Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πιθανό να σταματήσει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας, γνωστό και ως PEPP, από τις αρχές του επόμενου έτους, αλλά θα εξακολουθεί να έχει άλλα προγράμματα αγοράς ομολόγων στη εργαλειοθήκη της.
Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ , σε συνέντευξή της στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.
«Υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν έχω κανένα λόγο να αμφιβάλλω ότι θα σταματήσουμε τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP την άνοιξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι το PEPP θα τελειώσει εντελώς – τα ομόλογα που ωριμάζουν πρέπει να αντικατασταθούν και αυτές οι επανεπενδύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. Και ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε και άλλα προγράμματα αγορών στην εργαλειοθήκη μας» είπε χαρακτηριστικά η κ. Λαγκάρντ.
Εξέφρασε επίσης, την ελπίδα ότι ότι η πανδημία θα τελειώσει την άνοιξη και «ότι θα είμαστε πιο ανθεκτικοί στα νέα κύματα της πανδημίας όπως αυτό που βλέπουμε τώρα στην Ευρώπη».
«Αυτό είναι έξω από τα χέρια μου, ωστόσο – εναπόκειται στους επιστήμονες που θα αναπτύξουν τα εμβόλια, και φυσικά στους ίδιους τους ανθρώπους, που πρέπει να αποφασίσουν να εμβολιαστούν» υπογράμμισε.
Οι αποφάσεις του Δεκεμβρίου
Η Ευρωπαία Τραπεζίτης θύμισε επίσης ότι σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική αναμένεται να ληφθούν κατά την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 15 και 16 Δεκεμβρίου.
Σχολιάζοντας τα οφέλη του προγράμματος είπε ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων ήταν πολύ αποτελεσματικές, αλλά ο αντίκτυπός τους μπορεί να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου.
«Επομένως, πρέπει πάντα να προσέχουμε τις παρενέργειές τους, για παράδειγμα την αύξηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, για να αποφασίσουμε εάν η χρήση αυτού του εργαλείου εξακολουθεί να είναι αναλογική. Να είστε βέβαιοι – δίνουμε πολύ μεγάλη προσοχή σε αυτό» είπε, επισημαίνοντας πάντως, ότι ο αντίκτυπος της αγοράς ομολόγων εξακολουθεί να είναι θετικός και σαφώς υπερτερεί των αρνητικών παρενεργειών.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να λειτουργεί για όλους τους Ευρωπαίους. Οι αγορές δεν είναι το πρωταρχικό μας κοινό, ούτε είναι οι κύριοι αποδέκτες της επικοινωνίας μας. Ωστόσο, πρέπει να δώσουμε προσοχή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Δεν υπάρχει σταθερότητα τιμών χωρίς χρηματοπιστωτική σταθερότητα» ανέφερε.
Απαντώντας στο… twitter
Η κ. Λαγκάρντ ερωτήθηκε και για το πώς αντιδρά η ίδια στις πιέσεις που δέχεται η ΕΚΤ, κυρίως μέσω Twitter για αυξήσεις των επιτοκίων .
«Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι δεν χρειάζεται να ακολουθώ όλα όσα λένε οι άνθρωποι στο Twitter. Η δημοσιογραφική μου ομάδα φροντίζει γι’ αυτό» ήταν η απάντησή της.
Από την άλλη πλευρά, η ΕΚΤ κατηγορείται ολοένα και περισσότερο – υπό τον τίτλο της δημοσιονομικής κυριαρχίας – ότι δίνει υπερβολική σημασία στα υψηλά επίπεδα χρέους των ευρωπαϊκών χωρών.
Πληθωριστικές ανησυχίες
Η κ.Λαγκάρντ αναφέρθηκε επίσης στις πληθωριστικές πιέσεις:
«Στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, φυσικά, το παρακολουθούμε πολύ στενά. Και όχι μόνο επειδή πρωταρχικός μας στόχος είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και ο πληθωρισμός είναι ένας κρίσιμος δείκτης αυτού. Αλλά και επειδή γνωρίζουμε ότι ο πληθωρισμός επηρεάζει τους ανθρώπους. Όσοι είναι λιγότερο προνομιούχοι και λιγότερο ευκατάστατοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο από τον πληθωρισμό. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να το κοιτάμε πολύ προσεκτικά».
Η επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι η άνοδος των τιμών της ενέργειας είναι πιο αισθητή στην καθημερινότητα, τονίζοντας οτι ο πληθωρισμός των τιμών της ενέργειας αντιπροσωπεύει πλέον περίπου το ήμισυ των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού.
Επανέλαβε ωστόσο, ότι η άνοδος του πληθωρισμού δεν θα διαρκέσει. «Θα υποχωρήσει του χρόνου. Αναμένουμε ότι οι ρυθμοί πληθωρισμού θα αρχίσουν να πέφτουν ήδη από τον Ιανουάριο» είπε χαρακτηριστικά.
