Μείωση του στόχου για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2021 ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Αργεντινής, η οποία βρίσκεται ένα βήμα προ των πυλών για ένα πολυετές μνημόνιο με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Σύμφωνα με το Reuters, η νεότερη εκτίμηση της κυβέρνησης της χώρας, που ανακοινώθηκε σήμερα, αναφέρεται σε ποσοστό 3,5% έναντι 4% της προηγούμενης πρόβλεψης, για τη χώρα των σιτηρών, η οποία βρίσκεται μεταξύ σφύρα και άκμονος σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσει ανάμεσα στις δαπάνες και στη μάχη για μείωση του χρέους.
Η χώρα βρίσκεται σε σκληρές διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των χρεών της. Συνολικά εκκρεμούν πληρωμές 45 δισ. δολαρίων που η κυβέρνηση δηλώνει πως η χώρα δεν μπορεί να καλύψει.
Διαβάστε επίσης: Αργεντινή – Προς μεγάλη εκλογική ήττα οδεύουν οι Περονιστές
Η οικονομία της Αργεντινής βρίσκεται σε ύφεση ήδη πριν την πανδημία, από το 2018, αν και η κρίση που ακολούθησε επιδείνωσε την κατάσταση με την υποχώρηση του ΑΕΠ να φτάνει το 9,9% πέρυσι.
Το ΔΝΤ αναμένει να δει τα κυβερνητικά σχέδια για περαιτέρω μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να αποφύγει περαιτέρω δημοσιονομική σύσφιξη. Αντί γι’ αυτό, επιδιώκει να ενισχύσει τα φορολογικά έσοδα και να αναζητήσει χρηματοδότηση από διάφορες πηγές δανεισμού.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Οικονομίας τροποποιεί τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, λαμβάνοντας υπόψη ληφθείσες πολιτικές αποφάσεις σε σχέση με τις πρωτογενείς δαπάνες και αύξηση των φορολογικών εσόδων.
«Υπολογίζεται ότι το πρωτογενές δημοσιονομικό έλλειμμα για το έτος 2021 θα είναι περίπου 3,5% του ΑΕΠ», αναφέρεται συγκεκριμένα.
Στον αρχικό προϋπολογισμό της κυβέρνησης ο στόχος για το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφωνόταν στο 4,5% του ΑΕΠ και για την ανάπτυξη στο 5,5%. Το Σεπτέμβριο αναθεωρήθηκε η εκτίμηση για το έλλειμμα στο 4%.
Ο υπουργός Οικονομίας Μάρτιν Γκουσμάν δήλωσε πρόσφατα ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να ανέλθει στο 9% φέτος δεδομένης της ταχύτερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης.
Η οικονομία προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 4% το επόμενο έτος, σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2022, το οποίο περιλαμβάνει την πρόβλεψη δημοσιονομικού ελλείμματος για 3,3% του ΑΕΠ για το επόμενο έτος.
Latest News
Marks & Spencer: Δεν είμαστε κουμπαράς – Σταματήστε την αύξηση των φόρων
Το αφεντικό της Marks & Spencer αντιτίθεται στην πρόθεση του βρετανικού υπουργείο Οικονομικών να επιβάλει σειρά νέων φόρων
Ποιοι κατέχουν το αμερικανικό χρέος και τι ψάχνει ο Τραμπ στα ομόλογα
To αμερικανικό χρέος ξεπερνά τα 36 τρισ. δολάρια
Πώς η Ισπανία έφτασε να είναι το «καμάρι» της οικονομίας της Ευρώπης
Η Ισπανία ως χώρα προσέλκυσης επενδύσεων σε τουρισμό και νέες τεχνολογίες
Ο fast and furious ρυθμός του Trump 2.0 - Τι προβληματίζει τους οικονομολόγους
Η προτίμηση των εμπορικών πολέμων και των απελάσεων έναντι των φορολογικών ελαφρύνσεων δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία το 2025.
Παίρνουν «ζωή» και πάλι τα desk της αγοράς συναλλάγματος – Τι φέρνει ο Τραμπ
Μετά από πολλά χρόνια «ηρεμίας», οι traders στην αγορά συναλλάγματος βιώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους την αδρεναλίνη των γρήγορων κινήσεων
Πάνω από 3.000 δολάρια η τιμή των χρυσών νομισμάτων της Ζιμπάμπουε
Τα νομίσματα έχουν γίνει ανάρπαστα από θεσμικούς επενδυτές και απλούς πολίτες
AP Funds: Απομείωσαν πλήρως το σύνολο της επένδυσης στην χρεοκοπημένη Northvolt
Τα AP Funds είχαν επενδύσει 5,8 δισ. σουηδικές κορώνες (531 εκατ. δολάρια) σε μετοχές και μετατρέψιμο χρέος της Northvolt
Διαψεύδεται ότι η Βραζιλία θα επιβάλει φόρους στις αμερικανικές Big Tech
Η Βραζιλία είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές εισαγωγών χάλυβα από τις ΗΠΑ, καθώς και κορυφαία αγορά για πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας
Capital Economics: Ο κόσμος κρέμεται από τις ιδιοτροπίες ενός ανθρώπου… του Τραμπ
Σύμφωνα με την Capital Economics, ο λιγότερο από ένας μήνας της νέας κυβέρνησης Τραμπ και ο κόσμος ήδη αισθάνεται ότι έχουν γραφτεί αρκετά για το εμπόριο, τους δασμούς και τις εξωτερικές σχέσεις των ΗΠΑ
Ρεκόρ εξαγωγών αμυντικού υλικού απο την Ινδία
Οι εξαγωγές αμυντικών εξοπλισμών της Ινδιας θα ξεπεράσουν το ρεκόρ των 210 δισεκατομμυρίων ρουπιών (2,4 δισ. δολάρια) για πρώτη φορά