Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα συμπεράσματα σχετικά με τη διακυβέρνηση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας (ERA) και ένα Σύμφωνο για την Έρευνα και την Καινοτομία (R&I) στην Ευρώπη , καθορίζοντας προτεραιότητες και ένα εξορθολογισμένο πλαίσιο διακυβέρνησης για τον ERA, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος πολιτικής του ERA για την περίοδο 2022-2024.
Σχολιάζοντας η Simona Kustec, Υπουργός Παιδείας, Επιστήμης και Αθλητισμού της Σλοβενίας, υπογράμμισε ότι η έρευνα και η καινοτομία είναι μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της σλοβενικής προεδρίας.
Πρόσθεσε επίσης ότι η καταπολέμηση της κρίσης της COVID-19 έδειξε πόσο εξαιρετικά σημαντική είναι η έρευνα και η καινοτομία για τη διατήρηση και την προώθηση μιας ανθεκτικής και ανταγωνιστικής Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η πρώτη πολιτική ατζέντα του ERA είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός. Περιλαμβάνει συγκεκριμένες ενέργειες που θα μας βοηθήσουν να ανταποκριθούμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο στις κοινωνικές προκλήσεις.
Βάσει του νέου Συμφώνου για την Ε&Κ, τα κράτη μέλη δεσμεύονται για τα επόμενα χρόνια:
i) ένα σύνολο κοινών αρχών και αξιών της ΕΕ για την Ε&Κ
ii) κοινούς τομείς προτεραιότητας για δράση
iii) επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, και iv) απλοποιημένη διαδικασία συντονισμού και παρακολούθησης των πολιτικών.
Τα συμπεράσματα του Συμβουλίου προτείνουν συγκεκριμένες δράσεις ERA που περιλαμβάνονται στην πολιτική ατζέντα του ERA 2022-2024, οι οποίες θα εφαρμοστούν σε εθελοντική βάση από τα κράτη μέλη , μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε συνεργασία με χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα «Horizon Europe», με έρευνα , ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς οργανισμούς, καθώς και με άλλες χώρες εταίρους όπου ισχύει.
Ιστορικό
Το ERA ξεκίνησε πριν από 20 χρόνια. Έκτοτε, έχει συμβάλει σε σημαντική πρόοδο σε τομείς όπως οι ερευνητικές υποδομές, η ανοιχτή επιστήμη, η διεθνής συνεργασία, η ισορροπία των φύλων στην Ε&Κ, ο κοινός προγραμματισμός και η κινητικότητα των ερευνητών.
Στις 16 Ιουλίου 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση για ένα «Σύμφωνο για την Ε&Κ στην Ευρώπη», ως έναν από τους βασικούς πυλώνες του νέου ΕΧΕ.
Το Συμβούλιο ενέκρινε συμπεράσματα για τον «νέο ΕΧΕ» την 1η Δεκεμβρίου 2020, καλώντας την Επιτροπή και τα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σε μια πολιτική ατζέντα για τον ΕΧΕ το 2021.
Η έγκριση του Συμφώνου για την Ε&Κ στην Ευρώπη και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου ολοκληρώνουν τη βαθιά μεταρρύθμιση του ΕΧΕ, η οποία ξεκίνησε το 2020.
Επόμενα βήματα
Τα κράτη μέλη και οι χώρες που συνδέονται με το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» θα κληθούν να προσδιορίσουν τις δράσεις του ΕΧΕ στις οποίες επιθυμούν να συμμετάσχουν . Θα μπορούσαν επίσης να μοιράζονται πληροφορίες μέσω της πλατφόρμας ERA.
Έως τα μέσα του 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλαίσιο παρακολούθησης και αξιολόγησης για την εφαρμογή του ΕΧΕ. Θα πρέπει να επανεξετάζει την εφαρμογή της ατζέντας πολιτικής κάθε 18 μήνες . Αναμένεται επίσης να εκδώσει έκθεση στο Συμβούλιο σχετικά με την πορεία της ατζέντας πολιτικής.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...