Ανοδικά κινούνται τη Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τη «βουτιά» της Παρασκευής καθώς και τον συναγερμό από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγεία (ΠΟΥ) ότι έρχεται νέα έξαρση.

Η παραλλαγή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική, έχει εξακριβωθεί σε τουλάχιστον 12 άλλες χώρες.

Οι περισσότερες μέχρι στιγμής έχουν αναφέρει εισαγόμενα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε ταξιδιώτες από την αφρικανική χώρα και άλλα μέρη.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη της τάξης του 1,1%, με τον κλάδο ταξιδιών και αναψυχής να ηγείται των κερδών με άνοδο 2,5%.

Ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 1%, ο CAC 40 προσθέτει 1,09% και ο βρετανικός FTSE 100 κερδίζει 0,94%.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB σκαρφαλώνει κατά 1,19%  και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύεται κατά 0,95%.

Όλοι οι κλάδοι κινούνταν ανοδικά, με τις μετοχές των εταιριών ταξιδίων να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη καθώς οι μετοχές των Airbus, Lufthansa και Ryanair σημείωσαν άνοδο μεταξύ 0,7% και 1,7% ύστερα από τις μεγάλες απώλειες της Παρασκευής εν μέσω φόβων για νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Οι μετοχές των εταιριών πετρελαίου ενισχύθηκαν κατά 1,8% καθώς οι τιμές του αργού ανέκαμψαν εν μέσω εικασιών ότι η συμμαχία ΟΠΕΚ+ ίσως αναστείλει την αύξηση της παραγωγής ως απάντηση στην εξάπλωση της Όμικρον.

Στο μεταξύ, η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της  μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, είπε ότι ο πληθωρισμός έφθασε στο αποκορύφωμά του τον Νοέμβριο και θα είναι πρόωρη μια σύσφιξη της πολιτικής.

Το πετρέλαιο

Στο μεταξύ, οι τιμές πετρελαίου ανακάμπτουν σήμερα, μετά τι βαριές απώλειες κατά 13% την Παρασκευή, που ήταν η χειρότερη μέρα από τις αρχές της χρονιάς.

Το προθεσμιακό συμβόλαιο του μπρεντ σημείωσε άνοδο 3,92% στα 75,57 δολ/βαρέλι ενώ το συμβόλαιο του αμερικανικού αργού κέρδισε 4,74% στα 71,38 δολ/βαρέλι.

Η αγορά συναλλάγματος

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,41% και διαμορφώνεται στα 1,1274 δολάρια.

Το ευρώ βρίσκεται στα 127,7250 γεν, στο 0,8453 με τη στερλίνα και στο 1,0428 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται οριακά σε ποσοστό 0,02% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 113,3350 γεν.

Η στερλίνα έναντι του δολαρίου σημειώνει οριακή πτώση 0,03% και διαμορφώνεται στα 1,3335 δολάρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές