Τουλάχιστον μισό εκατομμύριο ζωές σώθηκαν από τα εμβόλια κατά της Covid στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε σήμερα από το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπολογίζοντας μόνο τους άνω των 60 ετών σε σχεδόν 30 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν συνολικά 460 εκατομμύρια κατοίκους, 470.000 ζωές σώθηκαν από την αρχή της εκστρατείας εμβολιασμού.

Η εκτίμηση αποδεικνύεται συντηρητική γιατί δεν περιλαμβάνει τον αριθμό των ζωών που σώθηκαν μεταξύ αυτών που είναι ηλικίας μικρότερης των 60 ετών, ούτε τον παράγοντα μιας μείωσης της μετάδοσης.

Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από στοιχεία που συλλέχθηκαν σε περισσότερες από τις μισές από τις 53 χώρες της περιοχής της Ευρώπης του ΠΟΥ, εκτιμά ότι σχεδόν 160.000 ζωές σώθηκαν στην Αγγλία και σχεδόν 39.000 στη Γαλλία.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για 20 χώρες της περιοχής, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Τουρκία, η Γερμανία και η Ολλανδία.

«Τα εμβόλια κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν»

“Αυτό που η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει είναι ότι (τα εμβόλια) κάνουν αυτό που υποσχέθηκαν, δηλαδή ότι σώζουν ζωές, προσφέροντας πολύ υψηλή προστασία από τις σοβαρές μορφές και τον θάνατο”, δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε, πιέζοντας τις χώρες να συνεχίσουν τις εκστρατείες ανοσοποίησης.

“Σε ορισμένες χώρες, ο αριθμός των θανάτων μπορεί να ήταν ο διπλάσιος αυτού που είναι σήμερα χωρίς τα εμβόλια, τόνισε ο Κλούγκε.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 67,7% του πληθυσμού έκανε δυο δόσεις του εμβολίου αλλά οι διαφορές μεταξύ των χωρών είναι πολύ μεγάλες. Για παράδειγμα, μόνο το 25% των Βουλγάρων είναι εμβολιασμένοι έναντι 86,7% των Πορτογάλων.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας, περισσότερο από το 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από την Covid στην περιοχή, εκ των οποίων το 90% ήταν άνω των 60 ετών. Τα εμβόλια πρέπει να συνοδεύονται από μια σειρά προληπτικών μέτρων για να διατηρηθούν χαμηλά τα επίπεδα μετάδοσης.

Την Τρίτη, ο ΠΟΥ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξουν 700.000 επιπλέον θάνατοι στην Ευρώπη έως την άνοιξη. Ζήτησε να υιοθετηθεί μια προσέγγιση “εμβόλιο συν”, που συνδυάζει εμβολιασμό, χρήση μάσκας, μέτρα υγιεινής και κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η πολύ μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα μειώνει σε 40% την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της μετάδοσης της ασθένειας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Καιρός: Τα έκτακτα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
Επικαιρότητα |

Καιρός: Ποια έκτακτα μέτρα εισηγείται η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες

Αναλυτικά τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου που συνεδρίασε για την κακοκαιρία – Πού θα κλείσουν σχολεία – Σε ποιες περιοχές είναι υποχρεωτικές οι αλυσίδες