Project Syndicate
«Μπλα μπλα μπλα». Ετσι χαρακτήρισε η νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ τη φετινή σύνοδο κορυφής για το κλίμα στη Γλασκώβη (COP26)Cop26 – Σε… αναπνευστήρα ο στόχος του «1,5 βαθμού Κελσίου» και ο πλανήτης – πριν ακόμα ξεκινήσει. Είχε δίκιο, κατά κάποιον τρόπο. Ωστόσο, τέτοιες συναντήσεις βοηθούν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με το πρόβλημα και τις πιθανές λύσεις, και αυτό είναι καλύτερο από την άρνηση των περασμένων ετών.
Η συμφωνία που εγκρίθηκε από σχεδόν 200 χώρες στο COP26 θα επιτρέψει στις χώρες να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους τους αγοράζοντας πιστώσεις αντιστάθμισης που αντιπροσωπεύουν περικοπές εκπομπών που έγιναν από άλλους. Αυτό το σύστημα θα φέρει περισσότερη σαφήνεια, αλλά είναι ανοιχτό σε χειραγώγηση.
Η συμφωνία COP26 ενθαρρύνει επίσης τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να κινητοποιήσουν μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα και να προωθήσουν την καινοτομία στις πράσινες τεχνολογίες. Για τον σκοπό αυτόν, ένα πολλά υποσχόμενο μοντέλο είναι το Operation Warp Speed, η σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ που κατέστησε δυνατή την εξαιρετικά γρήγορη ανάπτυξη εμβολίων για την COVID-19. Ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα στη μεταφορά πόρων από τις καφέ σε πράσινες τεχνολογίες θα είναι κρίσιμος.
Τέλος, η χρηματοπιστωτική ρύθμιση και οι πολιτικές της κεντρικής τράπεζας έχουν επίσης καθοριστικό ρόλο στην προώθηση μιας πράσινης οικονομίας. Οι κεντρικές τράπεζες, ιδίως μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-2009, έχουν εντολή να διασφαλίσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και, καθώς η κλιματική αλλαγή αποτελεί συστημικό κίνδυνο, θα πρέπει να την ενσωματώσουν στα προληπτικά τους πλαίσια.
Θα πρέπει επίσης να προωθήσουν ένα πιο διαφανές περιβάλλον αποκάλυψης, έτσι ώστε ο κλιματικός κίνδυνος να τιμολογείται σωστά (αν και αυτό είναι πιο εύκολο να το λες παρά να το κάνεις). Πολλές κεντρικές τράπεζες ήδη συμμετέχουν σε τεστ αντοχής για το κλίμα και σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα σενάρια μετάβασης.
Πιο αμφιλεγόμενα είναι τα ερωτήματα σχετικά με το εάν και σε ποιον βαθμό οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ευνοούν τα πράσινα περιουσιακά στοιχεία στα προγράμματα αγορών περιουσιακών στοιχείων τους και σε ποιον βαθμό οι κεφαλαιακές απαιτήσεις πρέπει να εναρμονίζονται με τα κριτήρια βιωσιμότητας. Θα πρέπει τα ρυπογόνα δάνεια να έχουν μια προσαύξηση κεφαλαίου πέρα από τις εκτιμήσεις κινδύνου.
Τέτοιες διατάξεις δεν θα είχαν νόημα σε έναν κόσμο όπου ο άνθρακας τιμολογείται σωστά, αλλά απέχουμε πολύ από αυτό το σενάριο. Οι κλιματικοί στόχοι της διεθνούς κοινότητας παραμένουν εξαιρετικά φιλόδοξοι, ειδικά για έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από αντιπαλότητες μεγάλων δυνάμεων. Είναι σπάνιο κόμματα με διαφορετικά συμφέροντα να συνεργάζονται ως ομάδα. Ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος και οι κατηγορίες για «μόνο λόγια» στην COP26 είναι το πρώτο βήμα προς τη συμφωνία για μια κοινή πορεία δράσης.
Ο Xavier Vives είναι καθηγητής Οικονομικών στην IESE Business School
Latest News
Επανεξέταση καταλογιστικών πράξεων της φορολογικής διοίκησης [Β’ Μέρος]
Εμπρόθεσμη άσκηση προσφυγής κατά πράξεων Φορολογικής Διοίκησης
Αναστολές συμβάσεων και αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους στη Σαντορίνη
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η πρώτη πληρωμή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού τοποθετείται κοντά στις αρχές Μαρτίου.
Δασμολογική πολιτική και ισορροπίες
Η κινητήρια δύναμη πίσω από το βασικό εμπορικό δόγμα της νέας αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αρνητική της στάση για το ύψος του εμπορικού πλεονάσματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ανταγωνισμοί και προκλήσεις
Ουδείς γνωρίζει σε ποιον βαθμό η ρητορική των δασμών θα υλοποιηθεί
Τι πρέπει να γνωρίζουν εργαζόμενοι και εργοδότες στη Σαντορίνη για τους σεισμούς
Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι των νησιών που πλήττονται από τη σεισμική δραστηριότητα
Πώς «προστατεύονται» οι καταθέσεις σε κοινούς λογαριασμούς από τον φόρο κληρονομιάς
Η απόφαση έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην νομική φύση του κοινού λογαριασμού με τον πρόσθετο όρο του άρθρου 2 του ν. 5638/1932
Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν μόνο ηττημένους
Οι πρόσφατες εκθέσεις Ντράγκι και Λέτα δείχνουν τον δρόμο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια
Μπορεί η φιλελεύθερη διεθνής τάξη να επιβιώσει χωρίς την Αμερική;
Ως η κινητήρια δύναμη της Δύσης πίσω από την ήττα των δυνάμεων του Αξονα, οι Ηνωμένες Πολιτείες ηγήθηκαν φυσικά της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης
Οικολογικός Σχεδιασμός
H βαθιά αλλαγή στον τρόπο ζωής, στις παραγωγικές και καταναλωτικές συνήθειες είναι μια μάχη που πρέπει να δοθεί κατά μέτωπο από όλους τους παράγοντες της κοινωνίας.
Χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός και οικονομική παιδεία στην Ελλάδα
«Οι δεξιότητες που χρειάζεται πολύ το εκπαιδευτικό μας σύστημα, αφορούν στην εξάσκηση κριτικής σκέψης, συστημικής σκέψης, επιχειρηματικότητας και διαπολιτισμικότητας»