
Συνεχίζοντας να υπερασπίζεται τη δική του οικονομική θεωρία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποποιήθηκε όλων των ευθυνών για την βουτιά της λίρας, για τη οποία κατηγορεί τους «βαρόνους του χρήματος» που επιτίθενται στην τουρκική οικονομία.
Και για μία ακόμα φορά δεσμεύτηκε ότι επιθυμεί χαμηλότερο κόστος δανεισμού για να τονώσει την ανάπτυξη, και να αναζωογονήσει τη δημοτικότητά του που μειώνεται ενόψει των εκλογών του 2023.
Οι νέες δηλώσεις του κατάφεραν νέο πλήγμα στο τουρκικό νόμισμα, το οποίο υποχώρησε 4,5% στα 12,4766 ανά δολάριο. Η λίρα έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας της μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Διαβάστε επίσης: Τουρκία – Φουντώνει η οργή των πολιτών, «παλεύει» να ανακάμψει η λίρα
Μιλώντας σε υποστηρικτές στη δυτική επαρχία της Σμύρνης την Παρασκευή, ο Ερντογάν υποστήριξε για μια ακόμα φορά την δική του πολιτική και οικονομία θεωρία, η οποία δίνει προτεραιότητα στη μείωση των επιτοκίων για την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η πτώση της λίρας αυτή την εβδομάδα δεν έχει οικονομική βάση και είναι αποτέλεσμα οικονομικών σαμποτάζ, δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης. Οι επιθέσεις οργανώνονται από «παγκόσμιους βαρόνους της πολιτικής και του χρήματος» και τους εθνικούς υποστηρικτές τους που θέλουν η Τουρκία να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά, είπε.
«Δεν θα εγκαταλείψουμε το νέο μας οικονομικό πρόγραμμα ό,τι κι αν κάνουν», είπε ο Ερντογάν. «Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σκοτεινό σενάριο χρησιμοποιώντας».
Μια μέρα νωρίτερα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, υπό την προεδρία του προέδρου, δήλωσε ότι οι προκλήσεις της αλλαγής πολιτικής ήταν μία από τις απειλές που αντιμετώπισε η χώρα, μαζί με την τρομοκρατική δραστηριότητα.
Ξαναγράφει την οικονομική επιστήμη
Ο Ερντογάν ασπάζεται το ανορθόδοξο μάντρα ότι τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό αντί να τον περιορίζουν. Η αποφασιστικότητά του να μειώσει το κόστος δανεισμού με πληθωρισμό 20% έχει ωθήσει την Τουρκία σε νέα αχαρτογράφητα εδάφη.
Η ταχεία υποτίμηση του νομίσματος αυξάνει το κόστος των αγαθών για τους πολίτες και εγκυμονεί κινδύνους για τον τραπεζικό τομέα.
Διαβάστε επίσης: Τι σημαίνει η κατάρρευση της λίρας για την οικονομία της Τουρκίας
Αλλά ο Ερντογάν διατηρεί μια παθιασμένη υπεράσπιση του πρόσφατου άξονα του παρά την άμεση οικονομική αναταραχή που εξαπέλυσε. Αυτό θυμίζει τη δημόσια ομιλία του πρώην υπουργού Οικονομικών –και γαμπρού του– Berat Albayrak μετά από μια νομισματική κρίση το 2018.
Εκείνη την εποχή, ο Ερντογάν και ο Αλμπαϊράκ κατηγόρησαν τις ξένες δυνάμεις ότι προσπαθούσαν να υπονομεύσουν την τουρκική οικονομία οργανώνοντας έναν αγώνα δρόμου για τη λίρα και περιόρισαν τις συναλλαγές των τραπεζών με τις ξένες ομολόγους τους για να ενισχύσουν το νόμισμα.
Τα επόμενα δύο χρόνια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προήδρευσαν μιας πολιτικής παρέμβασης στο συνάλλαγμα που, σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του Ερντογάν, κατέληξε να ξοδέψει 165 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της λίρας.
Αντιμέτωπος με τις θλιβερές δημοσκοπήσεις, ο Ερντογάν ξεκίνησε μια νέα πρωτοβουλία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια. Η ρυθμιστική αρχή μείωσε το σημείο αναφοράς κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες συνολικά από τον Σεπτέμβριο.


Latest News

Γιατί όλο και περισσότερες επιχειρήσεις πατάνε... pause - Τι είναι η «μεγάλη παύση»
Η νέα λέξη της μόδας για τα διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων είναι η «παύση», το προσωρινό πάγωμα των αποφάσεων μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τους δασμούς. Όμως το pause κινδυνεύει να γίνει delete.

Τα Hedge Funds κυνηγούν συμφωνίες σε σενάρια κινδύνου πολύ δαπανηρά για τις ασφαλιστικές
Οι ασφαλιστικές υποφέρουν από δυσβάσταχτες αποζημιώσεις που καλούνται να πληρώσουν μετά από θεομηνίες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή

Εμπορικά «μπαϊπάς» ερήμην της Ουάσιγκτον
Αναδιπλώνονται οι εταίροι των ΗΠΑ και χαράσσουν νέους δρόμους - Μεγάλες δυνάμεις σε Ανατολή και Δύση προχωρούν σε συμφωνίες με άλλους εταίρους

Η «κρυφή» συνάντηση των fund managers στο Αμπού Ντάμπι και το κυνήγι επενδύσεων στη Μέση Ανατολή
H Goldman Sachs συγκέντρωσε δεκάδες fund manages στο Αμπού Ντάμπι - Αναζήτηση επενδύσεων εν μέσω δασμών Τραμπ

Αναιμική ανάπτυξη εν μέσω δασμών δείχνει ένας βασικός δείκτης για την οικονομία των ΗΠΑ
Ο δείκτης LEI είναι ένας σύνθετος οικονομικός δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να σηματοδοτεί τη μελλοντική κατεύθυνση της οικονομίας των ΗΠΑ

Πώς Βραζιλία και Αργεντινή βγαίνουν κερδισμένοι από τον εμπορικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος φαίνεται σε πρώτη φάση να ευνοεί χώρες με ισχυρές αγροτικές εξαγωγές όπως οι δύο οικονομίες της Λατινικής Αμερικής

Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου - Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Το παπικό κονκλάβιο αποτελεί μια παράδοση που χρονολογείται από τον 13ο αιώνα - Όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό

Νέα επίθεση Τραμπ στον «πολύ αργό» Πάουελ - Τον καλεί να μειώσει τα επιτόκια
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προκαλέσει αναστάτωση στη Wall Street με τις επανειλημμένες επικρίσεις του προς τον Πάουελ

Τα κινεζικά funds σταματούν τις επενδύσεις στις ΗΠΑ εν μέσω δασμών
Τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στην Κίνα έχουν αποσύρει επενδύσεις από ιδιωτικά κεφάλαια με έδρα τις ΗΠΑ τις τελευταίες εβδομάδες

Επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου στην Ινδία, στη σκιά των δασμών
Ο αμερικανός αντιπροέδρος θα συζητήσει στην Ινδία με τον Ναρέντρα Μόντι την πρόοδο των θεμάτων που εξετάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Λευκό Οίκο