Η πίεση της παραλλαγής Όμικρον φούντωσε και πάλι στις διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας αναλόγως και το αμερικανικό χρηματιστήριο, όπου η χθεσινή ανάκαμψη αποδεικνύεται πρόσκαιρη.
Έτσι, λοιπόν με την εκκίνηση της σημερινής συνεδρίασης όλοι οι επιμέρους δείκτες της Wall Street βρέθηκαν σε αρνητικό έδαφος. Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 0,68% στις 34.898 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,74% στις 4.620 μονάδες και ο Nasdaq βρίσκεται στις 15.719 μονάδες μειωμένος κατά 0,4%.
Αναλόγως και στην αγορά ομολόγων η πτωτική τροχιά στις αποδόσεις συνεχίζεται. Μάλιστα, η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει στο 1,439%, όταν την περασμένη εβδομάδα είχε ανέβει έως και στο 1,69%. Πτωτικά κινείται και το δολάριο με την ισοτιμία με το ευρώ να βρίσκεται στο 1,137.
Στην αγορά των commodities, το σφυροκόπημα στο πετρέλαιο συνεχίζεται με το Brent να πέφτει κατά 3,51% στα 70,86 δολάρια και το αμερικανικό WTI να έχει φτάσει τα 67,30 δολάρια το βαρέλι, με πτώση ύψους 3,75%. Στον αντίποδα ο χρυσός ανακτά τη λάμψη του ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αβεβαιότητας με νέα άνοδο στα 1.797 δολάρια την ουγγιά.
Καθοριστικός παράγοντας για την αναζωπύρωση της πίεσης στις αγορές αποδείχτηκαν οι δηλώσεις του CEO της Moderna, Στέφαν Μπανσέλ στους Financial Times, σύμφωνα με τις οποίες τα τωρινά εμβόλια είναι πιθανότατα λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της Όμικρον. Σε δηλώσεις του δε, χθες στο CNBC είχε παραδεχτεί πως θα χρειαστούν μήνες για την ανάπτυξη και προσαρμογή των εμβολίων στο νέο στέλεχος του κορωνοϊού.
Αντιστοίχως και η Regeneron υποστήριξε πως η θεραπεία της με αντισώματα πιθανότατα παρουσιάζει μειωμένη αποτελεσματικότητα έναντι της Όμικρον. Δήλωση που πυροδότησε πτώση στην μετοχή της.
Δεν είναι τυχαίο πως οι μετοχές εταιρειών που είναι πιο ευάλωτες στην εξέλιξη της πανδημίας, όπως οι αεροπορικές εταιρείες βρέθηκαν και πάλι στις χαμένες της ημέρας, όπως έγινε και την Παρασκευή. Όμως, απώλειες κατέγραψαν και οι μετοχές των φαρμακευτικών των εμβολίων, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποίησαν πως και οι συγκεκριμένες εταιρείες θα έχουν δυσκολίες στην αντιμετώπιση της Όμικρον.
Μέσα στο κλίμα αυτό, οι επενδυτές θα περιμένουν με ενδιαφέρον την τοποθέτηση του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στη Γερουσία, στην οποία αναπόφευκτα θα αναφερθεί και στο νέο κίνδυνο της Όμικρον και τις πιθανές συνέπειες που μπορεί να έχει στην αμερικανική οικονομία, στον πληθωρισμό και στην αγορά εργασίας. Ο κ. Πάουελ θα εμφανιστεί ενώπιον της επιτροπής τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, στο πλαίσιο της καθιερωμένης τρίμηνης κατάθεσης του.
Latest News
Συντήρηση δυνάμεων στη Wall Street - Σε μίνι μετεκλογικό απολογισμό η αγορά
Οι αμερικανικοί δείκτες προσπαθούν να συντηρήσουν τα κέρδη της εβδομάδας
Δύο ταχυτήτων σήμερα η Wall Street: Άλμα για τον Dow- Άδύναμος ο Nasdaq
O Dow Jones κατέγραψε κέρδη 1,06% και έκλεισε στις 43.870 μονάδες
Παραιτείται στις 20 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της SEC Γκάρι Γκένσλερ
H παραίτηση του έρχεται δυο χρόνια πριν τη λήξη της θητείας του
Ανακάμπτει η Nvidia, νευρική η… Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia στο μικροσκόπιο της Wall Street
Έριξε τις προσδοκίες στη Wall Street η Μπόουμαν - Πιέσεις και στην Nvidia
Η Wall Street περίμενε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα της Nvidia - H αλυσίδα λιανικών πωλήσεων Target υποχώρησε πάνω από 21%
Στην αναμονή για την Nvidia η Wall Street
Τα αποτελέσματα της Nvidia θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Nvidia
«Ταύρος» για τον S&P η Goldman Sachs - Ανεβάζει τον πήχη στις 6.500 μονάδες
Η Goldman προέβλεψε ότι τα κέρδη ανά μετοχή για εταιρείες του S&P 500 θα ανέλθουν το 2025 στα 268 δολάρια
Μικτά πρόσημα στη Wall Street, ξεχώρισε η Tesla
Στη Wall Street, το άλμα της Tesla βοήθησε τον τεχνολογικό κλάδο, η υπόλοιπη αγορά εμφάνισε σημάδια διόρθωσης του μετεκλογικού ράλι
Morgan Stanley: Στις 6.500 μονάδες ο S&P 500 το 2025
Η Morgan Stanley παραμένει αισιόδοξη για τους «ποιοτικούς κυκλικούς κλάδους»
Στη «γυάλινη σφαίρα» της UBS - Τι φέρνει η δεύτερη φορά Τραμπ σε ΕΕ και αγορές [πίνακες]
Φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές αλλά και άνοδο του πληθωρισμού λόγω δασμών αναμένει η UBS - Μεγάλος χαμένος η Κίνα