
Δύο νομοθετικοί φάκελοι για την ψηφιακή οικονομία εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας (Εσωτερική αγορά, Βιομηχανία) που πραγματοποιήθηκε στις 25 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, όπου συμμετείχε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την πρόταση κανονισμού για τις ψηφιακές αγορές και την πρόταση κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες, τους οποίους το υπουργείο χαρακτηρίζει ιστοριικής σημασίας. Πιο αναλυτικά:
· Η πρόταση κανονισμού για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act) στοχεύει στην εξασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού στην ψηφιακή αγορά και καθορίζει εναρμονισμένους κανόνες για τη διασφάλιση του διεκδικήσιμου και δίκαιου χαρακτήρα των αγορών στον ψηφιακό τομέα σε ολόκληρη την ΕΕ, όπου υπάρχουν ρυθμιστές της πρόσβασης (Gatekeepers).
· Η πρόταση κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act) αναθεωρεί και συμπληρώνει την Οδηγία Ηλεκτρονικού Εμπορίου και στοχεύει στην καταπολέμηση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο και στην εύρυθμη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ενδιάμεσων υπηρεσιών, ορίζοντας ενιαίους κανόνες για ένα ασφαλές, προβλέψιμο και αξιόπιστο επιγραμμικό περιβάλλον, στο οποίο προστατεύονται αποτελεσματικά τα θεμελιώδη δικαιώματα που κατοχυρώνονται στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.
Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2022 αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, υπό γαλλική Προεδρία, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προκειμένου να ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία και να ψηφιστούν οι δυο ευρωπαϊκές νομοθεσίες.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας συζητήθηκε ακόμα η συνεισφορά των Εθνικών Σχεδίων Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ενίσχυση των βιομηχανικών οικοσυστημάτων της ΕΕ και το μείζον ζήτημα της ανάκαμψης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ΕΕ.
Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ήγειρε το θέμα για την ανάγκη ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του φαρμακευτικού κλάδου της ΕΕ για την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας στην Ε.Ε., διατηρώντας ανοιχτή την οικονομία.


Latest News

«Η Ελλάδα επανακάμπτει δυναμικά στον χάρτη» - Οι πρώτες αντιδράσεις στην αναβάθμιση από S&P
Τι αναφέρουν Χατζηδάκης, Πιερρακάκης και Παπαθανάσης

Έκανε την έκπληξη η S&P - Στο δεύτερο σκαλοπάτι της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα
Τι αναφέρει στο σκεπτικό του ο διεθνής οίκος
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