Το αγροτικό επάγγελμα κατατάσσεται σε υψηλές θέσεις κινδύνου με κριτήριο τόσο τον αριθμό ατυχημάτων όσο και των προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν κατά την εργασία. Συγχρόνως, οι πηγές κινδύνου που σχετίζονται με τις εργασίες στον αγροτικό τομέα αφορούν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, ποι οποίες περιλαμβάνουν κινδύνους από την χρήση εργαλείων ή μηχανημάτων, που μπορεί να αποβούν μοιραία για την σωματική ακεραιότητα, από την εισπνοή χημικών ουσιών και φυτοφαρμάκων, αλλά και από την εργασία σε αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η Ειδική Έρευνα που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ και αφορά τους κλάδους και τις επαγγελματικές ομάδες με τα υψηλότερα ποσοστά ατυχημάτων και προβλημάτων υγείας, που προέρχονται από την εργασία.

Σύμφωνα με αυτή, την μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο για την σωματική τους υγεία έχει ο κλάδος της γεωργίας, της δασοκομίας και της αλιείας, ενώ ένα υψηλό ποσοστό ατυχημάτων που συμβαίνουν στην εργασία αφορούν τόσο την  πρωτογενή όσο και την δευτερογενή παραγωγή.

Συγκεκριμένα, οι  κλάδοι δραστηριότητας με τη μεγαλύτερη έκθεση σε παράγοντες κινδύνου για την σωματική υγεία είναι η γεωργία, δασοκομία, αλιεία με ποσοστό 85,6%. Συνάμα, με ποσοστό το 86,5% των γεωργών, κτηνοτρόφων και αλιέων έχουν μεγαλύτερη έκθεση κινδύνου για τη σωματική τους υγεία. Ακολουθούν οι χειριστές μηχανημάτων (84,4%).

Τα περισσότερα ατυχήματα στην εργασία συμβαίνουν τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή παραγωγή. Το υψηλότερο ποσοστό απαντάται στις κατασκευές (6,0%) ενώ ακολουθούν η γεωργία, δασοκομία και αλιεία (3,8). Συγχρόνως, οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι, δασοκόμοι και αλιείς έχουν υψηλό ποσοστό ατυχημάτων στην εργασία φτάνοντας το 4,0%.

Προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία

Την ίδια στιγμή, περισσότερο υποφέρουν από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εργασία οι γεωργοί, κτηνοτρόφοι και αλιείς (5,2%).

Η ύπαρξη προβλημάτων υγείας που προκλήθηκαν ή επιδεινώθηκαν από την εργασία τους τελευταίους 12 μήνες, αναφέρθηκε από το 2,9% των ατόμων που εργάζονται ή εργάστηκαν στο παρελθόν. Τα πιο κοινά προβλήματα υγείας αφορούν στα οστά, τις αρθρώσεις ή τους μυς, και επηρεάζουν τα άνω, τα κάτω άκρα και κυρίως τη μέση (20,3%, 10,3% και 34,4% , αντίστοιχα, σε όσους ανέφεραν πρόβλημα υγείας). Το δεύτερο πιο κοινό είδος προβλήματος υγείας αφορά στην καρδιά ή το κυκλοφορικό σύστημα γενικότερα (6,7%).

Ακολουθούν το στρες, κατάθλιψη ή άγχος και τα προβλήματα στους πνεύμονες ή το αναπνευστικό (6,3% και 4,3%, αντίστοιχα). Τα υπόλοιπα είδη προβλημάτων βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα που κυμαίνονται από 4,2% (λοίμωξη) έως 0,4% (ακοή), ενώ το 4,8% των ερωτώμενων αναφέρει άλλα είδη προβλημάτων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO
Αγρότες: Μικρές και μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη
AGRO |

Ανισότητες μεταξύ μικρών και μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων - Κερδισμένοι και χαμένοι

Στην Ευρώπη, οι μεγάλες γεωργικές επιχειρήσεις αποκομίζουν κέρδη ρεκόρ όταν οι τιμές των τροφίμων εκτοξεύονται, ενώ οι μικρές φάρμες παλεύουν με ελάχιστα περιθώρια κέρδους