![ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ- Αύξηση 17% της λειτουργικής κερδοφορίας και ανεκτέλεστο έργων 4,5 δις. ευρώ στο 9μηνο](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/γεκ-τερνα.jpg)
Σημαντική βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της κατέγραψε το εννιάμηνο του έτους η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρά τις προκλήσεις της πανδημίας Covid-19 και της ενεργειακής κρίσης.
Σύμφωνα με την εισηγμένη η αύξηση του κύκλου εργασιών και της λειτουργικής κερδοφορίας (προσαρμοσμένα EBITDA) αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά των οικονομικών αποτελεσμάτων από συνεχιζόμενες δραστηριότητες του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κατά το εννεάμηνο του έτους, στο οποίο καταγράφηκαν καθαρά κέρδη από συνεχιζόμενη δραστηριότητα 31,7 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών από συνεχιζόμενη δραστηριότητα 27,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Όπως ανακοίνωσε η εισηγμένη, οι ενοποιημένες πωλήσεις του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 700,7 εκατ. ευρώ (261,3 εκατ. ευρώ αφορούν στο γ’ τρίμηνο του 2021), έναντι 658,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (238,6 εκ. ευρώ αφορούν στο γ’ τρίμηνο του 2020), σημειώνοντας αύξηση 6,4%.
Τα Λειτουργικά αποτελέσματα προ τόκων και φόρων (ΕΒΙΤ)1 διαμορφώθηκαν σε 113,3 εκατ. ευρώ (45,7 εκατ. ευρώ αφορούν στο γ’ τρίμηνο του 2021), έναντι 95,6 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (38,7 εκατ. ευρώ αφορούν στο γ’ τρίμηνο του 2020), σημειώνοντας αύξηση 18,5%.
Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA)[1] διαμορφώθηκε στα 212,7 εκατ. ευρώ (76,4 εκατ. ευρώ αφορούν στο γ’ τρίμηνο του 2021), έναντι 181,8 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (67 εκατ. ευρώ αφορούν στο γ’ τρίμηνο του 2020) σημειώνοντας αύξηση 17,0%.
Επιπλέον, αξιοσημείωτη είναι η σημαντική ενίσχυση του κατασκευαστικού ανεκτέλεστου του Ομίλου, το οποίο με τα προς υπογραφή έργα θα ανέλθει στο ιστορικό υψηλό επίπεδο των 4,5 δισ. ευρώ.
Οι επενδύσεις.
Το επενδυτικό πρόγραμμα του Ομίλου συνεχίζεται εντατικά σε όλους τους τομείς δραστηριότητάς του (υποδομές, παραχωρήσεις – ΣΔΙΤ, παραγωγή κι αποθήκευση ενέργειας, κυκλική οικονομία – έργα περιβάλλοντος), με τις συνολικές επενδύσεις που προωθεί ή στις οποίες συμμετέχει ο Όμιλος να υπερβαίνουν σε αξία τα 6,5 δις. ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των έργων της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό, όπου αναμένεται η οριστικοποίηση της ανάθεσής τους σε επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).
Παρά τις νέες συνθήκες που έχει διαμορφώσει η πανδημία του Covid-19, οι δραστηριότητες του Ομίλου συνεχίζονται όσο το δυνατόν ομαλότερα, με δεδομένο ότι οι βασικοί τομείς δραστηριότητάς του (ΑΠΕ και Παραχωρήσεις) εμφανίζουν σημαντικά αμυντικά χαρακτηριστικά. Ο Όμιλος έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να συνεχιστεί η εξέλιξη των βασικών δραστηριοτήτων του (Κατασκευή, ΑΠΕ, Παραχωρήσεις) και το επενδυτικό του πρόγραμμα στους κλάδους της ενέργειας και των παραχωρήσεων. Συγκεκριμένα, στον Λειτουργικό Τομέα των Κατασκευών αν και υπήρξαν καθυστερήσεις κατά την περίοδο του lockdown, οι κατασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα εντός του 2021, ενώ δεν διακρίνεται κίνδυνος μη τήρησης συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων καθώς οι σχετικές προθεσμίες παρατείνονται αντίστοιχα. Στον τομέα ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, δεν έχει υπάρξει διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων, ενώ για τις επενδύσεις στις υπό κατασκευή εγκαταστάσεις δεν έχει προκληθεί καθυστέρηση και ο εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης και θέσης σε λειτουργία των έργων δεν έχει μεταβληθεί. Τέλος στον Λειτουργικό Τομέα των Παραχωρήσεων, ο Όμιλος είναι επαρκώς προστατευμένος.
Ενεργειακή κρίση
Αναφορικά με την ενεργειακή κρίση, η Διοίκηση εκτιμά διαρκώς την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις αυτής, όπως οι πρόσφατες ανατιμήσεις βασικών υλικών, εξοπλισμού και υπηρεσιών -μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα υλικά κατασκευής προκειμένου να διασφαλίσει ότι λαμβάνονται έγκαιρα όλα τα αναγκαία και δυνατά μέτρα και ενέργειες για την ελαχιστοποίηση τυχόν επιπτώσεων στις δραστηριότητες του Ομίλου. Σημειώνεται ότι ο Όμιλος ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ δεν έχει επηρεαστεί από τη ενεργειακή κρίση δεδομένου του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται και της δομής των συμβολαίων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Τράπεζες: Αγοράζουν ξανά «ασημικά»](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/bl29bankingvirtualpix-600x375.jpg)
Αγοράζουν ξανά «ασημικά» οι τράπεζες
Αντιστρέφοντας τις τάσεις εσωστρέφειας προχωρούν σε επεκτατικές ενέργειες με συνεχή αναζήτηση ευκαιριών - Η Πειραιώς προχωρεί σε deal με το CVC για την εξαγορά του 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής - Τα σχέδια των άλλων συστημικών ομίλων
![HELLENiQ ENERGY: «Κύμα ζεστασιάς» για μαθητές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/HELLENIQ-ENERGY-1024x683-1-600x400.jpg)
«Κύμα ζεστασιάς» από την HELLENiQ ENERGY
Για 16η συνεχή χρονιά προσφέρει δωρεάν πετρέλαιο θέρμανσης σε περισσότερα από 160 σχολεία σε Δυτ. Αττική, Δυτ. Θεσσαλονίκη και Κοζάνη
![Lamda Developement: Στηρίζει τους μαθητές των νησιών που πλήττονται από τις σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/santorini-416136_1920-1-600x378.jpg)
Στήριξη LAMDA στους μαθητές που πλήττονται από τους σεισμούς στις Κυκλάδες
Από τις αρχές του 2025, η LAMDA Development διαθέτει συνδρομές του brainy σε μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού και Γυμνασίου, μονοθέσιων και διθέσιων σχολείων ανά την Ελλάδα
![BENETH: Ανοίγει ξανά το Jackson Hall στο Κολωνάκι](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/εξω-600x400.jpg)
Ανοίγει πάλι το Jackson Hall στο Κολωνάκι - Το σχέδιο της «ΒΕΝΕΤΗ»
Η εταιρεία ΒΕΝΕΤΗ μίσθωσε το κτήριο συνολικής επιφάνειας 845 τ.μ. το 2015 - H συνολική επένδυση ανήλθε στα 7 εκατ. ευρώ
![METLEN: Ξεκινά την κάλυψη η Bank of America με σύσταση buy και τιμή στόχο στα 45 ευρώ](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/240515105918_mytilineos-600x395.webp)
BofA για METLEΝ: Τιμή στόχος στα 45 ευρώ και σύσταση buy – Ισχυρός καταλύτης η εισαγωγή στο LSE
Σύμφωνα με τη BofA, η συνύπαρξη Ενέργειας και Μετάλλων αποτελεί βασικό πλεονέκτημα για τη METLEN – Στις κορυφαίες επιλογές και για τη Citi η μετοχή
![Καφούνης: Σημαντική ευκαιρία το «Shopping in Greece» για Εμπόριο και Τουρισμό](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Photo_-Kafounis_-Συνέδριο-ΞΕΕ_-1-600x400.jpg)
Καφούνης: Σημαντική ευκαιρία το «Shopping in Greece» για Εμπόριο και Τουρισμό
Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Σταύρος Καφούνης μίλησε στο συνέδριο που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος
![ΕΒΕΑ: Προκηρύσσει τα βραβεία 2025 για επιχειρήσεις – Οι 10 κατηγορίες](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/ebea-600x386.jpg)
Τα βραβεία 2025 για επιχειρήσεις προκήρυξε το ΕΒΕΑ - Οι 10 κατηγορίες
Το ΕΒΕΑ στοχεύει με τα ετήσια βραβεία που έχει καθιερώσει στην ανάδειξη της επιχειρηματικής αριστείας και των αξιών του επιχειρείν.
![Resolute Cepal Capital: Ενισχύει την παρουσία του στον κλάδο του real estate](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/thumbnail_Logo-RCC-600x305.jpg)
Resolute Cepal Capital: Ενισχύει την παρουσία του στον κλάδο του real estate
Η ίδρυση της νέας θυγατρικής, Resolute Cepal Capital, αποτελεί ένα στρατηγικό βήμα για την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου παρεχόμενων υπηρεσιών και της θέσης του, ως σημείο αναφοράς στον κλάδο διαχείρισης ακίνητης περιουσίας
![Δασμοί Τραμπ: Tο «δασμολογικό χάος» στις ΗΠΑ φοβίζει τους εξαγωγείς τροφίμων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ot_exports_conteiners-600x352.png)
Tο «δασμολογικό χάος» στις ΗΠΑ φοβίζει τους εξαγωγείς τροφίμων
Προσδοκίες ότι το «αμερικανικό όνειρο» δεν θα εξελιχθεί σε «εφιάλτη» και τα αγροδιατροφικά ελληνικά προϊόντα θα εξαιρεθούν από τα μέτρα Τραμπ
![Metlen: H Fairfax αύξησε στο 6,43% τη συμμετοχή της στην εταιρεία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/10/Prem-Watsa-600x404.jpg)
Η Fairfax του Γουάτσα αύξησε στο 6,43% τη συμμετοχή της στη Metlen
Τι αναφέρει σε ανακοίνωση η Metlen - Ενισχύει τη συμμετοχή του ο Ινδο-Καναδός δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας