Τριπλή απειλή για την πρόοδο που έχει πετύχει μέχρι τώρα η ελληνική οικονομία βλέπουν οι εργοδότες και ο πρόεδρος του ΣΕΒ με αφορμή το συνέδριο «Reinventing Greece through investments in innovation» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος προχώρησε σε παρέμβαση.

Η πανδημία

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο ΣΕΒ για το συνέδριο περιέγραψε τρεις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία: «Αν κι έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στο μέτωπο της πανδημίας, εντούτοις δεν έχουμε καταφέρει να την ελέγξουμε», είπε κι εξήγησε: «Το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και την οικονομία συνεχίζει να αυξάνεται. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να περιμένουμε για αρκετό καιρό ακόμα».

Διαβάστε επίσης: Οι 2+1 τομείς που μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Η ενεργειακή κρίση

Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ είναι η ενεργειακή κρίση: «Ταυτόχρονα με την πανδημία μας έχει προκύψει και η απότομη έξαρση των τιμών ενέργειας. Το ενεργειακό κόστος ήταν μεγάλο αγκάθι για την ελληνική βιομηχανία και τώρα έχει πάρει ακραία έκφανση. Η κυβέρνηση», συνέχισε, «καλά έκανε κι ενέσκυψε πάνω στους καταναλωτές. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα στηρίξει και την ελληνική παραγωγή ώστε να παραμείνει ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών». Ο κ. Παπαλεξόπουλος συμπλήρωσε επίσης πως αυτή η ενεργειακή κρίση δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι για να μην προχωρήσει η πράσινη μετάβαση και να μη φτιάξουμε μία ανταγωνιστική αγορά ενέργειας.

Ο πληθωρισμός

Το τρίτο μεγάλο εμπόδιο είναι ο πληθωρισμό. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ «η ενεργειακή κρίση έχει προκαλέσει έξαρση του πληθωρισμού. Οι περισσότεροι ειδήμονες θεωρούν ότι είναι κάτι παροδικό. Και οι αγορές με τα σινιάλα τους αυτό δείχνουν. Αλλά δεν πρέπει να βιαστούμε να βγάλουμε συμπεράσματα.

Διαβάστε επίσης: ΕΚΤ – Προς ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων για τον πληθωρισμό

Η συνταγή

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος σημείωσε για αυτές τις τρεις απειλές πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε να λυθούν αυτά τα τρία προβλήματα. Η αναμπουμπούλα είναι μία ευκαιρία να πάμε ένα βήμα πιο πέρα. Όπως με την ψηφιακή οικονομία», έφερε ως παράδειγμα.

Ο Δεκάλογος αισιοδοξίας

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ στη συνέχεια των δηλώσεων του παρουσίασε έναν 10λογο αισιοδοξίας για τη χώρα μας από την καινοτομία.

Όπως είπε:

1.       Από το τίποτα πριν από 10 με 15 χρόνια έχουμε ένα ταχύτατο αναπτυσσόμενοι οικοσύστημα καινοτόμων επιχειρήσεων αξίας 5 με 6 δις. ευρώ το οποίο δίνει 6.000 θέσεις εργασίας.

2.       Βλέπουμε πολύ ξεκάθαρα αυτό το οικοσύστημα στα επόμενα πέντε χρόνια να τριπλασιάζεται στα 15 δις ευρώ με 20.000 θεσεις εργασίας

3.       Και μέσα στην πανδημία είχαμε πολλές έμπρακτες επιτυχίες νεοφυών επιχειρήσεων να διαθέτουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δεν είχαμε συνηθίσει. Είμαστε κοντά στους πρώτους ελληνικούς unicorns «μονόκερους» με αξία 1 δις ευρω

4.       Οι ουσιαστικές επενδύσεις στην Ελλάδα από τεχνολογικούς κολλοσούς. Όπως η Microsoft, η Pfizer, η Accenture και σύντομα η amazon. Δεν είναι μόνο οι θέσεις εργασίας και τα κεφάλαια αλλά είναι και η ψήφος εμπιστοσύνης που δίνουν στην Ελλάδα ως επενδυτικός προορισμός

5.       Η ελληνική διασπορά έχουμε μία –πολύ ενεργή ελληνική διασπορά και η πανδημία αποτέλεσε μία ευκαιρία να έρθει πιο κοντά. Αυτή η ελληνική διασπορά που εκπροσωπεί πετυχημένες εταιρίες του εξωτερικού επενδύει χρόνο και χρήμα.

6.       Η πρόοδος που συντελείται στα ελληνικά πανεπιστήμια. Ήταν παραδοσιακά πολύ καλά στην έρευνα αλλά βλέπουμε τώρα πρόοδο και στην ανάπτυξη. Τέτοια είναι για παράδειγμα τα πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων

7.       Φαίνεται να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία συγκεκριμένων clusters, ειδικών οικοσυστημάτων.

8.       Ο χρονισμός. Είμαστε σε φάση όπου υπάρχουν ανατροπές στην ψηφιακή και ενεργειακή μετάβαση Οι προοπτικές της οικονομίας είναι  πολύ καλές

9.       Υπάρχει μεγάλη συναντίληψη στο χώρο αυτό. Η δουλειά που γίνεται από endeavor αλλά και από την ίδια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι πολύ καλή.

10.   Βλέπουμε μία μεταστροφή στην αντίληψη της κοινωνίας για την επιχειρηματικότητα όχι μόνο τη νεοφυή. Η ελληνική κοινωνία όλο και περισσότερο βλέπει την ελληνική επιχειρηματικότητα ως μέρος της λύσης για να πάει η χώρα μπροστά.

Πάντως ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημείωσε ότι «δεν πρέπει να ενθουσιαζόμαστε υπερβολικά. Γιατί τα παραπάνω είναι υποσχέσεις. Είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με προηγμένες οικονομίες. Επενδύουμε στην καινοτομία μόλις το 1/10 σε σχέση με τη Γερμανία και το 1/50 σε σχέση με το Ισραήλ.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ασφαλιστήρια συμβόλαια: Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για έρευνες καρτέλ στην ιδιωτική υγεία
Οικονομία |

Στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η σκυτάλη για τις αυξήσεις στα ασφάλιστρα – Έρευνα για καρτέλ στην ιδιωτική υγεία

Για τα ασφαλιστήρια συμβόλαια και τις αυξήσεις μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου η Επιτροπή Ανταγωνισμού καλείται να ολοκληρώσει την έρευνα στην ιδιωτική υγεία