Η αναδρομική αύξηση του κατώτατου μισθού για το 2021 και η επιπλέον αύξησή του – πέραν του 2% – για το 2022, αποτελούν την κεντρική πρόταση – προτροπή του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ προκειμένου να αντιμετωπισθεί το κύμα ακρίβειας που πλήττει την αγορά, εξανεμίζει μεγάλο μέρος των μισθών και επιδεινώνει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.
Μάλιστα, το Ινστιτούτο προχωρεί σε συγκεκριμένη εκτίμηση των απωλειών που προκαλεί η ακρίβεια, σύμφωνα με την οποία το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου, οι αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό απώλεσαν το 10% της αγοραστικής τους δύναμης.
Πέραν τούτου, η ενδιάμεση έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση, που δόθηκε στη δημοσιότητα κυριαρχείται από πολλά …«ναι μεν αλλά», γύρω από τις διαπιστώσεις της για την ανάπτυξη, την ακρίβεια, το χρέος, την σταθερότητα της οικονομίας και της αγοράς εργασίας.
Η περαιτέρω αύξηση των μισθών και για το 2021 και για το 2022 κυριαρχεί στην έκθεση του . Το Ινστιτούτο διαπιστώνει ότι τον Οκτώβριο, ο κατώτατος μισθός έχασε το 7,4% της αγοραστικής του δύναμης, εξαιτίας της αύξησης της τιμής των εξόδων στέγασης, μεταφοράς, τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών. Το δε Νοέμβριο η απώλεια έφθασε στο 10% λόγω των ανατιμήσεων της ενέργειας.
Ως εκ τούτου το ΙΝΕ θεωρεί επιβεβλημένα τα εξής μέτρα:
Πρώτον, αναδρομική αύξηση του κατώτατου μισθού από την 1.9.2021.
Δεύτερον, επιπλέον αύξηση – πέραν του 2% – από την 1η Ιανουαρίου 2022 ώστε να αντισταθμισθούν οι απώλειες αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού λόγω της ακρίβειας.
Τρίτον, άμεση έναρξη της διαδικασίας αύξηση του κατώτατου μισθού ώστε η μεταβολή του να ισχύσει από τις αρχές του έτους και να αποφευχθεί, έτσι, η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.
Τέταρτον, το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού, να «μετακυλισθεί» και στους ονομαστικούς μισθούς των ήδη συμφωνημένων αλλά και των νέων κλαδικών συμβάσεων, έτσι ώστε να προστατευθεί – από την ακρίβεια – το σύνολο των εργαζομένων και όχι μόνο όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
Πέμπτον, να μειωθούν οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στην ενέργεια. Αν το μέτρο δεν επαρκεί για να σταθεροποιήσει τις τιμές και τις εισοδηματικές απώλειες, να μειωθεί ο ΦΠΑ στην ενέργεια για τα νοικοκυριά.
Τα «ναι μεν αλλά…»
Πέραν των εισοδηματικών και της ακρίβειας, η έκθεση περιλαμβάνει μια σειρά θετικές διαπιστώσεις για την εθνική οικονομία, οι οποίες συνοδεύονται από πολλά …«αλλά». Ενδεικτικά μπορεί να αναφερθούν τα εξής:
Οικονομία: Γνωρίσει ισχυρή ανάκαμψη το τρέχον έτος. Αλλά συσσωρεύεται σημαντική αβεβαιότητα, – λόγω τη έξαρσης της πανδημίας και της ακρίβειας – που θολώνει τη διατηρησιμότητα αυτής της δυναμικής το 2022.
Ανάκαμψη: Ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 (πρόβλεψη Ε.Ε. για ΑΕΠ 7,1%). Αλλά δεν επαρκεί για να επαναφέρει την οικονομική δραστηριότητα στο επίπεδο του 2019, αφού θα υπολείπεται κατά 3 δισ. ευρώ.
