη λειτουργία των τεχνοβλαστών». Επίσης, είπε ότι «έρχεται σε κατάλληλο χρόνο, σε μια στιγμή που το εγχώριο οικοσύστημα της νεοφυούς επιχειρηματικότητας είναι πολύ ώριμο να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της σύνδεσης της έρευνας με την αγορά, και στη γεφύρωση του δικαιώματος στη διανοητική ιδιοκτησία με την παραγωγή, προκειμένου η γνώση να αξιοποιηθεί στον παραγωγικό ιστό – κάτι που “αποτελούσε εκκρεμότητα δεκαετιών”».

Ο Γιάννης Εμίρης, προεδρεύων του συμβουλίου προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων, και καθηγητής  στο ΕΚΠΑ, είπε ότι «με τις διατάξεις για τους τεχνοβλαστούς, μπορούμε να δούμε και τα πρακτικά οφέλη της αριστείας που δημιουργούν τα ελληνικά ΑΕΙ, να περνάνε στην καινοτομία και την παραγωγικότητα».

Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του ΕΒΕ Πειραιά, είπε ότι «χρειαζόμασταν αυτό το νομοσχέδιο, το οποίο “έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή”. Δημιουργεί τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε περιβαλλοντικά βιώσιμες στρατηγικές επενδύσεις και περιβαλλοντικά βιώσιμες επιχειρήσεις».

Η Σοφία Αυγερινού-Κολώνια, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Πολεοδόμων – Χωροτακτών (ΣΕΠΟΧ) είπε ότι «το προτεινόμενο νομοσχέδιο δίνει προβάδισμα στον οικονομικό προγραμματισμό, χωρίς να λαμβάνει υπόψη προτεραιότητες εθνικού και περιφερειακών επιπέδων, που αφορούν στις χρήσεις και στις ποιότητες του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος». Επίσης, για την παραχώρηση χρήσης αιγιαλού και παραλίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το νομοσχέδιο την αντιμετωπίζει «κυρίως ως οικονομικό και όχι ως κοινόχρηστο αγαθό και περιβαλλοντικό χώρο».

Η Άννα Γιαννιού, εκ μέρους του Συλλόγου Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΣΕΜΠΧΠΑ) τόνισε τη σημασία έγκαιρης ολοκλήρωσης και προώθησης των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων και του χωρικού σχεδιασμού συνολικά.

Η Μάρω Ευαγγελίδου, εκ μέρους Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, εξέφρασε τη θέση ότι η δημιουργία υγιούς επενδυτικού περιβάλλοντος συνδέεται άρρηκτα με το συνολικό χωρικό σχεδιασμό [..] «και τούτο δεν φαίνεται να προάγεται πολύ σαφώς μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο». «Είναι αποδεκτό», σημείωσε η κα Ευαγγελίδου, «να υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης παρέμβασης στο θεσμικό πλαίσιο των ζωνών οικιστικού ελέγχου […] είναι όμως σοβαρό λάθος για την ίδια την ασφάλεια δικαίου και το υγιές επενδυτικό κλίμα, το να μην υπάρχει πιστός σεβασμός στα Χωροταξικά Σχέδια του Στρατηγικού Επιπέδου».

Η Σοφία Μαγκιά, επικεφαλής του γραφείου Καινοτομίας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) «Δημόκριτος» χαιρέτισε το νομοσχέδιο, «γιατί μετά από πάρα πολλά χρόνια βλέπουμε να θεραπεύονται θέματα που ταλαιπωρούν τον ερευνητικό και ακαδημαϊκό χώρο, συγκεντρωμένα μέσα σε ένα κεφάλαιο».

Ο Αντώνης Παναγόπουλος, μέλος του ΔΣ του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου (ΕΒΕΑ) είπε ότι «ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι σε καλή κατεύθυνση, με διεύρυνση εδραζομένων κλάδων και δραστηριοτήτων, απλοποίηση διαδικασιών, επιτάχυνση χρονικών εξελίξεων και με σημαντικό αναπτυξιακό περιβαλλοντικό και καινοτομικό πρόσημο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups