
«Ερωτηματικά, αβεβαιότητες, δημοσιονομικοί κίνδυνοι, και μακροοικονομικές ανισορροπίες», είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που επαναλαμβάνονται – συνεχώς – στις εκθέσεις αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία.
Οι χαρακτηρισμοί αυτοί απευθύνονται – κυρίως – σε δύο παρατεταμένες εκκρεμότητες της ελληνικής οικονομίας: την έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιστροφή ή όχι αναδρομικών ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Και την καθυστέρηση της πλήρους εκκαθάρισης εκατοντάδων χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες αποτελούν μια δημοσιονομική «οφειλή διαρκείας», ένα εν δυνάμει «κρυφό χρέος» της ελληνικής οικονομίας.
Τα δύο αυτά κεφαλαιώδη θέματα παραμένουν στην πρώτη γραμμή των διαπιστώσεων και της 12ης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, που εγκρίθηκε τις προηγούμενες ημέρες από την Κομισιόν και είχε ως αποτέλεσμα την εκταμίευση της επόμενης δόσης προς τη χώρα μας. Σημειώνεται ότι οι τεχνοκράτες συντάκτες της έκθεσης, ήταν στη χώρα μας τον προηγούμενο Οκτώβριο και συναντήθηκαν με το σύνολο των οικονομικών υπουργών της κυβέρνησης.
Το πρόβλημα με τις συγκεκριμένες εκκρεμότητες, γίνεται φανερό από το γεγονός ότι ανάλογη καταγραφή υπήρχε και στην 11η αξιολόγηση – όπως και σε προηγούμενες – κάτι που δείχνει ότι τα προβλήματα αυτά, παραμένουν στην ίδια κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης
Οι εκκρεμείς συντάξεις
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί «κρυφό χρέος» της χώρας, τις συντάξεις που παραμένουν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα και για το λόγο αυτό θέτει επιτακτικά το θέμα της οριστικής επίλυσης του συγκεκριμένου προβλήματος.
Κατά την τελευταία συνάντηση του υπουργού Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών που παρακολουθούν την εξέλιξη των μεγεθών της ελληνική οικονομίας, διαπιστώθηκε κάποια πρόοδος, αλλά όχι οριστική και πλήρη επίλυση του προβλήματος.
Σημειώνεται ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι αιτήσεις κύριας σύνταξης σε εκκρεμότητα, μειώθηκαν από 155.000 σε 129.000. Ωστόσο η Κομισιόν διαπιστώνει ότι το κόστος για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, παρέμεινε σταθερό γύρω στα 360 εκατ. ευρώ.
Πάντως, ο Έλληνας υπουργός Εργασίας έχει διαβεβαιώσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους ότι το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων θα λυθεί οριστικά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Αναδρομικά συντάξεων
Το δεύτερο θέμα που αναφέρεται – συνεχώς – στις ευρωπαϊκές εκθέσεις προόδου της ελληνικής οικονομίας αφορά την καθυστερημένη έκδοση της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις περικοπές των επικουρικών συντάξεων και των δώρων για τον ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016.
Η υπόθεση εκδικάσθηκε τον Ιανουάριο του 2021 και η έκδοση της απόφασης θεωρείται ότι έχει καθυστερήσει.
Τυχόν θετική – για τους συνταξιούχους – απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα οδηγήσει σε νέο γύρο αναδρομικών ύψους περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Το ύψος των αναδρομικών δικαιολογεί και το «ενδιαφέρον» όπως και την «ανησυχία» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ανάλογη είναι η ανησυχία και ο πονοκέφαλος των οικονομικών υπουργών της κυβέρνησης, καθώς σταθμίζουν τα νέα δημοσιονομικά προβλήματα που θα σημάνει μια ανάλογη απόφαση.
Δυνητικά τα νέα αναδρομικά του 11μήνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 θα μπορούσαν να φτάσουν σε ύψος τα 2,5 δισ. ευρώ, ανάλογα με το εύρος της απόφασης και τις παραγραφές. Οι διεκδικήσεις αφορούν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δις. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.


Latest News

Ο e-ΕΦΚΑ ενισχύει την εισπραξιμότητα ασφαλιστικών εισφορών - Τι προβλέπει νέα ρύθμιση
Οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς το ΚΕΑΟ θα ανατίθενται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με διεθνή διαγωνισμό

«Έπεσε» σε χαμηλό 17 ετών η ανεργία - Στο 8,6% τον Φεβρουάριο [γράφημα]
Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.311.625 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 72.436 άτομα σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2024 (1,7%) και αύξηση κατά 36.927 άτομα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2025 (0,9%)

Ξεκινούν δύο νέες δράσεις κατάρτισης ΔΥΠΑ σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική - Ποιους αφορούν
Σήμερα αρχίζει το πρόγραμμα «Τεχνίτης Ξύλινων Κατασκευών – Β’ Κύκλος» και την Πέμπτη η εκπαιδευτική δράση «Τεχνίτης Γυψοσανίδας και Ελαιοχρωματισμών»

«Εσείς ρωτάτε. Εγώ απαντάω» - Η Κεραμέως για τον κατώτατο μισθό
Η νέα αύξηση για το 2025 ανέρχεται σε 6,02% εφαρμόζεται από σήμερα, 1η Απριλίου του 2025 και ωφελεί συνολικά πάνω από 1,6 εκατομμύρια πολίτες
![Κατώτατος μισθός: Πρεμιέρα με 880 ευρώ – Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/12/ot_lefta_misthoi5-600x352.png)
Κατώτατος μισθός: Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν - Ποια επιδόματα αυξάνονται [γράφημα]
Ο κυβερνητικός στόχος είναι ο κατώτατος μισθός να συνεχίσει να αυξάνεται, ώστε μέχρι το 2027 να φτάσει τα 950 ευρώ

Από 1η Απριλίου οι δηλώσεις ΦΠΑ των νέων επιχειρήσεων ενημερώνει η ΑΑΔΕ
Σε τροποποίηση του χρόνου υποβολής προχωρά η ΑΑΔΕ τις για νεοσύστατες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα, για τα δύο πρώτα έτη λειτουργίας τους

Κίνητρα για την ενίσχυση των κλαδικών συμβάσεων – Το σχέδιο
Μεταβολές στο καθεστώς που διέπει τις κλαδικές συμβάσεις έως το τέλος του έτους μελετά το υπ. Εργασίας για να ενισχυθούν οι μέσοι μισθοί

Η στενή σχέση επιδόματος ανεργίας και νέου κατώτατου μισθού - Τι είπε ο Πρωτοψάλτης
Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και για τα προγράμματα απασχόλησης και το νέο επίδομα ανεργίας

Ποιοι 15.000 θα λάβουν πρώτοι το νέο επίδομα ανεργίας
Τα δικαιολογητικά για το νέο επίδομα ανεργίας παραμένουν τα ίδια - Ο ειδικός αλγόριθμος και οι νέοι δικαιούχοι

Πώς η Εφορία «ροκανίζει» την αύξηση στον κατώτατο μισθό – Ποιοι την «πληρώνουν»
Αγαμοι, ζευγάρια χωρίς παιδιά, αλλά και ζευγάρια που έχουν ένα παιδί θα διαπιστώσουν πως με την αναπροσαρμογή των αποδοχών αλλάζουν κλιμάκιο φορολόγησης