Επίθεση κατά των αμερικανικών ενεργειακών ομίλων εξαπέλυσε η γνωστή για την ακτιβιστική της δράση Γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, κατηγορώντας τους πως κρατούν χαμηλή την παραγωγή και ψηλά τις εξαγωγές, ενώ τα αμερικανικά νοικοκυριά απειλούνται με τρομακτικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου εν όψει του χειμώνα.

Η άτυπη επικεφαλής της προοδευτικής πτέρυγας των Δημοκρατικών στοχοποίησε δώδεκα ενεργειακές εταιρείες, ανάμεσα τους η Exxon Mobil, η ConocoPhillips, Occidental Petroleum και η EQT Corp., υποστηρίζοντας πως κερδοσκοπούν στις πλάτες των πολιτών κρατώντας ψηλά τις τιμές. «Η επιχειρηματική απληστία δεν έχει καμία δικαιολογία και είναι αποτέλεσμα ενός διεφθαρμένου συστήματος που επιτρέπει στις ενεργειακές εταιρείες, τα στελέχη και τους μετόχους τους να πλουτίζουν, αφήνοντας τις αμερικανικές οικογένειες να αγωνίζονται να βρουν τρόπο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους» ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή που απέστειλε προς τους διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών προειδοποιώντας τους για την ανάληψη δράσης εναντίον τους.

Η Ευρώπη δεν είναι η μόνη που υποφέρει από τα αποτελέσματα της ενεργειακής κρίσης, με την αύξηση της ζήτησης να έχει υπερδιπλασιάσει τις τιμές και στις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου παραμένει περιορισμένη, καθώς οι εταιρείες έχουν αποφύγει να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις για να αυξήσουν την παραγωγή. Μάλιστα, τα προβλήματα στη ροή μέσω των αγωγών έχουν ήδη πυροδοτήσει τις πρώτες διακοπές ρεύματος σε κάποιες περιοχές της χώρας. Και δεν έχει καν μπει ακόμη για τα καλά ο χειμώνας!

Πάνω από το ένα τρίτο της εγχώριας παραγωγής φυσικού αερίου προέρχεται από τα Απαλάχια Όρη, που απλώνονται σε Πενσυλβάνια, Οχάιο και Δυτική Βιρτζίνια και όπου τοπικά πολιτικά προβλήματα έχουν εμποδίσει την κατασκευή νέων αγωγών. Επόμενη βασική πηγή είναι η Πέρμια Λεκάνη, η οποία εκτείνεται σε δυτικό Τέξας και Νέο Μεξικό.

Από τα περίπου 98 δισ. κυβικά πόδια αερίου που παράγεται εντός του αμερικανικού εδάφους, περίπου 6 δις. εξάγωγονται προς το Μεξικό και άλλα 11 δισ. μέσω μονάδων υγροποιημένου φυσικού αερίου. Η κυρία Γουόρεν καταγγέλλει τις εταιρείες που δίνουν έμφαση στις εξαγωγές, αντί προηγουμένως να διασφαλίσουν την επάρκεια της εγχώριας αγοράς, με τις ελλείψεις να κρατούν ψηλά τις τιμές και άρα τα κέρδη που αποκομίζουν.

Θυμίζουμε πως για να πετύχει μείωση και των τιμών του πετρελαίου, που επίσης έχουν ανέβει στα ύψη πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, ο Λευκός Οίκος σε συντονισμό και με άλλες χώρες προχώρησαν σε απελευθέρωση τμήματος των εθνικών στρατηγικών αποθεμάτων. Η κίνηση αυτή πράγματι έχει πιέσει πτωτικά τις τιμές, αν και το ποσοστό διόρθωσης παραμένει περιορισμένο, καθώς οι αγορές περιμένουν να δουν και την αντίδραση των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών του ΟΠΕΚ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Κόσμος
Τζο Μπάιντεν: Το διάγγελμα για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»
Επικαιρότητα |

Διάγγελμα Μπάιντεν για την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ – «Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για τέτοιου είδους βία»

Ο Αμερικάνος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε πως «Η ενότητα είναι ο πιο άπιαστος στόχος από όλους, αλλά τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από αυτό»