Επικριτικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (IEA) στη διάρκεια διαδικτυακoύ σεμιναρίου, λέγοντας ότι ορισμένες χώρες απέτυχαν να υιοθετήσουν μια αποτελεσματική θέση για να ανακόψουν το ράλι τιμών στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο και κάνοντας λόγο για «τεχνητή στενότητα» στις ενεργειακές αγορές.

«Ένας παράγοντας που προκάλεσε τις ανατιμήσεις σε τόσο υψηλά επίπεδα είναι η θέση ορισμένων από τους σημαντικότερους προμηθευτές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ορισμένες από τις χώρες δεν έλαβαν, κατά την άποψή μας, μια χρήσιμη θέση σε αυτό το πλαίσιο», είπε χαρακτηριστικά ο Φατίχ Μπιρόλ, εκτελεστικός διευθυντής του IEA, κάνοντας λόγο για τεχνητή στενότητα στην παραγωγή πετρελαίου.

Επισημαίνεται ότι σε μια πρωτόγνωρη κίνηση, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σε συνεννόηση με την Ινδία, την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα αποδεσμεύουν 50 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά του αποθέματα.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ+, έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για αύξηση της προσφοράς ώστε να αποκλιμακωθούν οι τιμές.

Ο Μπιρόλ σχολίασε ότι η ΙΕΑ αντιλαμβάνεται την κίνηση των ΗΠΑ και των άλλων πέντε χωρών, αναγνωρίζοντας ότι οι ανατιμήσεις στο πετρέλαιο επιβαρύνουν τους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, ασκώντας πρόσθετη πίεση στον πληθωρισμό, σε μια περίοδο κατά την οποία η ανάκαμψη παραμένει άνιση και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια σειρά από κινδύνους.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι αυτή η κίνηση δεν αποτελεί  συλλογική απάντηση από την ΙΕΑ. Η οργάνωση λαμβάνει αποφάσεις μόνο για να αξιοποιήσει τα ενεργειακά αποθέματα σε περίπτωση μεγάλης διακοπής του εφοδιασμού, διευκρίνισε.

«Ένας νέος, αχαρτογράφητος πόλεμος τιμών»

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτιναχθεί περισσότερο από 50% μέσα σε έναν χρόνο, με τη ζήτηση να ξεπερνάει την προσφορά. Η δυναμική πίσω από το ράλι των τιμών έχει κάνει ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν ακόμα και επιστροφή στα 100 δολάρια το βαρέλι, όπως επισημαίνει το CNBC.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent διαπραγματεύονταν στα 82,27 δολάρια το βαρέλι το απόγευμα της Δευτέρας στο Λονδίνο, σημειώνοντας πτώση περίπου 0,1%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού πετρελαίου του WΤΙ διαμορφώθηκαν στα 78,47 δολάρια, με μικρές διαφοροποιήσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Σε σχόλιό της η ανώτερη αναλύτρια αγορών πετρελαίου της Rystad Energy Λουίζ Ντίκσον έκανε λόγο για επερχόμενο «νέο και αχαρτογράφητο πόλεμο τιμών» στην αγορά πετρελαίου.

Σύμφωνα με την ίδια, εάν η διάθεση του πετρελαίου από τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ινδία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκινήσει ήδη από τα μέσα Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να είναι αρκετή για να ξεπεράσει τη ζήτηση αργού τον επόμενο μήνα.

Επισημαίνει, όμως, ότι η αποδέσμευση μπορεί να είναι μεγάλη και καθυστερημένη καθώς η αγορά πετρελαίου ήταν πιο σφιχτή και χρειαζόταν αύξηση της προσφοράς τον Σεπτέμβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Πυρηνική ενέργεια: Η δημιουργία αντιδραστήρων «τσέπης» θα ρίξει τις τιμές ρεύματος
Ενέργεια |

Πόσο μπορούν να ρίξουν τις τιμές ρεύματος τα πυρηνικά «τσέπης» - Τα σενάρια για Ελλάδα

Μελέτη του καθηγητή Π. Μπίσκα για την πυρηνική ενέργεια και τους μικρούς αντιδραστήρες προσδιορίζει τη μείωση των τιμών από 3,3% έως 25%, ανάλογα με την εγκατεστημένη ισχύ

Γιώργος Στάμτσης (ΕΣΑΗ): Η αγορά διαθέσιμης ισχύος θωρακίζει από μπλακ άουτ και αυξήσεις στο ρεύμα
Ενέργεια |

Στάμτσης (ΕΣΑΗ): Να λειτουργήσει άμεσα η αγορά διαθέσιμης ισχύος – Τα οφέλη στις τιμές ρεύματος

Ο Γιώργος Στάμτσης γενικός διευθυντής του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας τόνισε στο ΙΕΝΕ τη σημασία των μονάδων ρεύματος με φυσικό αέριο