
Η απειλητική εμφάνιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα και έχει εμφανιστεί και σε άλλες νοτιοαφρικανικές χώρες ήδη δημιουργεί «κερδισμένους» και «χαμένους» στις διεθνείς χρηματαγορές.
Όπως είναι λογικό, στα ύψη κινούνται οι μετοχές των φαρμακευτικών εταιρειών που παρασκευάζουν εμβόλια και είναι εισηγμένες στη Wall Street, κατά τη διάρκεια των προσυνεδριακών συναλλαγών. Οι φόβοι που διατυπώνουν διάφοροι επιστήμονες στη Βρετανία και αλλού για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, φαίνεται ότι δεν αφήνουν ανεπηρέαστους τους επενδυτές.
Αλμα στις φαρμακοβιομηχανίες
Η μετοχή της Novavax κάνει άλμα 4,2%, ενώ της Pfizer κατά 4,8%. Η μετοχή της Moderna εκτοξεύεται 7,5% και της BioNTech κερδίζει 6,3%.
Από την άλλη, η διακοπή πτήσεων από τη Νότια Αφρική και άλλες αφρικανικές χώρες προς την Ευρώπη, όπως αποφάσισαν μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών και πρότεινε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «γκρεμίζει» τις μετοχές μεγάλων αεροπορικών εταιρειών.
Μεγάλη υποχώρηση στους αερομεταφορείς
Συγκεκριμένα οι μετοχές των αεροπορικών και ταξιδιωτικών εταιρειών υποχωρούν την Παρασκευή μετά την απόφαση της Βρετανίας να προχωρήσει σε προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από τη Νότια Αφρική, αλλά και την πρόθεση της Γερμανίας μαζί με άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να περιορίσουν την είσοδο ταξιδιωτών από χώρες της Αφρικής όπου εμφανίστηκε το νέο άκρως μεταδοτικό στέλεχος του κορωνοϊού.
Η μητρική IAG SA της British Airways βυθίστηκε κατά 21%, ενώ η Deutsche Lufthansa AG υποχώρησε κατά 14%. Η Ryanair Holdings Plc, η Air France-KLM και άλλες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες κατέγραψαν πτώσεις παρόμοιου μεγέθους στις χρηματαγορές. Σε υποχώρηση είναι η United Airlines κατά σχεδόν 9%, η Delta Air Lines κατά 8,5% και η American Airlines κατά 7%.
Η Airbus συγκαταλέγεται μεταξύ των “χαμένων” εταιρειών του κλάδου ενώ η ανταγωνιστική Boeing υποχώρησε 5,6%.
Πλήγμα στις ταξιδιωτικές μετοχές
Οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και η προοπτική να επεκταθούν σε περισσότερες χώρες σε όλο τον κόσμο, έπληξαν και τις ταξιδιωτικές μετοχές.
Οι εταιρείες κρουαζιέρας Royal Caribbean Group και Carnival σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση στις προσυνεδριακές συναλλαγές στις ΗΠΑ, καταγράφοντας αμφότερες μείωση περισσότερο από 12%, ενώ η Norwegian Cruise Line Holdings υποχώρησε κατά 8,5%.


Latest News

Εκτός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου οι λομπίστες της Huawei
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ακολουθεί ένα κύμα αναζητήσεων και συλλήψεων στο πλαίσιο έρευνας για διαφθορά, απο τις βελγικές δικαστικές αρχές

Deutsche Bank: Πρώην κορυφαίο στέλεχος ζητά αποζημίωση 152 εκατ. ευρώ για την υπόθεση της Monte Paschi
Η υπόθεση αφορά την Banca Monte dei Paschi di Siena, μια από τις παλιότερες τράπεζες του κόσμου

Με νέες κυρώσεις απειλεί τη Μόσχα η G7 αν δεν συμφωνήσει στην κατάπαυση του πυρός
Ο Ρούμπιο ενώνει τη φωνή του με άλλους υπουργούς Εξωτερικών στην προσπάθειά τους να αυξήσουν την πίεση στον Πούτιν

Η ιταλική Terna θα επενδύσει 23 δισ. ευρώ για τη αναβάθμιση δικτύων
Η Terna ανέφερε ότι η δυναμικότητα ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ των αγορών θα φτάσει τα 39 GW από τα σημερινά 16 GW

Εξαίρεση του καφέ απο τους δασμούς ζητά η βιομηχανία απο τον Τραμπ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας και καταναλωτής καφέ στον κόσμο

Χάνουν την πρόσβαση στην κινεζική αγορά εκατοντάδες εργοστάσια κρέατος των ΗΠΑ
Η απώλεια της πρόσβασης στην κινεζική αγορά θα προκαλούσε νέο πλήγμα 5 δισ. δολ. στους αγρότες των ΗΠΑ

«Η Γερμανία επέστρεψε»: O Μερτς εξασφαλίζει υποστήριξη για χρέος και δαπάνες
Η είδηση της συμφωνίας αύξησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης, τις μετοχές και το ευρώ

Foxconn: Μείωση κερδών για το δ’ τρίμηνο 2024 αλλά πρόβλεψη για αύξηση εσόδων το 2025
Η Foxconn υποστηρίζει ότι πλέον διαθέτει πιο ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού για να αντιμετωπίσει τον εμπορικό πόλεμο

Οι δασμοί Τραμπ απειλούν και τις εξαγωγές γαλλικών τυριών
Το 2024, η Γαλλία εξήγαγε γαλακτοκομικά προϊόντα αξίας 342 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ - Ο κλάδος φοβάται ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος

Επιδείνωση των προβλέψεων για το ρυθμό ανάπτυξης της γαλλικής οικονομίας
Η Τράπεζα της Γαλλίας αναμένει αύξηση του ΑΕΠ 0,7% εφέτος