Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους άνω των 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία, μετατρέποντας την περιοχή σε επενδυτικό πόλο για τη μεταλιγνιτική εποχή, ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης με κυβερνητικούς και τοπικούς φορείς για την πορεία της απολιγνιτοποίησης, που έγινε στην Κοζάνη.
«Είμαστε πρωτίστως για να λύνουμε τα προβλήματα, όχι μόνο για να τα εντοπίζουμε και για να τα καταγράφουμε», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ενώ αναλύοντας το Σχέδιο επεσήμανε: «αυτό είναι και ένα προσωπικό στοίχημα για μένα και θέλω να το τονίσω. Νοιαζόμαστε πραγματικά για το τι συμβαίνει στη Δυτική Μακεδονία. Και από τη στιγμή που η απόφαση αυτή πάρθηκε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο έχουμε υποχρέωση το Σχέδιο αυτό να το υλοποιήσουμε, να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες, να κινητοποιήσουμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη φυσική καχυποψία, την ανησυχία μίας τοπικής κοινωνίας η οποία είχε μάθει και είχε προσαρμοστεί σε ένα συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο το οποίο, όμως, καλείται σήμερα να αλλάξει. Και να αλλάξει με γρήγορους ρυθμούς».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους σημαντικούς πόρους που θα κινητοποιηθούν. «Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για όλους τους πόρους τους οποίους μπορούμε να κινητοποιήσουμε. Στο καλύτερο σενάριο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 7 δισεκατομμύρια δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι. Η πρόκληση έγκειται, όπως σωστά επισημάνατε, στη γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου το οποίο έχουμε δρομολογήσει. Και το βασικό ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό θα κρίνει τελικά την επιτυχία του σχεδίου δίκαιης μετάβασης. Και δεν θα έλεγα οποιωνδήποτε θέσεων εργασίας, αλλά καλύτερων θέσεων εργασίας. Δεν συζητάμε μόνο να μεγαλώσουν οι υφιστάμενες δουλειές, πρέπει να έρθουν και νέες επενδύσεις και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έντονο ενδιαφέρον για νέες παραγωγικές επενδύσεις στην περιοχή. Κάποιες μάλιστα πολύ σημαντικές, πολύ μεγάλες, από πολύ μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες», τόνισε.
«Αυτό το οποίο κρατώ από τη συζήτηση, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις οι οποίες ακούστηκαν για την ταχύτητα με την οποία δρομολογείται η μετάβαση, δεν άκουσα κανέναν να λέει ότι δεν είναι η σωστή επιλογή. Γιατί όλοι ξέρουν ότι δεν είναι απλά η σωστή επιλογή, είναι μονόδρομος. Άρα το ζήτημα είναι αυτόν τον μονόδρομο πώς θα τον διανύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, για να μπορέσει η Δυτική Μακεδονία του 2025, του 2030, του 2035 να είναι μία άλλη Περιφέρεια», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού
Ο Πρωθυπουργός έκανε έκκληση στους κατοίκους της Δυτικής Μακεδονίας, όπου παρατηρούνται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, να κάνουν το εμβόλιο. «Κάνω ακόμα μία έκκληση εδώ στη Δυτική Μακεδονία να εργαστούμε όλοι για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Μπορούμε καλύτερα και εδώ στην Δυτική Μακεδονία. Πηγαίνετε και κάντε παρακαλώ την τρίτη δόση όσοι έχετε κάνει την πρώτη και την δεύτερη, από τη στιγμή που το σύστημα σας δίνει τη δυνατότητα να την κάνετε. Και αν δεν έχετε κάνει ακόμα την πρώτη δόση, ακούστε τις ιστορίες όσων βρέθηκαν στην εντατική ανεμβολίαστοι και έρχονται τώρα, είδαν τον χάρο κατάματα, τη γλίτωσαν και έρχονται τώρα και λένε “Μακάρι να το ήξερα να είχα κάνει το εμβόλιο νωρίτερα”» είπε.
Δίκαιη μετάβαση και ανάπτυξη για όλους
Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο θα κινητοποιήσει δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη Δυτική Μακεδονία, μετατρέποντας την περιοχή σε επενδυτικό πόλο για τη μεταλιγνιτική εποχή, ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης για την πορεία της απολιγνιτοποίησης που έγινε στην Κοζάνη.
