Η εξέλιξη της πανδημίας είναι ο βασικός κίνδυνος για την παγκόσμια.

Οι εξελίξεις σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον, οι οποίες ακαολουθούνται από τις κινήσεις των κυβερνήσεων για κλείσιμο των συνόρων με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσής της , μαζί με την έντονα αρνητική ανταπόκριση της αγοράς σε αυτά τα γεγονότα, υπενθυμίζουν αυτήν την οξεία οικονομική ευπάθεια, αναφέρει η Capital Economics, σε ανάλαυσή της.

Ακόμη, προσθέτει ότι υπάρχουν ακόμη πολλές περισσότερες ερωτήσεις για το Όμικρον από όσες έχουμε απαντήσεις. Ορισμένες παραλλαγές φαίνοταν ανησυχητικές έχουν ξεθωριάσει από τη μνήμη χωρίς να προκαλέσουν εκτεταμένη βλάβη. Άλλα, παραλλαγές, όπως Δέλτα, έχουν προκαλέσει καταστροφικά νέα κύματα της πανδημίας. Υπήρξαν κάποια θετικές δηλώσεις το Σαββατοκύριακο – οι γιατροί στη Νότια Αφρική, όπου πρωτοεμφανίστηκε το στέλεχος, είπαν ότι τα συμπτώματα μέχρι στιγμής ήταν ήπια και οι φαρμακευτικές εταιρείες πρότειναν ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να προσαρμοστούν γρήγορα εάν χρειαστεί. Αλλά είναι απίθανο να έχουμε την πλήρη εικόνα για αρκετές εβδομάδες. Στο μεταξύ, υπάρχουν τρία σημεία που αξίζει να σημειωθούν.

Το…πάθημα της Δέλτα

Πρώτον, το μάθημα από την Δέλτα είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει η εξάπλωση  νέων παραλλαγών. Οι περισσότερες χώρες έχουν πλέον περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τα ταξίδια προς και από τη Νότια Αφρική, όπου πρωτοεμφανίστηκε η παραλαλγή όμικρον. Ορισμένοι έχουν επίσης αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στα διεθνή ταξίδια γενικότερα. Το Ισραήλ, η Ιαπωνία και το Μαρόκο έχουν κλείσει εντελώς τα σύνορά τους στους ξένους επισκέπτες.

Διαβάστε επίσης: Φον Ντερ Λάιεν για παραλλαγή Όμικρον – «Αυτή τη φορά ο κόσμος έδειξε ότι μαθαίνει»

Αλλά αυτό πιθανότατα δεν θα αποτρέψει την εξάπλωσή του σε άλλες χώρες, ειδικά εάν είναι τόσο μεταδοτικό όσο φοβόμαστε επί του παρόντος. Έχουν ήδη βρεθεί κρούσματα σε πολλές χώρες της Ευρώπης καθώς και στο Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία, την Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με τον καθηγητή Chris Whitty, τον Chief Medical Officer για την Αγγλία, είναι «αναπόφευκτο» ότι η παραλλαγή θα εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο τις επόμενες ημέρες.

Για χώρες όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι ακόμη χαμηλή , το βασικό ζήτημα είναι εάν το νέο στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό και πιο πιθανό να οδηγήσει σε σοβαρή ασθένεια ή θάνατο. Στα περισσότερα μέρη, ωστόσο, το βασικό ζήτημα είναι ο βαθμός στον οποίο αυτό το νέο στέλεχος μπορεί να ξεφύγει από τα εμβόλια. Αυτές είναι ερωτήσεις για επιστήμονες και όχι για οικονομολόγους και, σύμφωνα με τους μεγάλους κατασκευαστές εμβολίων, μπορεί να μην γνωρίζουμε την απάντηση για αρκετές εβδομάδες.

