Ο νέος συναγερμός από το νέο στέλεχος του κορωνοϊού που εξαπλώνεται στη Νότια Αφρική  αντανακλαστικά ομοβροντία πωλήσεων στο σύνολο των χρηματιστηρίων της Ευρώπης.

Η τελευταία ημέρα της εργάσιμης εβδομάδας και συγκεκριμένα η πολυπόθητη Black Friday των προσφορών για τους καταναλωτές προκαλεί πονοκέφαλο στις αγορές.

Σήμερα στην επικαιρότητα κυριαρχούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας και κυρίως η νέα μετάλλαξη της Μποτσουάνα η οποία έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.

Διαβάστε επίσης: Η μετάλλαξη από την Μποτσουάνα ξυπνά τον εφιάλτη σε κυβερνήσεις και ΠΟΥ

Σ’ αυτό το κλίμα, οι αγορές δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστες. Οι επενδυτές φαίνεται να «εγκαταλείπουν» τα assets υψηλού κινδύνου και να καταφεύγουν στα γνώριμα ασφαλή καταφύγια των αγορών.

Οι επενδυτές στην Ευρώπη παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην κρίση της Covid-19, εν μέσω αυξημένων μολύνσεων και νέων περιοριστικών μέτρων.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,61% και διαμορφώνεται στα 1,1280 δολάρια. Το ευρώ βρίσκεται στα 128,2960 γεν, στο 0,8472 με τη στερλίνα και στο 1,0449 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 1,34% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 113,7980 γεν. Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση 0,07% και διαμορφώνεται στα 1,3310 δολάρια.

Οι ασιατικές αγορές

Στο κόκκινο τα ασιατικά χρηματιστήρια. Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 σημείωσε βουτιά 2,5% στις 28.751.62 μονάδες.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ κατρακύλησε 2,4% στις 24.155,89 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite έχασε 0,6% στις 3.564.09 μονάδες.

Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε 1,47%, ενώ στην Αυστραλία ο S&P-ASX 200 έχασε 1,7%.

Στην Ευρώπη

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 3,3% στο άνοιγμα της αγοράς, με τις μετοχές εταιρειών του τομέα του τουρισμού να σημειώνουν κατακόρυφη πτώση της τάξης του 6,5%, την ώρα που όλοι οι κλάδοι και τα μεγάλα χρηματιστήρια «γύρισαν» απότομα σε αρνητικό έδαφος, σύμφωνα με το CNBC.

Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 3,58% , ο γαλλικός κατά CAC-40 χάνει 3,63% , ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχωρεί κατά 3,26%

Στην Αθήνα

Ισχυρούς κλυδωνισμούς δέχεται σήμερα και η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, όπως και οι διεθνείς αγορές, στη σκιά των έντονων ανησυχιών για το νέο κύμα της πανδημίας.

Αυτή την ώρα (10.42)  ο Γενικός Δείκτης Τιμών υποχωρεί κατά 3,7% στις 867,79 μονάδες. Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο κλάδος των τραπεζών.

Ο τζίρος διαμορφώνεται στα 8,16 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μόνο τρεις μετοχές σημειώνουν άνοδο, 72 καταγράφουν απώλειες και πέντε παραμένουν σταθερές.

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει και η είδηση ότι επιστήμονες από τη Νότια Αφρική έχουν εντοπίσει μια νέα μετάλλαξη του ιού. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως για να αξιολογήσει τους κινδύνους από τη νέα μετάλλαξη και τον αντίκτυπο στα υπάρχοντα εμβόλια και θεραπείες.

Βουτιά 5% για τις τιμές πετρελαίου

Σε πτώση βρίσκονται σήμερα οι τιμές του αργού , καθότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη νέα πιθανώς εξαιρετικά μεταδοτικό νέο στέλεχος της Covid-19 που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική.

Το WTI παράδοσης Ιανουαρίου υποχωρεί κατά 4,6% στα 74,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το brent υποχωρεί 3,5% στα 78,14 δολάρια το βαρέλι.

Θύμα της μετάλλαξης και το bitcoin

Το bitcoin καταγράφει πτώση 20% από το ιστορικό υψηλό που πέτυχε νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα στον κόσμο υποχώρησε έως και 7,5% στα 54.430,35 δολάρια την Παρασκευή.To ether, το δεύτερο μεγαλύτερο ψηφιακό νόμισμα, σημείωσε πτώση 9%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Bloomberg Galaxy Crypto Index σημείωσε πτώση 4%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Βρήκε ταβάνι στις 1.400 μονάδες με τζίρο μέσω πακέτων
Xρηματιστήριο Αθηνών |

«Ταβάνι» στις 1.400 μονάδες βρήκε το ΧΑ με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Η σημερινή εικόνα στο Χρηματιστήριο Αθηνών παράπεμψε περισσότερο σε μια τεχνική αντίδραση μετά από δύο εβδομάδες κατά τις οποίες αρκετοί τίτλοι βρέθηκαν ακόμη και στα χαμηλά του Αυγούστου