Το ΣΔΑΜ αποτελεί τον οδικό χάρτη για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού ιστού των λιγνιτικών περιοχών, ώστε να μεταβούν στην εποχή μετά την απολιγνιτοποίηση. Αποβλέπει στην αναγέννηση της τοπικής οικονομίας, την ανάπτυξη του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και του τριτογενούς τομέα και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού μέσω τη δημιουργίας σταθερών θέσεων εργασίας.
Για την υλοποίηση του Σχεδίου, που καλύπτει την περίοδο 2021-27, θα αντληθούν πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης για αποκαταστάσεις εδαφών, σχεδόν 2 δισεκ. ευρώ από το κοινοτικό επενδυτικό εργαλείο InvestEU και από τις δανειακές διευκολύνσεις για υποδομές που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και δημόσιοι πόροι άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ από το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Αναμένονται ακόμα, μεταξύ άλλων, 2 δισεκ. ευρώ από επενδύσεις του ομίλου ΔΕΗ, 147 εκατομμύρια από επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ, επιπλέον 900 εκατομμύρια από ιδιωτικά κεφάλαια και 250 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για έργα πράσινης και ψηφιακής μετάβασης.
Η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ το οποίο διαθέτει εθνικό στρατηγικό σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, μέσω του οποίου καταρτίστηκαν το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης για την περίοδο 2021-2027 και τα Εδαφικά Σχέδια που το συνοδεύουν. Η Ελλάδα είναι, επίσης, το πρώτο κράτος-μέλος μεταξύ των κρατών-μελών που δικαιούνται στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης που υπέβαλε το Πρόγραμμά της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ακόμη, η Ελλάδα, μετά από σκληρή διαπραγμάτευση για το ύψος των πόρων του νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης της ΕΕ, καταλαμβάνει μακράν την πρώτη θέση ανάμεσα στα κράτη που είναι δικαιούχοι πόρων του Ταμείου ως προς την κατά κεφαλήν ενίσχυση, με 877 ευρώ ανά κάτοικο εξορυκτικής περιφέρειας. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος στις συνολικά 31 περιοχές εξόρυξης είναι 365 ευρώ ανά κάτοικο, ενώ τη δεύτερη υψηλότερη τιμή μετά την Ελλάδα κατέχει η Τσεχία, με 641 ευρώ ανά κάτοικο.
Πρόδρομος του ΣΔΑΜ είναι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, προϋπολογισμού 368,7 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει καταρτιστεί για την περίοδο 2021-2023 με στόχο τη χρηματοδότηση κρίσιμων έργων για την αναβάθμιση των υποδομών της Δυτικής Μακεδονίας και την τόνωση της απασχόλησης.
Στο χαρτοφυλάκιο του σχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η εξασφάλιση της βιωσιμότητας της τηλεθέρμανσης της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας και του Αμυνταίου, η κατασκευή δικτύου μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου στην Φλώρινα, η δημιουργία 5.400 θέσεων εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, και 11 έως τώρα δημοτικά έργα σε τομείς όπως η ύδρευση, η διαχείριση λυμάτων, η ανάπτυξης ΑΠΕ και η αγροτικής οδοποιίας.
Συμβολή σε σημαντικά έργα και επενδύσεις
Η απολιγνιτοποίηση και η κατάρτιση του ΣΔΑΜ έχει επίσης συμβάλει στην προώθηση σημαντικών έργων και επενδύσεων στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με νεότερο παράδειγμα τη δρομολόγηση του κάθετου άξονα Κοζάνη-Φλώρινα-Νίκη, ο οποίος αποτελεί τμήμα του Πανευρωπαϊκού άξονα Χ. Θα έχει μήκος 78,5 χιλιόμετρα και προβλέπεται να συνδέει την Εγνατία Οδό με το Συνοριακό σταθμό Νίκης.
Επίσης, μεγάλα έργα που έχουν ευνοηθεί από το ΣΔΑΜ είναι η επέκταση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) προς την Δυτική Μακεδονία και η ολοκλήρωση του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου Ε65 από τα Τρίκαλα έως το Κηπουρειό Γρεβενών.
«Σήμερα για τη Δυτική Μακεδονία σας υποδεχόμαστε στην πρωτεύουσα της περιφέρειάς μας σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, αυτή, που ιστορικά, πλέον, θα χαρακτηρίζεται περίοδο της μετάβασης στη μετά λιγνίτη εποχή. Είμαστε στη στιγμή που έχοντας ολοκληρωθεί το σχέδιο της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης, με την παρουσία τη δική σας και του κλιμακίου των συνεργατών σας, δίνετε το στίγμα και την κατεύθυνση που όλοι, όλα αυτά τα χρόνια, περιμέναμε -όχι μόνο- τα δύο χρόνια μετά την απόφασή σας -την τολμηρή απόφαση σας- που ανακοινώσατε στον ΟΗΕ για την απολιγνιτοποίηση. Εδώ και μία δεκαετία αναζητούσαμε τον αναπτυξιακό μας προσανατολισμό, το νέο μας παραγωγικό μοντέλο, που τώρα παίρνει σάρκα και οστά», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Κασαπίδης.
