![Ο τουρισμός φέτος προσέθεσε 2 επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ- Αισιοδοξία για το 2022](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/06/Γιάννης-Ρέτσος-scaled.jpg)
«Η ισχυρή ανάπτυξη της χώρας το 2021 οφείλεται στην υπερ-απόδοση του τουρισμού» σημείωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) Γιάννης Ρέτσος σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υπογραμμίζοντας ότι τα έσοδα του τουρισμού φέτος θα ανέλθουν τελικά σε 10,2 δισ. ευρώ, ήτοι το 55% των εσόδων του 2019 που ήταν 18,2 δισ. ευρώ. Τα έσοδα αυτά, εξήγησε ο κ. Ρέτσος, είναι 3 δισ. ευρώ περισσότερα από το στόχο που είχε αρχικά θέσει ο ΣΕΤΕ για τη φετινή χρονιά και μεταφράζεται σε 2 επιπλέον μονάδες στο ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας το 2020, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της χώρας.
Ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις τα έσοδα του τουρισμού φέτος
Με την έναρξη της τουριστικής σεζόν κανείς ουσιαστικά δεν μπορούσε να προβεί σε ασφαλή πρόβλεψη για την εξέλιξή της. Μάλιστα ο ΣΕΤΕ, όταν ανακοινώθηκε από τη Βρετανία ότι δεν θα επιτρέψει στους πολίτες της να ταξιδεύσουν εκτός χώρας, πριν από τον Αύγουστο, αλλά και με τη Ρωσία ουσιαστικά να απαγορεύει τις πτήσεις προς Ευρώπη, για το 2021 έκανε λόγο για την επίτευξη του 40% των εσόδων του 2019.
Τελικά από τον Ιούλιο και μετά έγινε ραγδαία αλλαγή των δεδομένων, υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος, και η Ελλάδα για δεύτερη χρονιά ήταν η πρώτη επιλογή για τους πολίτες των μεγάλων αγορών της χώρας μας και μάλιστα πλέον οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι στο τελευταίο τετράμηνο του έτους, τα έσοδα θα διαμορφωθούν στο 65% με 70% των εσόδων του 2019.
Η Ελλάδα παγίωσε το αίσθημα της ασφάλειας στους επισκέπτες της
Το 2021 θα μείνει στην ιστορία ως μια χρονιά που η Ελλάδα παγίωσε το αίσθημα της ασφάλειας στους επισκέπτες της εξαργυρώνοντας ό,τι είχε χτίσει στο μέτωπο αυτό την προηγούμενη χρονιά, ανάφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ρέτσος. «Η πολύ καλή επίδοση της φετινής χρονιάς οφείλεται και στο γεγονός ότι ο κλάδος προετοιμάστηκε. Ο ιδιωτικός τομέας έδειξε υψηλή προσαρμοστικότητα και η κυβέρνηση συνεργάστηκε στενά και αποτελεσματικά με τον ιδιωτικό τομέα», προσέθεσε.
Για τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ήταν πολύ σημαντικό που η χώρα ανακοίνωσε ότι εκκινεί τον τουρισμό την 14η Μαΐου και μάλιστα αυτό έγινε χωρίς πισωγυρίσματα. Την ίδια στιγμή, Ισπανία και Πορτογαλία ανοιγόκλειναν τα σύνορά τους, υπενθύμισε ο κ. Ρέτσος, κάνοντας ταυτόχρονα λόγο για θετικούς χειρισμούς από την κυβέρνηση στο μέτωπο αυτό. Στους θετικούς χειρισμούς εντάσσεται και η απόφαση της Ελλάδας να επιτρέψει στους επισκέπτες από τις ΗΠΑ να έλθουν Ελλάδα, παρά τη σύσταση της ΕΕ. Αυτό μεταφράστηκε σε πολύ ραγδαία αύξηση των αφίξεων από την αγορά των ΗΠΑ στη χώρα μας.
Πολύ μεγάλη η ζήτηση για την Ελλάδα το 2022-Η ασφάλεια σε πρώτο πλάνο
Για το 2022 η ασφάλεια θα είναι και πάλι το πρώτο κριτήριο για να ταξιδέψει κάποιος σε τουριστικούς προορισμούς, αφού θα είναι και πάλι μια χρονιά πανδημίας, αναφέρει ο κ. Ρέτσος. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τη νέα μετάλλαξη του ιού και ήδη είναι σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.
Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα διατηρεί το ισχυρό Brand της, έχει ήδη πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση για το 2022 και σε ό,τι αφορά την ασφάλεια έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, επεσήμανε. «Και φέτος το στοίχημα είναι να λειτουργήσουμε με ασφάλεια και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για όλους», σημείωσε ο κ. Ρέτσος.
Βέβαια, υπογραμμίζει ο κ. Ρέτσος, η αισιοδοξία για το 2022 μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί με την εμφάνιση μιας νέας μετάλλαξης, όπως συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες με αυτήν της Μποτσουάνα.
Ο τουρισμός είναι μια δραστηριότητα 12μηνη-Σε ετοιμότητα οι τουριστικές επιχειρήσεις
Αναφορικά με τον έναρξη της νέας τουριστικής χρονιάς, ο κ. Ρέτσος είναι κατηγορηματικός. «Κακώς έχει περάσει το μήνυμα ότι ο τουρισμός σταματάει και ξεκινάει. Είναι μια δραστηριότητα 12μηνη. Έχουμε κλάδους της τουριστικής οικονομίας που δεν σταματάνε (αερομεταφορές, ακτοπλοΐα, καταλύματα ορεινών όγκων και πόλεων, τουριστικά γραφεία κ.λπ.). Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε αυτές οι επιχειρήσεις να συνεχίσουν να λειτουργούν σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη της πανδημίας και να προετοιμαζόμαστε ανάλογα για την κορύφωση της περιόδου», ανάφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Σε κάθε περίπτωση ο κλάδος του τουρισμού πρέπει να προετοιμάζεται για οποιαδήποτε στιγμή να υποδεχτεί αυξημένες ροές τουριστών, καθώς ήδη υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον από αεροπορικές εταιρίες και tour operators να εκκινήσουν τα ταξίδια στην Ελλάδα νωρίτερα, σύμφωνα με τον κ.Ρέτσο.
Κανείς δεν θυμάται νούμερα αφίξεων τουριστών-Όλοι στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων
Πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα του ελληνικού τουρισμού, ο κ. Ρέτσος επισημαίνει ότι πλέον κάνεις δεν θυμάται νούμερα αφίξεων αλλά και κανείς δεν θέτει στόχους αφίξεων. Όλοι στοχεύουν στα έσοδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.
Ερωτώμενος για την αύξηση της τουριστικής δαπάνης των τουριστών φέτος ο κ. Ρέτσος σημειώνει ότι αυτή αυξήθηκε για τους εξής λόγους:
α) Ταξίδεψαν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας και υψηλής οικονομικής στάθμης.
β) Αυξήθηκε η μέση παραμονή γιατί μειώθηκαν τα ταξίδια μικρότερης διάρκειας (City Break κ.λπ.) που ρίχνουν τη μέση δαπάνη προς τα κάτω.
γ) Υπερίσχυσε το αεροπορικό ταξίδι έναντι του οδικού, που έχει υψηλότερη δαπάνη, σε σχέση με το οδικό.
Ο ΣΕΤΕ συζητά το πώς θα επιτευχθεί ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων
Με φόντο τη νέα τουριστική χρονιά και το στοίχημα της ασφαλούς λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εκφράζει την ευχή να μη χρειαστούν και νέα μέτρα στήριξής τους, γιατί, αν αυτό συμβεί, θα μιλάμε για ένα τρίτο πισωγύρισμα για τη χώρα και την παγκόσμια οικονομία, εξηγεί ο κ. Ρέτσος. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΕΤΕ ήδη συζητά με τις αρμόδιες αρχές το πώς θα επιτευχθεί ελάφρυνση του ενεργειακού κόστους των τουριστικών επιχειρήσεων, που ήδη βιώνουν τις αυξήσεις των καυσίμων στον προϋπολογισμό τους.
Απαραίτητος ο εμπλουτισμός του ελληνικού τουρισμού με νέα προϊόντα
Παραμένοντας στο πεδίο των αιτημάτων του ΣΕΤΕ, η ατζέντα είναι γνωστή και περιλαμβάνει προτάσεις για το πώς θα ενδυναμωθεί και εμπλουτιστεί το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας. Για τον κ. Ρέτσο είναι πολύ σημαντική η διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και ο εμπλουτισμός του με νέα προϊόντα.
«Στον τουρισμό ο όρος θεματικός δεν υπάρχει. Πλέον κυριαρχεί η εμπειρία», σημειώνει ο κ. Ρέτσος και επισημαίνει: Ο ταξιδιώτης που θα έλθει στην Αθήνα για επαγγελματικό ταξίδι, θα θελήσει να ζήσει την εμπειρία της γαστρονομίας, να ζήσει τον παλμό της πόλης κ.λπ. Κατά συνέπεια χρειάζεται ένα ευρύτερο και πιο εμπλουτισμένο προϊόν».