Η κουζίνα και οι κουκουβάγιες
Η συνέντευξη στην FAZ κλείνει με μια προσωπική ερώτηση: «Πόσο συχνά αποφασίζεται η νομισματική πολιτική της Ευρώπης στο τραπέζι της κουζίνας σας;»
Και απάντησε: «Πιο συχνά από όσο νομίζετε. Εκεί έχουν ληφθεί μερικές σημαντικές αποφάσεις. Για παράδειγμα, πήραμε αποφάσεις σχετικά με το πρόγραμμα αγοράς έκτακτης ανάγκης για πανδημία, ή το PEPP, στο τραπέζι της κουζίνας μου. Ήμασταν όλοι σε lockdown και κάθισα εκεί χωρίς Zoom και χωρίς το σύστημα τηλεδιάσκεψης. Απίστευτο πόσο γρήγορα το ξεχνάς. Έκτοτε είχαμε τη μια τηλεδιάσκεψη μετά την άλλη. Ευτυχώς, όλοι γνωριζόμασταν αρκετά καλά για να ξέρουμε ήδη ποιος μιλούσε. Ακόμα κι αν έπρεπε να ρωτάω κάθε τόσο».
Τέλος κλήθηκε να σχολιάσει την τοποθέτησή της στην αρχή της θητείας της ότι δεν είναι ούτε «γεράκι» ούτε «περιστέρι», αλλά «κουκουβάγια» όσον αφορά τη νομισματική πολιτική.
«Μετά από δύο χρόνια ηγεσίας της ΕΚΤ, εξακολουθείτε να βλέπετε τον εαυτό σας ως κουκουβάγια ή τώρα είστε περισσότερο περιστέρι;»
«Απολύτως ως κουκουβάγια – με γνώμονα την εντολή της. Από τότε που το είπα, φίλοι από όλο τον κόσμο μου στέλνουν τώρα είτε ειδώλια είτε φωτογραφίες από κουκουβάγιες. Τώρα είμαι μια ένθερμη συλλέκτης κουκουβαγιών», κατέληξε.
Latest News
Δήμαρχος στην Ιταλία παλεύει να σταματήσει πώληση ναπολιτάνικης νησίδας
Ο δήμαρχος του Bacoli, στην Ιταλία, υποστηρίζει πως θέλει να αγοράσει την Punta Pennata και να τη μετατρέψει σε «υπαίθριο μουσείο»
Κάτι τρέχει με τα κινεζικά ομόλογα
Πώς θέλει η Λαϊκή τράπεζα της Κίνας να στηρίξει το γιουάν
Πώς ο Μασκ προκάλεσε την ομόνοια των Βρετανών πολιτικών
Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου ενώνονται προτρέποντας τον Τραμπ να επανεξετάσει την ανάμιξη του Μασκ
Διαφωνεί και το δείχνει - Η BlackRock γυρίζει πλάτη στις κλιματικές ανησυχίες
Η BlackRock, ο μεγαλύτερος διαχειριστής χρημάτων στον κόσμο είχε αποκτήσει φήμη ως ηγέτης βιώσιμων επενδύσεων
Το χρυσό πάρεργο του Νάιτζελ Φάρατζ
Ο Νάιτζελ Φάρατζ πληρώθηκε 189.000 λίρες πέρυσι από εταιρεία χρυσού για να εργαστεί με μερική απασχόληση
Γιατί αποτυγχάνει το άνοιγμα της Κίνας στους ξένους τουρίστες
Η Κίνα προχώρησε σε ένα μεγάλο άνοιγμα προς ξένους τουρίστες όμως τα τουριστικά έσοδα απέχουν πολύ από το 2019
Ο Τραμπ απειλεί την ισορροπία ΕΕ και ΗΠΑ - Τι αλλάζει σε εμπόριο και αμυντικές δαπάνες
ΕΕ και ΗΠΑ είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι στον κόσμο -Πώς οι δασμοί θα επηρεάσουν την οικονομική τους σχέση
Η Σερβία δηλώνει έτοιμη να εξαγοράσει το μερίδιο της Gazprom στο διυλιστήριο NIS
«Έχουμε τα χρήματα» για να αγοράσουμε πίσω το ρωσικό μερίδιο στο Naftna Industrija Srbije, δήλωσε ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Τι φέρνει το 2025 για την παγκόσμια οικονομία - Οι χρησμοί του ΔΝΤ και ο φόβος για τις ΗΠΑ
«Οι χώρες δεν μπορούν να δανειστούν για να ξεφύγουν», επισήμανε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα
Οι 9+1 κορυφαίες τάσεις για το 2025 - Στην κρυστάλλινη σφαίρα των FT
Οι προβλέψεις για το 2025 υποθέτουν ότι οι αλλαγές στην αγορά θα υπαγορευθούν από τον Τραμπ - Αλλά όχι μόνο...