«Σας είχα υποδεχθεί 13 χρόνια πριν ως Πρόεδρο επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Η κατεύθυνση της απολιγνιτοποίησης είναι δεδομένο ότι είναι η σωστή. Όλος ο πλανήτης πάει σε Κλιματική ουδετερότητα. Εκεί πρέπει να κατευθύνουμε και εμείς», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.
Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην επίσκεψή του στην Κοζάνη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Καραγιάννης, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Σταύρος Καλαφάτης, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ευθύμιος Μπακογιάννης, η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χριστιάνα Καλογήρου, η επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού Μαρία Αντωνίου, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΑ Βασίλης Κοτρώνης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Μάριος Τσάκας.
Στη σύσκεψη μετέχουν ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών και βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιος Κασαπίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Αικατερίνη Δαδαμόγια, η Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δέσποινα Κοζατσάνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Γρεβενών Αθανάσιος Φωλίνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Σωτήρης Βόσδου, η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Καλλιόπη Κυριακίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Γρηγόρης Τσιούμαρης, ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ Ανδρέας Πάτσης, ο βουλευτής Καστοριάς της ΝΔ Ζήσης Τζηκαλάγιας, οι βουλευτές Κοζάνης της ΝΔ Ευστάθιος Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου και Γιώργος Αμανατίδης, ο βουλευτής Φλώρινας της ΝΔ Γιάννης Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, ο Δήμαρχος Δεσκάτης Δημήτρης Κορδίλας, ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, ο Δήμαρχος Νεστορίου Χρήστος Γκοσλιόπουλος, ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς, ο Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής, ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου, ο Δήμαρχος Βελβεντού Εμμανουήλ Στεργίου, ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης, ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Γρεβενών Νικόλαος Ράμμος, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Καστορίας Χαράλαμπος Καραταγλίδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κοζάνης Ιωάννης Μητλιάγκας, ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας Νίκος Συλλίρης, ο Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητητρίου Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος Σιόγκας, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δυτικής Μακεδονίας Δημήτρης Κοεμτζόπουλος, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Γρεβενών Λάζαρος Χαραλαμπίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς Γιώργος Μαλέας, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κοζάνης Ελευθέριος Αδάμ, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας Αναστάδιος Τσιλφίδης, ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Κώστας Σιάκος, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας Απόστολος Τσούκας, ο Προεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών Γιάννης Σαμαράς, η Πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών Γούνας και Απασχολούμενων σε Παρεμφερή Επαγγέλματα Ελένη Μάρκο, ο εκπρόσωπος των αγροτών Γρεβενών, Πρόεδρος του ΑΣ Γρεβενών, Χρυσόστομος Παυλίδης, ο εκπρόσωπος των αγροτών Καστοριάς, Πρόεδρος ΑΣ Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Φυτών Δημήτρης Μόσχου, ο εκπρόσωπος των αγροτών Κοζάνης, Πρόεδρος ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού Νίκος Κουτλιάμπας, η εκπρόσωπος των αγροτών Φλώρινας, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου Διαμάντω Κρητικού, ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κοζάνης Στέργιος Γκανάτσιος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Καστοριάς Γρηγόριος Χάτσιος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Φλώρινας Χρήστος Παπούλκας, η Διοικητής Νοσοκομείου Γρεβενών Ευτυχία Καπάτου, ο Γενικός Διευθυντής της Διαχείρισης Απορριμμάτων Δυτικής Μακεδονίας ΔΙΑΔΥΜΑ Δημοσθένης Μαυρίδης, η Διευθύντρια του Αναπτυξιακού Οργανισμού ΑΝΚΟ Ελένη Νάμινι και ο Πρόεδρος Ξενοδόχων Δυτικής Μακεδονίας Ιάκωβος Παντελίδης.