Έλλειμμα – χρέος: Η Ελλάδα, αναμένεται και φέτος να καταγράψει ένα από τα υψηλότερα ελλείμματα∙ το υψηλότερο μετά τη Μάλτα. Επίσης, κατά το 2020 παρουσίασε τη μεγαλύτερη άνοδο στο δημόσιο χρέος (+25,6 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2019).
Ακρίβεια: Το κύμα ακρίβειας επιδεινώνει την ήδη άσχημη οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών. Πριν από την αύξηση των τιμών, περίπου ένα στα τρία νοικοκυριά στην Ελλάδα δυσκολευόταν να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.
Καύσιμα: Η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες χώρες στην ΕΕ, όσον αφορά την τιμή ανά λίτρο της αμόλυβδης και του πετρελαίου θέρμανσης, εξαιτίας της μεγάλης φορολογικής επιβάρυνσης, η οποία φτάνει το 60%. Συνεπώς η μείωση αυτής της επιβάρυνσης θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά.
Αγορά εργασίας: Παρουσιάζει «εικόνα σταθεροποίησης» – υποβοηθούμενη από την άρση των περιοριστικών μέτρων και από την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα. Ωστόσο η βελτιωμένη εικόνα τους τελευταίους μήνες, δεν είναι δεδομένη, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας τους προσεχείς μήνες.
Latest News
Νέα έκρηξη χρεών στον ΕΦΚΑ - Πόσοι απειλούνται με αναγκαστική είσπραξη [πίνακες]
Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία - Τι αποκαλύπτουν τα επίσημα στοιχεία
Πόσο αυξάνονται οι συντάξεις το 2025 ανά κατηγορία, κλιμάκιο και Ταμείο
Οι συντάξεις πληρώνονται τέλη Δεκεμβρίου - Τι θα ισχύσει για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και τις κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις
Νέα διετής συλλογική σύμβαση εργασίας στην Πειραιώς - Ποιες παροχές αυξάνονται
Ποιες θα είναι οι παροχές στην τράπεζα Πειραιώς - Διεύρυνση και ενίσχυση του ιατροφαρμακευτικού και νοσοκομειακού προγράμματος,
ΔΥΠΑ: Πότε λήγουν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
Πάνω από 20.000 νέοι έχουν ήδη ξεκινήσει την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας μέσω της πρώτης δράσης του νέου ΕΣΠΑ της ΔΥΠΑ
Μέσω IRIS οι πληρωμές στον ΕΦΚΑ για ελεύθερους επαγγελματίες - Η διαδικασία
Η πληρωμή οφειλών μέσω IRIS προσφέρει άμεση πίστωση των οφειλών, χωρίς την καθυστέρηση ενός έως τεσσάρων ημερών
Πάνω από 833 χιλιάδες οι άνεργοι τον Οκτώβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΔΥΠΑ [πίνακες]
Ποιοι είναι οι επιδοτούμενοι - Η εικόνα στις Περιφέρειες
Μισθοί Πορτογαλίας το… 2027 – Η απόσταση με τη χώρα της Ιβηρικής [πίνακας]
Οι κατώτατοι μισθοί Ελλάδας και Πορτογαλίας απέχουν – Η χώρα μας χρειάζεται τουλάχιστον τρία χρόνια για να προσεγγίσει την χώρα της Ιβηρικής
Πρόστιμα 4 εκατ. το μήνα για παραβάσεις εργοδοτών με την ψηφιακή κάρτα
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας αποτελεί προμετωπίδα για τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, κατά τη Ν. Κεραμέως
Στήριξη της απεργίας της ΓΣΕΕ από την Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων
Η ΓΣΕΕ ότο προηγούμενο διάστημα και με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, προχώρησε σε δράσεις σε όλη την Ελλάδα
Κεραμέως: Για πρώτη φορά προβλέπεται ρητά ότι δεν επιτρέπεται μείωση του κατώτατου μισθού
Με τον κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ το 2027 η συνολική αύξηση από το από το 2019 θα είναι 46%