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τουρισμός: Πώς θα κινηθεί σε Ευρώπη και Ελλάδα- Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_tourismos_nisia-600x352.png)
Πώς θα κινηθεί ο τουρισμός σε Ευρώπη και Ελλάδα - Τι δείχνει έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ
Ο εισερχόμενος τουρισμός και οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία και στις αγορές απασχολεί το ΙΝΣΕΤΕ
![Limnos Resort: Η επένδυση των 171 εκατ. ευρώ που θα αλλάξει την εικόνα της Λήμνου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_boubouras-3-600x438.jpg)
Βίλες, 2 πεντάστερα και μαρίνα - Η μέγα επένδυση της οικογένειας Μπούμπουρα στη Λήμνο
Σε διαβούλευση η επένδυση Limnos Resort - Τι περιλαμβάνει - Ποια είναι η οικογένεια Μπούμπουρα
![Από το Σαρακήνικο μέχρι τη Σαντορίνη: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/08/sarakiniko05-600x400.jpg)
Σαρακήνικο, Σαντορίνη, Μύκονος: Οι 5 πληγές που γεννούν πολεοδομικές αυθαιρεσίες
Οι χρόνιες πολεοδομικές ασθένειες αναδεικνύονται από τις υποθέσεις δόμησης στο Σαρακήνικο, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο - Ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου εντός της εβδομάδας
![Σαντορίνη: Σύσκεψη Κεφαλογιάννη με τους τουριστικούς φορείς για το νησί – Τα μέτρα που έπεσαν στο τραπέζι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-600x400.jpg)
Το μήνυμα Κεφαλογιάννη για τη Σαντορίνη στη σύσκεψη με τουριστικούς φορείς
Στο επίκεντρο τα μέτρα για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος στη Σαντορίνη
![Ξενοδοχεία: Πόσο συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία – Η Σαντορίνη… αντιστέκεται](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/XEE-600x395.jpg)
Πόσα προσφέρουν τα ξενοδοχεία στα κρατικά ταμεία - Ανθεκτική η Σαντορίνη [γραφήματα]
Τι έδειξε έρευνα του ΙΤΕΠ για τα ξενοδοχεία και την συμβολή τους στην ελληνική οικονομία - Καμία ακύρωση στη Σαντορίνη παρά το σεισμικό φαινόμενο
![Αεροδρόμια: Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί για τους ξένους τουρίστες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/el.venizelos_aerodromio_680562846-1-600x386.jpg)
Τα ελληνικά αεροδρόμια που απογείωσαν οι ξένοι τουρίστες [γράφημα]
Η νέα μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ καταγράφει αναλυτικά top αεροδρόμια της χώρας και τις κύριες αγορές τουρισμού το 2024
![Σαντορίνη: Χωρίς ακυρώσεις οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/santo-600x407.jpeg)
Το αισιόδοξο μήνυμα για τη Σαντορίνη - Αμείωτη η ροή των κρατήσεων στα ξενοδοχεία
«Καμία ακύρωση από τους τουρίστες στη Σαντορίνη, συνεχίζονται οι κρατήσεις» λέει στον ΟΤ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων
![Τουρισμός: Ιούλιος, ο «καλύτερος» μήνας του 2024 [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/tourismos-600x401.jpg)
Νέο ρεκόρ στον τουρισμό - Ποιος ήταν ο «καλύτερος» μήνας το 2024 [γράφημα]
Η αύξηση των αφίξεων αεροπορικώς επιβεβαιώνει την δυναμική που έχει ο ελληνικός τουρισμός
![Σαντορίνη: Πόσο μπορούν να πλήξουν τα Ρίχτερ τα τουριστικά έσοδα της χώρας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/07_02_ot_toyrist_ESODA_EXO-600x352.png)
Η Σαντορίνη σείεται - Τα Ρίχτερ στα τουριστικά έσοδα της χώρας [γράφημα]
Η Σαντορίνη δίνει το 4% των τουριστικών εσόδων της χώρας – Η πρώτη εκτίμηση σε ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας για τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τους σεισμούς
![Τουρισμός: Στα 29,3 εκατ. οι διεθνείς αφίξεις του 2024 – Οι top5 κύριες αγορές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/touris-600x400.jpg)
Πόσοι τουρίστες ήρθαν πέρυσι - Το top5 των χωρών που «ψήφισαν» Ελλάδα [γράφημα]
Με εντυπωσιακούς ρυθμούς κινήθηκε ο τουρισμός πέρυσι - Τι δείχνει μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ για τις «Διεθνείς Αεροπορικές Αφίξεις: 2023-2024»