Συνάντηση με επιχειρηματίες και νέους
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, ανέφερε πως «σκοπός μας δεν είναι μόνο να προσελκύσουμε νέες εταιρείες στη Δυτική Μακεδονία αλλά να στηρίξουμε και τις εταιρείες οι οποίες ήδη λειτουργούν εδώ και που από απ’ ό,τι βλέπω έχουν πολύ φιλόδοξα σχέδια για να επεκτείνουν και άλλο τις δραστηριότητές τους. Η μεγάλη πρόκλησή μας θα είναι πάντα η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η υποκατάσταση θέσεων εργασίας που χάνονται καθώς σταδιακά η δραστηριότητα περί του λιγνίτη θα σταματάει με νέες θέσεις εργασίας οι οποίες θα μετατρέψουν τη Δυτική Μακεδονία από μία οικονομία με σχεδόν μονοθεματικά χαρακτηριστικά, όπως δυστυχώς ήταν τα τελευταία 50 χρόνια, σε μία οικονομία του μέλλοντος που θα αναπτύσσει και θα στηρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής».
Σε συνάντηση που είχε με νέους ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει τις προτάσεις που κατέθεσαν. «Είναι σοβαρές οι προτάσεις σας. Θα στηρίξω αυτό το οποίο κάνετε. Και φυσικά όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια γίνεται όχι μόνο για να κρατήσουμε τους νέους στην περιοχή, για να φέρουμε πιο πολλούς νέους στην περιοχή. Για τη νέα γενιά γίνεται. Η προηγούμενη γενιά έζησε από το λιγνίτη, η νέα γενιά θα πρέπει να μπορέσει να διακριθεί, να αναπτυχθεί και να κάνει τη ζωή της στη μετά λιγνίτη εποχή».
Latest News
Αναβιώνουν τα πυρηνικά εργοστάσια στο πρόγραμμα του γερμανικού CDU
Η επαναλειτουργία κλειστών ατομικών εργοστασίων αναμένεται να ενταχθεί στο πρόγραμμα του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών
Εκτίναξη 50% των εκπομπών CO2 σε μια τετραετία από τις ιδιωτικές πτήσεις
Οι ιδιωτικές πτήσεις παρήγαν αθροιστικά περίπου 15,6 εκατομμύρια τόνους σε άμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα το 2023
Το 2024 θα είναι «σχεδόν σίγουρα» η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία
Το 2024 αναμένεται να αναδειχθεί ως η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Κοπέρνικος.
Στην πρίζα… η ζήτηση για αυτοπαραγωγή ενέργειας – Τα στοιχεία του GreenTank
Αφορούν σε έργα για αυτοπαραγωγή ενέργειας από πολίτες, επιχειρήσεις, αγρότες, δήμους, ενεργειακές κοινότητες και άλλους φορείς, ισχύος 133 MW
Χατζηγάκης για Τραμπ: Ισως καθυστερήσει τη μετάβαση στις ΑΠΕ αλλά το megatrend δεν αλλάζει
Ο Μικέλης Χατζηγάκης εκτίμησε ότι η εκλογή του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ δεν είναι μια καλή εξέλιξη για τις ΑΠΕ
Η εκλογή Τραμπ «ρίχνει» τις μετοχές των εταιρειών καθαρής ενέργειας
Οι μετοχές των εταιρειών με δραστηριότητα στην καθαρή ενέργεια πέφτουν με την εκλογή Τράμπ καθώς έχει δεσμευτεί ότι θα καταργησει τα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Ανησυχία στους αρχιτέκτονες της συμφωνίας του Παρισιού για την εκλογή Τραμπ ενόψει της COP29
Ο Τραμπ, γνωστός αρνητής της κλιματικής κρίσης, την έχει αποκαλέσει «μια από τις μεγάλες απάτες»
«Πέφτει» η παγκόσμια ζήτηση για EV - Τι ανησυχεί τους καταναλωτές
Μόλις κατά 3% από πέρυσι αυξήθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που σκοπεύουν να αγοράσουν ηλεκτρικά οχήματα σύμφωνα με έρευνα της EY
Θα μπορούσε να γίνει η Αθήνα Βαλένθια;
Ποιες περιοχές της πρωτεύουσας κινδυνεύουν από μεγάλα πλημμυρικά φαινόμενα – Η αυθαίρετη δόμηση, τα ελλιπή αντιπλημμυρικά έργα και οι επιπτώσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Αθήνα
«Πράσινη» απόβαση από τις ελληνικές επιχειρήσεις ενέργειας στο Μπακού – Ισχυρά ονόματα στην COP29
ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, AKTOR, Κοπελούζος, ΤΙΤΑΝ, Helleniq Energy, Motor Oil και άλλες ενεργειακές επιχειρήσεις στην COP29