Η αξιοποίηση των 31 δισ. ευρώ του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμφίβολα, αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα της ελληνικής οικονομίας. Ένα στοίχημα, το οποίο εφόσον πετύχει, μπορεί να ανεβάσει πολλά επίπεδα τη χώρα μας και να οδηγήσει σε έναν κύκλο ταχείας και βιώσιμης ανάπτυξης, με ξεκάθαρα θετικό αντίκτυπο στο πορτοφόλι όλων των Ελλήνων.
Το μέγεθος της ευκαιρίας, όπως γίνεται κατανοητό, είναι τεράστιο. Όπως, επίσης, και το μέγεθος της πρόκλησης, δεδομένου ότι καλούμαστε να διαχειριστούμε σωστά, αποτελεσματικά και συνετά ένα μεγάλο κονδύλι, το οποίο θα κατανεμηθεί έως το 2026 με τη μορφή επιδοτήσεων και χαμηλότοκων δανείων.
Και το μείζον ερώτημα είναι το εξής: Πώς ακριβώς θα πετύχουμε τη σωστή αξιοποίηση όλων αυτών των χρημάτων;
Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, η χρήση των πόρων θα πραγματοποιηθεί στη βάση πέντε αναπτυξιακών προτεραιοτήτων:
· πράσινη μετάβαση
· ψηφιακός μετασχηματισμός
· καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη
· εξωστρέφεια
· αύξηση μεγέθους επιχειρήσεων, μέσω εξαγορών, συγχωνεύσεων και συνεργασιών
Η συμβολή του ΕΘΝΙΚΗ 2.0
Ο ρόλος των τραπεζών σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια θεωρείται κάτι παραπάνω από σημαντικός, καθώς οι πόροι των 31 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια επένδυση θα χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης, κατά 30% από τις τράπεζες και κατά 20% από τον φορέα υλοποίησης του έργου.
Και κάπου εδώ μπαίνει το ΕΘΝΙΚΗ 2.0. από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο στήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης για κάθε μικρή, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση, η οποία επιθυμεί να πάρει μέρος σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την αναβάθμιση της οικονομίας.
Στόχος του ΕΘΝΙΚΗ 2.0., ειδικότερα, είναι να καταστήσει απλούστερες και ταχύτερες τις διαδικασίες υλοποίησης των επενδύσεων, παρέχοντας:
· εξειδικευμένη ομάδα συμβούλων πελατείας που σκιαγραφεί τις ανάγκες κάθε επιχείρησης και προτείνει ολοκληρωμένες λύσεις για την ένταξή της στο κατάλληλο πρόγραμμα δράσης
· γρήγορες διαδικασίες έγκρισης και εκταμίευσης
· συμπληρωματικές τραπεζικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες στο εκάστοτε έργο
Το ΕΘΝΙΚΗ 2.0 απευθύνεται σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτου μεγέθους, οι οποίες επιθυμούν να ωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, είτε χρηματοδοτώντας επενδύσεις με αναπτυξιακό προσανατολισμό, είτε λειτουργώντας ως ανάδοχος, υπεργολάβος ή προμηθευτής έργων.
Ο ρόλος του RM
Κλειδί για την επαφή των επιχειρήσεων με την Εθνική Τράπεζα αποτελεί ο υπεύθυνος σχέσεων (Relationship Manager – RM), ο οποίος έχει ως καθήκον να συζητήσει και να εξετάσει όλες τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει κάθε επιμέρους στόχος του αναπτυξιακού προγράμματος του Ταμείου. Και κυρίως πώς αυτές μπορούν να καταστούν ωφέλιμες για τις ελληνικές εταιρείες.
Τι ακριβώς κάνει ο RM; Το εξής απλό μα συνάμα πολύ σημαντικό: Σκιαγραφεί τις ανάγκες της επιχείρησης και προτείνει λύσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, υποστηρίζοντας την ένταξή της στο κατάλληλο πρόγραμμα δράσης.
Στόχος της όλης διαδικασίας είναι η εγκριτική διαδικασία να μην υπερβαίνει τους δύο μήνες για τα μεγάλα επενδυτικά έργα και τον ένα μήνα για τα μεσαία επιχειρηματικά σχέδια. Κάτι εξαιρετικά σημαντικό, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα 31 δισ. ευρώ.
