Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας συνέχισε την πτωτική του πορεία κατά την εβδομάδα έως την 14η Νοεμβρίου 2021. Πρόκειται για μείωση κατά τέταρτη συνεχή εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 86 μονάδες από τις 87,6 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή μειώθηκαν σημαντικά η ζήτηση / κατανάλωση (κατά 1 μονάδα, από 18 μονάδες στις 17 μονάδες).
Ταυτόχρονα μειώθηκε ο υποδείκτης της κινητικότητας κατά 0,9 μονάδες (από 19,6 στις 18,7 μονάδες) και ο υποδείκτης της υγείας κατά 0,4 μονάδες (από 2,7 σε 2,3 μονάδες). Ταυτόχρονα βελτιώθηκε ο υποδείκτης της αγοράς εργασίας κατά 0,8 μονάδες (από 12,8 στις 13,6 μονάδες).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κινητικότητα εμφανίζει συνεχή μείωση κατά 15η συνεχή εβδομάδα (από τις 15 Αυγούστου και έπειτα).
Για την Ευρωζώνη, της οποία τα στοιχεία που προσφέρονται από την Oxford Economics καθυστερούν κατά δύο εβδομάδες, ο δείκτης ανάκαμψης στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση τις δύο εβδομάδες έως τις 7 Νοεμβρίου, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών υγείας και της κινητικότητας.
Μετά από μερικές εβδομάδες σχετικής σταθερότητας, η πτώση στο δείκτη ανάκαμψης υπογραμμίζει την προοπτική απομείωσης του ρυθμού μεγέθυνσης κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους στην Ευρωζώνη. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα στοιχεία του δείκτη ανάκαμψης για τα οποία υπάρχουν δεδομένα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, όπως η κινητικότητα, υποδηλώνουν ότι η αδυναμία στην ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει.
Μάλιστα, οι περισσότερες από τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης βλέπουν ένα παρόμοιο καθοδικό μοτίβο στην κινητικότητα και στο λιανικό εμπόριο.
Με τα κρούσματα Covid-19 να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, οι κυβερνήσεις εισάγουν νέους περιορισμούς που είναι πιθανό να γίνονται όλο και πιο σκληροί. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι προσδοκίες για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Πανδημία και Οικονομία
Η περαιτέρω μείωση του υποδείκτη της υγείας στην Ελλάδα σχετίζεται κυρίως με τη αύξηση του μέσου όρου των θανάτων κατά την εβδομάδα έως τη 14η Νοεμβρίου (αυξήθηκε ο μέσος όρος από 67 θανάτους τη μέρα σε 78 θανάτους τη μέρα), ενώ η αύξηση των κρουσμάτων δεν ήταν υψηλή (από 6710 κρούσματα κατά μέσο όρο, σε 6720 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά ημέρα).
Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024
Δεν υπάρχουν νέες προβλέψεις έως το 2024.
Latest News
Τα τρία σενάρια για το παγκόσμιο ΑΕΠ μετά την εκλογή Τραμπ
Σύμφωνα με την Oxford Economics βραχυπρόθεσμα η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ υποδηλώνει την πιθανότητα δημοσιονομικών κινήτρων που θα δώσουν μικρή ώθηση στο ΑΕΠ
Οι 5 προτεραιότητες του νέου οργανισμού του ΟΠΑ
Ο νέος Οργανισμός του ΟΠΑ έρχεται να αντικαταστήσει τον παλαιότερο που ίσχυε από το 1996
Φορολογικές Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη: Η καθιέρωση μια νέας Στρατηγικής
Η Ελλάδα αποτελεί ένα νέο παράδειγμα στο οποίο μελετάται η σχέση μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φορολογικής πολιτικής
Στην 62η θέση παγκοσμίως στην ερευνητική δραστηριότητα το ΕΚΠΑ
Το ΕΚΠΑ ανέβηκε 30 θέσεις στη διεθνή ερευνητική κατάταξη Πανεπιστημίων AD Scientific Index World Top Universities Ranking 2024-2025
Τα αχνά σημάδια ανάκαμψης του δανεισμού – Οι εκτιμήσεις της Oxford Economics για τα επιτόκια
Αν η ΕΚΤ καθυστερήσει τον κύκλο χαλάρωσης η πιστωτική ανάπτυξη θα περιοριστεί, λέει η Oxford Economics
Με «ΑΡΙΣΤΑ» σε όλα τα Κριτήρια Αξιολόγησης πιστοποιήθηκε το ΕΚΠΑ
Για πρώτη φορά το ΕΚΠΑ πιστοποιήθηκε με «Άριστα» σε όλα τα κριτήρια που συνιστούν το πλαίσιο αξιολόγησης
Πού θα είναι το ΑΕΠ και ο πληθωρισμός το 2025-2026; - 22 οίκοι προβλέπουν την ελληνική οικονομία
Τις εκτιμήσεις οργανισμών, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης για την ελληνική οικονομία το 2026 παρουσιάζει για πρώτη φορά η Focus Economics