Η Ρωσία δεν βλέπει ανάγκη για επείγουσα δράση στην αγορά πετρελαίου αναφορικά με το νέο στέλεχος Όμικρον του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, υποβαθμίζοντας την πιθανότητα αλλαγών στην παγκόσμια συμφωνία για το πετρέλαιο.
Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) και άλλες χώρες με επικεφαλής τη Ρωσία, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, θα έχει αυτή τη εβδομάδα διαδικτυακές συνεδριάσεις για να καθορίσει την πολιτική για την παραγωγή πετρελαίου.
Διαβάστε επίσης: Στα «χαρακώματα» ΗΠΑ-ΟΠΕΚ για το πετρέλαιο
Την Παρασκευή, πηγές δήλωσαν ότι η ομάδα ΟΠΕΚ+ παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με την Όμικρον, με ορισμένες να εκφράζουν ανησυχία για το ότι μπορεί να επιδεινώσει τις προοπτικές της αγοράς πετρελαίου.
«Πρέπει να παρακολουθούμε σχολαστικά. Δεν υπάρχει ανάγκη για βεβιασμένες αποφάσεις», δήλωσε ο Νόβακ σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Διαβάστε επίσης: Η Παραλλαγή Όμικρον απειλή για την οικονομική ανάκαμψη
Μέτρα
Ο ΟΠΕΚ+ έχει αντισταθεί στα αμερικανικά αιτήματα να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα για να μειωθούν οι τιμές πετρελαίου, συνεχίζοντας τη χαλάρωση των περυσινών μειώσεων ρεκόρ της παραγωγής με το να προσθέτει 400.000 βαρέλια την ημέρα κάθε μήνα από τον Αύγουστο. Στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα συζητηθεί η παραγωγή του Ιανουαρίου.
Ο Νόβακ δήλωσε ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ δεν έχουν ζητήσει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση της ισχύουσας συμφωνίας ως απάντηση στην Όμικρον, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Οι τιμές πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ευκαιρίες ύστερα από τη βουτιά της Παρασκευής και εν μέσω εικασιών ότι ο ΟΠΕΚ+ ίσως αναστείλει την αύξηση της παραγωγής ως απάντηση στην εξάπλωση του νέου στελέχους του κορονοϊού.
Διαβάστε επίσης: Παραλλαγή Όμικρον – Συναγερμός από τον ΠΟΥ – Έρχεται έξαρση, πάρτε μέτρα
Οι τιμές κατέγραψαν άλμα άνω του 4%, ανακτώντας μέρος του χαμένου εδάφους ύστερα από τη βουτιά του άνω του 10% που σημείωσαν στην προηγούμενη συνεδρίαση.
Πριν από την Παρασκευή, πηγές του ΟΠΕΚ+ είπαν ότι η ομάδα δεν είχε συζητήσει την αναστολή της σχεδιαζόμενης αύξησης της παραγωγής τον Ιανουάριο. Το Ιράκ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η ομάδα ΟΠΕΚ+ θα εμμείνει στα σχέδιά της.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Latest News
Πρωταγωνίστρια στα PPAs η Ελλάδα
Τα τεχνολογικά μεγαθήρια όπως η Amazon, η Google και η Microsoft επιλέγουν την Ελλάδα για επενδύσεις στην ανανεώσιμη ενέργεια
Μαθήματα τουρκικών από την Gazprom στους εργαζομένους της - Ο ρόλος της Άγκυρας
Υπάλληλοι της Gazprom μετακομίζουν στην Κωνσταντινούπολη με παχυλούς μισθούς
Επέλαση των «ταύρων» στην αγορά του ουρανίου - Το πυρηνικό στοίχημα της Big Tech
Η αναγέννηση της πυρηνικής ενέργειας φέρνει το ουράνιο στο προσκήνιο, ωστόσο οι προκλήσεις είναι πολλές και τα προβλήματα ποικίλα
Εκτεταμένες κυρώσεις στον ρωσικό πετρελαϊκό τομέα από τις ΗΠΑ - Ράλι στο Brent
Η κίνηση στο πετρέλαιο έρχεται από την απερχόμενη κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο
«Τριμερής» Κοπελούζου – ΑΔΜΗΕ – EETC για είσοδο στον GREGY – Στα «σκαριά» η επενδυτική συμφωνία
Για το καλώδιο Ελλάδας – Αιγύπτου η Elica του ομίλου Κοπελούζου, ο ΑΔΜΗΕ και ο Αιγύπτιος Διαχειριστής (EETC) πυκνώνουν τις επαφές τους
Protergia: Οι πρώτες νικητές του Powergiving
Μέσα από το Powergiving, η Protergia θα πραγματοποιήσει μέσα στο 2025, 12 μηνιαίες κληρώσεις με 111 νικητές
ΔΕΗ: Ξεκινά η κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για τηλεθέρμανση στη Δυτική Μακεδονία
Η μονάδα θα καλύπτει ποσοστό ενεργειακής εξοικονόμησης πάνω από 10%, καθώς και συνολικό βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο από 75%, σύμφωνα με τη ΔΕΗ
Bloomberg: Το 2030 βλέπει ο Κοπελούζος να ξεκινάει η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου
Η Ελλάδα καθίσταται πύλη εισαγωγών στην Ευρώπη με το έργο GREGY, γράφει το Bloomberg
Άλμα 32% στις τιμές φυσικού αερίου το δωδεκάμηνο - Οι κίνδυνοι για τη βιομηχανία [γράφημα]
Καμπανάκι για τον πληθωρισμό από συνολικό κόστος ενέργειας και αυξήσεις στο ρεύμα - Οι προκλήσεις στο φυσικό αέριο
Reuters: Το χάσμα των τιμών της ενέργειας πλήττει δυσανάλογα τον ευρωπαϊκό νότο
Μεγάλο μέρος της αντίθεσης στις τιμές ενέργειας μεταξύ της νοτιοανατολικής και βόρειας Ευρώπης οφείλεται στο ύψος των επενδύσεων