Σήμα κινδύνου εκπέμπει η ελληνική βιομηχανία αναφορικά με την έκρηξη του ενεργειακού κόστους με κορυφαίους εκπροσώπους της να ζητούν μέτρα στήριξης της ανταγωνιστικότητάς τους από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και τις Βρυξέλλες.
Στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε χθες ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας με θέμα: «Η ενέργεια στην Ελλάδα: Η ενεργειακή κρίση και ο ρόλος της βιομηχανίας» ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) περιέγραψε την κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από τη μέση τάση: «Καταγράφουμε τετραπλασιασμό της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας και πενταπλασιασμό της τιμής του φυσικού αερίου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αυξάνει το κόστος παραγωγής των προϊόντων μας κατά 20 έως 40%. Το υπερβάλλον κόστος ρεύματος που πληρώνουμε ανέρχεται σε 150 εκ. ευρώ το μήνα. Δαπάνη που αφορά όλες τις βιομηχανίες της μέσης τάσης», περιέγραψε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Κοντολέων.
Το πρόβλημα της ελληνικής αγοράς ενέργειας
Ο ίδιος εξήγησε τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι ελληνικές ενεργοβόρες βιομηχανίες: «Δεν μπορούμε ούτε να μετακυλίσουμε το κόστος αλλά ούτε και να το απορροφήσουμε. Αν το περάσουμε στην κατανάλωση θα χάσουμε σημαντικά μερίδια αγοράς και ιδίως στο εξωτερικό».
Ένα από τα προβλήματα της εγχώριας βιομηχανίας είναι η δομή της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Όπως εξήγησε, «στη Βόρεια Ευρώπη υπάρχει πληθώρα πηγών ηλεκτροπαραγωγής. Υπάρχουν τα πυρηνικά εργοστάσια, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, οι μονάδες φυσικού αερίου και άρα λειτουργεί ο ανταγωνισμός. Δίνεται η δυνατότητα της σύναψης διμερών συμβολαίων ενέργειας ανάμεσα στους παραγωγούς και τους καταναλωτές όπως επίσης και η ευχέρεια αντιστάθμισης κινδύνου (hedging)». Αντίθετα στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με τον κ. Κοντολέων, δεν υπάρχουν αυτές οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας: «Οι μονάδες φυσικού αερίου εντάσσονται όλες στο σύστημα και έχουν συγκεκριμένο ρόλο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα αντιστάθμισης καθώς δεν λειτουργεί ουσιαστικά η προθεσμιακή αγορά ενέργειας».
Ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ ζήτησε επίσης από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να παρέμβει ώστε οι ενεργοβόρες βιομηχανίες να αποκτήσουν πρόσβαση στον αγωγό φυσικού αερίου TAP: «Έχουμε την πληροφορία ότι το αζέρικο αέριο είναι φθηνότερο. Και θέλουμε από το υπουργείο να μας στηρίξει για να αποκτήσουμε πρόσβαση».
Κλείνουν εργοστάσια στην Ε.Ε.
Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά ευρωπαϊκές μεταλλουργικές βιομηχανίες αναφέρθηκε ο Νίκος Κεραμίδας. Στην εκδήλωση ο Διευθυντής Ευρωπαϊκών και Ρυθμιστικών Θεμάτων της Mytilineos και Chairman Energy & Climate Change Committee της Eurometaux επισήμανε ότι «οι αποφάσεις και συζητήσεις της Ευρ. Επιτροπής από το 2019 λαμβάνουν υπόψη τους μονοσήμαντα το κλίμα. Δεν περιλαμβάνουν τις διαστάσεις της ενεργειακής επάρκειας, ευελιξίας και ασφάλειας εφοδιασμού αλλά και την πρόσβαση σε προσιτές τιμές».
Ο κ. Κεραμίδας περιέγραψε τα αίτια της πρόκλησης της ενεργειακής κρίσης που είναι η μεγιστοποίηση της εξάρτησης της Ε.Ε. από το φυσικό αέριο, η μη λειτουργία του Nord Stream 2 αλλά και το ό,τι τα συμβόλαια φυσικού αερίου της Gazprom με απόφαση της Κομισιόν λαμβάνουν υπόψη πια το TTF και όχι το αργό πετρέλαιο. Την ίδια στιγμή οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα εκτοξεύτηκαν στα 75 ευρώ ανά τόνο, ενώ και η αιολική παραγωγή το καλοκαίρι ήταν πολύ χαμηλή.
Οι επιπτώσεις στην ενεργοβόρο βιομηχανία ήταν σημαντικές. Όπως είπε το στέλεχος της Mytilineos στην Ολλανδία η βιομηχανία πρωτόχυτου αλουμινίου ALDEL ανακοίνωσε ότι δεν θα ανοίξουν εργοστάσια της έως τα τέλη του 2022. Αυτό σημαίνει ότι 400 εργαζόμενοι είναι στον αέρα… Το κόστος ρεύματος για την εταιρία ανήλθε στα 2.500 δολάρια τον τόνο.