Lockdown

Το δεύτερο σημείο που πρέπει να τονίσουμε, όπως αναφέρει η Capital Economics, είναι ότι οι περιορισμοί που επιβάλλονται ως απάντηση στον ιό είναι που προκαλούν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ζημίας. Έτσι, το βασικό ερώτημα είναι πώς θα αντιδράσουν οι κυβερνήσεις καθώς η παραλαλγή Όμικρον εξαπλώνεται. Αυτό με τη σειρά του θα εξαρτηθεί από τον βαθμό στον οποίο ξεφεύγει από τα εμβόλια και τι θα προκαλέσει στα εθνικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να αρχίσουν να εμφανίζονται προσεγγίσεις για τη διαχείριση του ιού. Στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ, οι κυβερνήσεις έχουν στραφεί λίγο περισσότερο προς μια προσέγγιση «μάθησης να ζεις με τον ιό». Αυτό σημαίνει ότι ο πήχης για την επιβολή αυστηρών περιορισμών στη δραστηριότητα είναι πιθανώς υψηλότερος από ό,τι στην Ευρώπη, όπου οι κυβερνήσεις ήδη υιοθετούν νέα σκληρά μέτρα ως απάντηση στην απότομη αύξηση της παραλλαγής Delta.

Το ζήτημα της Κίνας

Εν τω μεταξύ, η άφιξη της παραλλαγής όμικρον στην Κίνα πιθανότατα θα αναγκάσει το Πεκίνο να…αυξήσει τη στρατηγική του «μηδενικού COVID». Αυτό θα σήμαινε τοπικά lockdown καθώς εμφανίζονται κρούσματα, αυστηρότερους περιορισμούς στα περιφερειακά ταξίδια και μεγαλύτερη πιθανότητα τερματισμού λειτουργίας των λιμανιών. Η Κίνα έχει αποδειχθεί ικανή στη διαχείριση εστιών, αλλά το μακροπρόθεσμο οικονομικό κόστος θα αυξηθεί εάν τα εξαιρετικά μεταδοτικά στελέχη είναι ενδημικά παγκοσμίως.

Διαβάστε επίσης: Η Παραλλαγή Όμικρον απειλή για την οικονομική ανάκαμψη

Το τελευταίο σημείο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό είναι πολύ διαφορετικό τώρα από ό,τι στα προηγούμενα κύματα του ιού. Οι αλυσίδες τροφοδοσίας έχουν ήδη…τεντωθεί. Μια αύξηση των δαπανών για αγαθά που σχετίζονται με τον ιό ή το κλείσιμο των λιμανιών, θα επιδείνωνε τις υπάρχουσες πιέσεις στον εφοδιασμό και θα προσέθετε ανοδική πίεση στον πληθωρισμό αγαθών. Ομοίως, ένα νέο, πιο επικίνδυνο, πανδημικό κύμα θα μπορούσε να προκαλέσει ορισμένους εργαζόμενους να αποχωρήσουν προσωρινά από το εργατικό δυναμικό και να αποτρέψει άλλους από το να επιστρέψουν, επιδεινώνοντας τις τρέχουσες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα του ιού, τα οποία ήταν ισορροπημένα αποπληθωριστικά, ένα μεγάλο νέο κύμα θα μπορούσε τώρα να είναι πληθωριστικό.

Επιτόκια

Όλα αυτά περιπλέκουν περαιτέρω μια ήδη πολύπλοκη κατάσταση. Στο περιθώριο, η απειλή μιας νέας, πιο σοβαρής, παραλλαγής του ιού μπορεί να είναι λόγος για τις κεντρικές τράπεζες να αναβάλουν τα σχέδια για αύξηση των επιτοκίων μέχρι να γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα. Οι σημαντικές ημερομηνίες είναι η 15η Δεκεμβρίου, όταν συνεδριάζει η Fed, και η 16η Δεκεμβρίου, όταν συνεδριάζουν πολλές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αλλά εάν ένα νέο κύμα δεν προκαλέσει εκτεταμένη και σημαντική ζημιά στην οικονομική δραστηριότητα, ενδέχεται να μην εμποδίσει ορισμένες κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα επιτόκια το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή