
Ο δείκτης ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας συνέχισε την πτωτική του πορεία κατά την εβδομάδα έως την 14η Νοεμβρίου 2021. Πρόκειται για μείωση κατά τέταρτη συνεχή εβδομάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης έφτασε στις 86 μονάδες από τις 87,6 μονάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Κατά την εβδομάδα αυτή μειώθηκαν σημαντικά η ζήτηση / κατανάλωση (κατά 1 μονάδα, από 18 μονάδες στις 17 μονάδες).
Ταυτόχρονα μειώθηκε ο υποδείκτης της κινητικότητας κατά 0,9 μονάδες (από 19,6 στις 18,7 μονάδες) και ο υποδείκτης της υγείας κατά 0,4 μονάδες (από 2,7 σε 2,3 μονάδες). Ταυτόχρονα βελτιώθηκε ο υποδείκτης της αγοράς εργασίας κατά 0,8 μονάδες (από 12,8 στις 13,6 μονάδες).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κινητικότητα εμφανίζει συνεχή μείωση κατά 15η συνεχή εβδομάδα (από τις 15 Αυγούστου και έπειτα).
Για την Ευρωζώνη, της οποία τα στοιχεία που προσφέρονται από την Oxford Economics καθυστερούν κατά δύο εβδομάδες, ο δείκτης ανάκαμψης στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση τις δύο εβδομάδες έως τις 7 Νοεμβρίου, κυρίως λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών υγείας και της κινητικότητας.
Μετά από μερικές εβδομάδες σχετικής σταθερότητας, η πτώση στο δείκτη ανάκαμψης υπογραμμίζει την προοπτική απομείωσης του ρυθμού μεγέθυνσης κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους στην Ευρωζώνη. Επιπρόσθετα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένα από τα στοιχεία του δείκτη ανάκαμψης για τα οποία υπάρχουν δεδομένα μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, όπως η κινητικότητα, υποδηλώνουν ότι η αδυναμία στην ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει.
Μάλιστα, οι περισσότερες από τις μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης βλέπουν ένα παρόμοιο καθοδικό μοτίβο στην κινητικότητα και στο λιανικό εμπόριο.
Με τα κρούσματα Covid-19 να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, οι κυβερνήσεις εισάγουν νέους περιορισμούς που είναι πιθανό να γίνονται όλο και πιο σκληροί. Ως αποτέλεσμα, πιθανότατα θα αναθεωρηθούν προς τα κάτω οι προσδοκίες για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο του 2021.
Πανδημία και Οικονομία
Η περαιτέρω μείωση του υποδείκτη της υγείας στην Ελλάδα σχετίζεται κυρίως με τη αύξηση του μέσου όρου των θανάτων κατά την εβδομάδα έως τη 14η Νοεμβρίου (αυξήθηκε ο μέσος όρος από 67 θανάτους τη μέρα σε 78 θανάτους τη μέρα), ενώ η αύξηση των κρουσμάτων δεν ήταν υψηλή (από 6710 κρούσματα κατά μέσο όρο, σε 6720 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά ημέρα).
Προβλέψεις ΑΕΠ 2021-2024
Δεν υπάρχουν νέες προβλέψεις έως το 2024.


Latest News

Δασμοί και αβεβαιότητα φέρνουν ύφεση – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Όταν οι επιχειρήσεις δεν ξέρουν τι να περιμένουν από το διεθνές περιβάλλον, είναι λιγότερο πιθανό να προχωρήσουν σε νέες επενδύσεις ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας

Πώς η λογιστική θα κάνει πιο «πλούσιους» τους φορείς γενικής κυβέρνησης από 1/1/2026;
To 2025 θεωρείται περίοδος προετοιμασίας, ή αλλιώς προπαρασκευαστική περίοδος

ΟΤ Delphi Economic Forum X-Γεράσιμος Σιάσος: Το ΕΚΠΑ καταθέτει αίτηση για παράρτημα στην Κύπρο
Ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος, μιλώντας στο πλαίσιο του ΟΤ Delphi Economic Forum X, δήλωσε ότι «το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Τζονς Χόπκινς είναι ήδη παρόντα στην Ελλάδα μέσω συνεργασιών»

Γ. Σιάσος: Τα δημόσια πανεπιστήμια διακρίνονται στο διεθνές στερέωμα και θα παραμείνουν στην κορυφή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης
Πρωταρχικός στόχος της ελληνικής Πολιτείας θα πρέπει να είναι η στήριξη των δημόσιων πανεπιστημίων, που αποτελούν την ατμομηχανή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τονίζει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Γεράσιμος Σιάσος

Πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2025 και 2026 - Νέες προβλέψεις από 25 οίκους
Για το πρώτο τρίμηνο του 2025, οι προβλέψεις της Focus Economics κάνουν λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού μεγέθυνσης

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε η Netcompany με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Το μνημόνιο υπέγραψε από τη Netcompany, o κ. Αλέξανδρος Μάνος, Διευθύνων Σύμβουλος Netcompany-Intrasoft, και από το ΟΠΑ, ο Πρύτανης και Καθηγητής στο Τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Βασίλης Βασδέκης