Την περασμένη εβδομάδα ένας ακόμα όρος μπήκε στις ζωές μας, επαναφέροντας τα σενάρια για lockdown, βυθίζοντας τις αγορές και ενισχύοντας την ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας: παραλλαγή Όμικρον .
Η παραλλαγή της Covid-19 που εμφανίστηκε στη Νότια Αφρική πήρε το όνομά της από το 15ο γράμμα του ελληνικού αλφαβήτου, σύμφωνα με το σύστημα που ανακοινώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Μάιο.
Οι ελληνικοί χαρακτήρες δεν υποκατέστησαν την περίπλοκη επιστημονική ορολογία, αλλά χρησιμοποιούνται «για να απλοποιήσουν την ορολογία στη δημόσια συζήτηση»
Με το νέο σύστημα η αποκαλούμενη «βρετανική μετάλλαξη» Β.1.1.7. ονομάζεται πλέον «Άλφα», η νοτιοαφρικανική μετάλλαξη Β.1351 «Βήτα», η βραζιλιανική P.1 αποκαλείται «Γάμα» και η ινδική παραλλαγή B.1.617 «Δέλτα».
Υπάρχουν πλέον επτά «παραλλαγές ενδιαφέροντος» ή «παραλλαγές ανησυχίας» και η καθεμία έχει ένα ελληνικό γράμμα.
Ορισμένες άλλες παραλλαγές με ελληνικά γράμματα δεν φτάνουν σε αυτά τα επίπεδα ταξινόμησης και ο ΠΟΥ, αλλά παρόλα αυτά στην τελευταία μετάλλαξη ο ΠΟΥ επέλεξε να παραλείψει τα δύο γράμματα πριν από όμικρον… το νι (Nu, όπως το ονομάζουν) και το ξι (Xi).
Για το τελευταίο μάλιστα η New York Times γράφουν ότι ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να το εξαιρέσει καθώς η λατινική γραφή γράμματος «Ξι» ταυτίζεται με το επίθετο του Κινέζου προέδρου Xi Jinping (Σι Ζινπίνγκ).
Μπορεί να προφέρεται διαφορετικά, ωστόσο στο σύστημα γραφής pinyin προφέρεται το Xi προφέρεται Σι… Το pinyin είναι ένας τρόπος να αποδοθεί ο ήχος των κινέζικων χαρακτήρων (ιδεογραμμάτων) στη δυτική γραφή με βάση το λατινικό αλφάβητο.
Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Tarik Jasarevic αρκέστηκε να πει ότι το “Xi” δεν χρησιμοποιήθηκε επειδή είναι ένα κοινό επίθετο και το «Nu» εξαιρέθηκε επειδή συγχέεται πολύ εύκολα με το «νέο».
Πρόσθεσε επίσης, ότι οι βέλτιστες πρακτικές του οργανισμού για την ονομασία ασθενειών προτείνουν την αποφυγή «προσβολής σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, εθνική, περιφερειακή, επαγγελματική ή εθνοτική ομάδα».
Μερικές από τις πιο γνωστές παραλλαγές, όπως η Δέλτα, έφτασαν σε επίπεδο «ανησυχίας» όπως η Άλφα, η Βήτα και η Γάμα. Άλλες που προέκυψαν, που ήταν παραλλαγές ενδιαφέροντος, ονομάστηκαν Λάμδα και Μι (Mou).
Latest News
Χαλάρωση σε ρυθμίσεις για την πράσινη μετάβαση ζητά ο Μητσοτάκης – Επιστολή σε φον ντερ Λάιεν
Για τις τιμές ρεύματος και αερίου που είναι αυξημένες 78% στην Ευρώπη σε σχέση με το 2019 έστειλε επιστολή ο πρωθυπουργός στην πρόεδρο της Κομισιόν
Κακοκαιρία: Δεμένα τα πλοία σε πολλά λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων
Κλειστή είναι η γραμμή Αρκίτσα-Αιδηψός, Καβάλα-Πρίνου Θάσου ενώ στη γραμμή Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο από το πλοίο «Άναξ»
Κάτω από το μηδέν η θερμοκρασία – Χιόνια και σε χαμηλό υψόμετρο
Επιμένει η κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και θυελλώδεις άνεμους
«Είμαστε έτοιμη για συνεργασία με τον Τραμπ», διαμηνύει η Γροιλανδία
Ο πρωθυπουργός στη Γροιλανδία έχει υποστηρίξει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία του νησιού από τη Δανία
Έτος διαχείρισης κρίσεων το 2025 για την Ευρώπη - Τι προβλέπει ο Economist
Η ήπειρος βρίσκεται στο πιο ευαίσθητο σημείο της εδώ και δεκαετίες - Υπάρχει ο κίνδυνος διαιρέσεων εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ
Μητσοτάκης από Σ. Αραβία: Ενισχύουμε τη συνεργασία σε ενέργεια, εμπόριο και επενδύσεις
Μητσοτάκης και Μπιν Σαλμάν επιβεβαίωσαν τη μεγάλη αξία που έχει η διμερής συνεργασία Ελλάδας - Σ. Αραβίας στην κρίσιμη αυτή συγκυρία
Ιαπωνία: Ισχυρός σεισμός– Προειδοποίηση για τσουνάμι
Το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 49 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το EMSC.
Μητσοτάκης: Στη Σαουδική Αραβία συνοδεία έξι υπουργών – Αναβάθμιση των σχέσεων
Επίσημη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία πραγματοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο στόχος της συνάντησης με τον πρίγκηπα Mohammed bin Salman
Ξεκίνησε η συγκέντρωση δεδομένων στο deiktesOTA.gov.gr
Η ψηφιακή πλατφόρμα συγκεντρώνει ανωνυμοποιημένα δεδομένα για 770 στοιχεία και 167 δείκτες που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Oι 9 στους 10 Έλληνες απαιτούν αλλαγή του οικονομικού συστήματος
Στην Ελλάδα το 72% πιστεύει ότι τα σημερινά παιδιά θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και το 95% θεωρεί ότι η ανισότητα οφείλεται στην υπερβολική πολιτική επιρροή της οικονομικής ελίτ