Ειδική πρόνοια για τις ΜμΕ
Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για την ανάπτυξη της οικονομίας, σχεδιάζεται η ύπαρξη διαφορετικών
διαδρομών – καναλιών για την υποδοχή και την αξιολόγηση των αιτημάτων τους, ώστε να εξετάζονται και να εγκρίνονται ταχύτερα, διευκολύνοντας την πρόσβασή τους στους πόρους του Ταμείου.
Η Εθνική Τράπεζα, όπως γίνεται σαφές από τα παραπάνω, είναι έτοιμη να υποδεχθεί τα αιτήματα των επιχειρήσεων για τη χορήγηση των δανείων με τη δημοσίευση των πρώτων προσκλήσεων για επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης.
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Εθνικής Τράπεζας και να συμπληρώσετε τη φόρμα εκδήλωση ενδιαφέροντος, πατώντας ΕΔΩ.
Sponsored article
Latest News
Η υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την JPMorgan Asset Management
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διεύρυνση των επενδυτικών επιλογών που προσφέρει η Eurobank στους πελάτες της
Έκρηξη εσόδων για τη Γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος» - Σχέδια επέκτασης σε νέες αγορές
H Γαλακτοβιομηχανία Όμηρος προχώρησε στην έναρξη λειτουργίας του νέου, υπερσύγχρονου εργοστασίου καθώς και την κυκλοφορία καινοτόμων προϊόντων
ΑΧΙΑ: Ισχυρά τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ - Στα 16,40 ευρώ η τιμή στόχος
Κατά την ΑΧΙΑ, η τριμηνιαία απόδοση οφείλεται στις συνεχιζόμενες θετικές τάσεις για τα αθλητικά στοιχήματα τόσο στα διαδικτυακά όσο και στα κανάλια λιανικής
Άλμα 661% στα καθαρά κέρδη της Ideal - Ο ρόλος των Attica και της πληροφορικής
Στα 265 εκατ. ευρώ τα έσοδα της IDEAL Holdings με άνοδο 208% - Εξετάζουμε επενδυτικές ευκαιρίες, τονίζει ο πρόεδρος
Πώς η αθόρυβη Cavino έφτασε στην κορυφή του ελληνικού κρασιού
Το success story της Cavino που κατάφερε να εξελιχθεί στη μεγαλύτερη οινοποιητική βιομηχανία της χώρας – Ο ρόλος Τσάνταλη, Μπουτάρη και Κουρτάκη
Motor Oil: Πώς θα χτίσει… «πράσινα» EBITDA 500 εκατ. το 2030
Τα επόμενα επενδυτικά ορόσημα της Motor Oil για τον μετασχηματισμό του ομίλου - Τα κέρδη από ηλεκτρισμό και κυκλική οικονομία
Unilever: Τι συμβαίνει με το σχέδιο αναδιάρθρωσης – Πώς το παγωτό σώζει την παρτίδα
Ο βραχίονας παγωτού της Unilever είναι παγκόσμιος ηγέτης στην κατηγορία του, με την αποτίμησή του να αγγίζει και τα 19 δισεκατομμύρια δολάρια
Τράπεζες: Το 2026 η επιστροφή των εσόδων στα επίπεδα του 2024
Για μια χρονιά χαμηλών πτήσεων όσον αφορά στα καθαρά έσοδα από τόκους προετοιμάζονται οι τράπεζες
ElvalHalcor: Ανθεκτικότητα με EBITDA στα 180 εκατ. το εννεάμηνο – Μείωση κατά 171 εκατ. στον καθαρό δανεισμό
Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της ElvalHalcor ανήλθαν στα 210,1 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2024, έναντι 165,2 εκατ. ευρώ πέρυσι
Motor Oil: «Πράσινο» το 40% των EBITDA μέχρι το 2030 – Η στρατηγική μετασχηματισμού του ομίλου
Ο Όμιλος Motor Oil από το 2022 έχει επενδύσει 1,8 δισ. ευρώ στην πράσινη μετάβαση