Η Nyrstar στον κλάδο του ψευδάργυρου περιόρισε την παραγωγή της στην Ευρώπη σε τρία εργοστάσια. Ο κολοσσός της Glencore έκλεισε τρία εργοστάσια στην Ευρώπη, ενώ η Slovaco περιόρισε κατά 50% την παραγωγή της.
Ο κ. Κεραμίδας μίλησε για τις ανησυχίες που εκδηλώνονται πια για αποβιομηχάνιση της Ευρώπης όταν η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 16% του ΑΕΠ της ηπείρου, δίνοντας 30 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και κάνοντας το 83% των ευρωπαϊκών εξαγωγών.
Οι προτάσεις
Το στέλεχος της Mytilineos παρουσίασε άμεσες και μακροπρόθεσμες προτάσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων της κρίσης στην ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Στα άμεσα μέτρα περιλαμβάνονται η ευελιξία των κατευθυντήριων γραμμών για τις κρατικές ενισχύσεις. Έφερε ως παράδειγμα την ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η Ευρ. Επιτροπή στην περίοδο του lockdown.
Πρότεινε ακόμη την ελαχιστοποίηση των τελών και φόρων, των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. Όπως είπε ο κ. Κεραμίδας θέλουμε πολύ γρήγορα να εκδοθούν οι αποφάσεις. Αν ο Ρυθμιστής ακολουθήσει την πεπατημένη τότε τα μέτρα αυτά θα εγκριθούν μετά από έξι μήνες και δεν θα έχουν κανένα νόημα τότε. Θέλουμε να δούμε πολύ γρήγορα. Demand Response. Δεν είμαι αισιόδοξος για έγκριση παράτασης της διακοψιμότητας. Το demand response έχουμε υποσχεθεί 4 5 φορές να το κάνουμε και δεν το κάνα,ε
Στα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα ο κ. Κεραμίδας ζήτησε τη ρυθμιστική σταθερότητα και τον δραστικό περιορισμό των διαγωνισμών για ΑΠΕ ώστε να αναπτυχθεί η αγορά PPAs.
Τα μέτρα της κυβέρνησης
Για πρωτόγνωρη κατάσταση στην αγορά ενέργειας και για «νούμερα που ζαλίζουν» μίλησε και η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου στη διάρκεια της εκδήλωσης ΣΒΣΕ.
Η ίδια τόνισε την ανάγκη η Ε.Ε. να κινηθεί ενιαία και συντονισμένα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, παραμένοντας, σύμφωνα με την ίδια «στοχοπροσηλωμένοι στην ενεργειακή μετάβαση».
Η κ. Σδούκου αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε και δρομολογεί η κυβέρνηση για τις βιομηχανίες. Θύμισε την πεντάμηνη αναστολή της πληρωμής των ΥΚΩ για τις βιομηχανίες μέσης και χαμηλής τάσης ύψους 63 εκ. ευρώ.
Έκανε γνωστό ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε από τις Βρυξέλλες την παράταση του μέτρου της διακοψιμότητας μέχρι τον Ιούλιο του 2022 με σκοπό να διασφαλιστούν 33 εκ. ευρώ. Η κ. Σδούκου επισήμανε τη δυσκολία της ικανοποίησης του αιτήματος του ΥΠΕΝ, ωστόσο δήλωσε την αισιοδοξία της.
Επιπλέον η γενική γραμματέας Ενέργειας υπογράμμισε την απόφαση του υπουργείου να αυξήσει το ποσό για το carbon leakage που θα πάει από το σύστημα της κατανομής των εσόδων από τους ρύπους. Αυτό αυξάνεται στα 110 από 73 εκ. ευρώ.
Επιπλέον έκανε γνωστό ότι εστάλη στην Ευρ. Επιτροπή προς έγκριση το μέτρο του green pool.
Latest News
Άνοδος 4,9% στη βιομηχανική παραγωγή τον Νοέμβριο - Τι δείχνουν τα στοιχεία [γραφήματα]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε αύξηση 5,3%, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ
ΙΟΒΕ: Σε υψηλό 16ετίας το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα το 2024
Ο δείκτης του ΙΟΒΕ για το 2024 δείχνει ότι κινείται σε υψηλότερα επίπεδα και μετά την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008
Πτώση 1,2% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία της ευρωζώνης τον Νοέμβριο
Συγκρίνοντας τον Νοέμβριο με τον Οκτώβριο του 2024, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,6% στη ζώνη του ευρώ
Πήρε φόρα η ελληνική μεταποίηση τον Δεκέμβριο - Πώς άλλαξε το τοπίο
Η άνοδος των τιμών πώλησης ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Αύγουστο σύμφωνα με τον PMI της S&P Global
Πτώση 1,2% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Νοέμβριο - Τι συνέβη ανά κλάδο [πίνακες]
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2023 - Νοεμβρίου 2024 παρουσίασε μείωση 2,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