Η Μαγιά
Με πρώτη δόση 500 εκατομμύρια ευρώ και με προσδοκία να χρηματοδοτηθούν επενδύσεις άνω του 1 δις ευρώ προχωρά η EBRD. Τη σχετική σύμβαση υπέγραψε η director και regional head of Greece & Cyprus της EBRD, Andreea Moraru και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.
Ο Νίκος Μαντζούφας, λίγη ώρα μετά τις υπογραφές, ανέβασε ένα post στα social media: «Υπογράψαμε σήμερα ως Ταμείο Ανάκαμψης με την EBRD την συμφωνία συνεργασίας για την αξιοποίηση 500 εκ του Ταμείου Ανάκαμψης, παράλληλα με χρηματοδότηση της EBRD σε ιδιωτικές επενδύσεις».
Η EBRD σε tweet έδωσε μια μικρή ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια. Διαβάζω μεταξύ άλλων τα εξής: «Το πρόγραμμά μας ύψους 1,25 δισ. ευρώ θα επικεντρωθεί στην πράσινη μετάβαση, την ψηφιοποίηση, τις εξαγωγές, την καινοτομία». Με δύο λόγια, η EBRD θέλει και μπορεί να προσελκύσει για χρηματοδότηση επενδύσεις που η συνολική τους αξία θα ξεπεράσει το διπλάσιο της δόσης των 500 εκατομμυρίων ευρώ και θα φθάσει το 1,2 δις ευρώ.
Η Δωρεά
«Κατά συνέπεια, το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου του κ. Ιπποκράτη-Ιωάννη Στασινόπουλου στη Viohalco υπερέβη το όριο του 30% και ανέρχεται σε 30,31% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου της Viohalco». Το απόσπασμα προέρχεται από επίσημη δημόσια ανακοίνωση (Δελτίο Τύπου της VIOHALCO SA- Βρυξέλλες, 26 Νοεμβρίου 2021).
Με λίγα λόγια, ο ένας από τους δύο γιούς του Νίκου Στασινόπουλου, ο Γιάννης Στασινόπουλος κρατά στα χέρια του το μεγαλύτερο ποσοστό επί των συνολικά δικαιωμάτων ψήφου της εισηγμένης ελληνικής καταγωγής και ιδιοκτησίας εταιρείας στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Αλλά, τι συνέβη και μεταβλήθηκαν τα ποσοστά; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Ο πατέρας Νίκος Στασινόπουλος μεταβίβασε «αιτία δωρεάς» ίσο μερίδιο μετοχών της Viohalco (2,39% επί των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου) στους δύο γιούς του, τον Μιχάλη και τον Γιάννη Στασινόπουλο. Ο πρωτότοκος Μιχάλης με την δωρεά του 2,39 % συν το ποσοστό που ήδη κατείχε έφτασε να ελέγχει το 7,01% των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου της Viohalco. Ο μικρότερος αδελφός του Γιάννης, που έχει αναλάβει το βάρος των υψηλών διοικητικών ευθυνών, με την πατρική δωρεά κατάφερε να ελέγχει πάνω από το 30 % (30,31 % για την ακρίβεια) της εισηγμένης εταιρείας και αυτό γιατί στο προσωπικό του ποσοστό προστίθεται και το ποσοστό του Ιδρύματος ΚΙΚΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα δικαιώματα ψήφου για τα οποία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος, τού έχει χορηγήσει, υπό την ιδιότητά του ως Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, την αποκλειστική εξουσία άσκησης κατά την κρίση του, ενεργώντας εξ ονόματος και για λογαριασμό του Ιδρύματος KIKΠE. Έτσι, πάνω στο προσωπικό του ποσοστό προστίθεται και το 23,25% και διαμορφώνεται το 30,31 % του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Viohalco).
Μετά τη δωρεά το ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου του πατέρα Νίκου Στασινόπουλου στη Viohalco κατεβαίνει κάτω από το 30%, και διαμορφώνεται στο 27,43% επί των συνολικών δικαιωμάτων ψήφου της Viohalco.
Οι Λιμένες του Τουρισμού
Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα – μια παροιμία που η ελληνική πραγματικότητα δεν μας αφήνει να την ξεχνάμε. Το αντίθετο…
Η παροιμία ισχύει και στη περίπτωση των τουριστικών λιμένων και άλλων εγκαταστάσεων (μαρίνες, αγκυροβόλια, καταφύγια κλπ) που δίχως άλλο συνδέονται με τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας.
Από τη μελέτη της διαΝΕΟσις για τις τουριστικές λιμενικές υποδομές της χώρας μας– πρόκειται για μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών υπό τον συντονισμό του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιώργου Βαγγέλα και του καθηγητή του ΕΚΠΑ Θάνου Πάλλη- «αλίευσα» (με τη βοήθεια και του σχετικού άρθρου του Θοδωρή Γεωργακόπουλου, διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις) τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία.
Έχουμε και καταγράφουμε: Aπό τους 168 χωροθετημένους τουριστικούς λιμένες στην Ελλάδα, μόνο οι 37 λειτουργούν, διαθέτοντας στην πράξη 8.499 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη. Πολλοί, ενώ έχουν χωροθετηθεί εδώ και δεκαετίες, δεν κατασκευάστηκαν ποτέ. Η μαρίνα του Ηρακλείου Κρήτης, για παράδειγμα, χωροθετήθηκε το 1993, παραχωρήθηκε το 2003 και μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί. Από τις 62 χωροθετημένες μαρίνες, λειτουργούν σήμερα μόνο οι 23. Από τους 12 χωροθετημένους λιμένες ξενοδοχείων λειτουργούν οι 9. Από τα 72 χωροθετημένα καταφύγια λειτουργούν τα 5. Κι από τα 22 χωροθετημένα αγκυροβόλια, δεν έχει λειτουργήσει κανένα. Σε μια λίστα με τις θέσεις ελλιμενισμού ανά χιλιόμετρο ακτογραμμής σε 16 χώρες, η Ελλάδα κατατάσσεται τελευταία.
- Υπάρχουν εγκαταστάσεις που υπολείπονται κατασκευής. Ενδεικτικά αναφέρεται το παράδειγμα της μαρίνας Ηρακλείου Κρήτης (κόλπος Δερματά) που χωροθετήθηκε το 1993, παραχωρήθηκε το 2003 και μέχρι σήμερα δεν έχει κατασκευαστεί.
- Υπάρχει σχεδιασμός νέων εγκαταστάσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ο τουριστικός λιμένας (μαρίνα) Ηγουμενίτσας που βρίσκεται υπό περιβαλλοντική αδειοδότηση στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του ΥΠΕΝ δυναμικότητας 340 θέσεων ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διάφορων κατηγοριών μήκους από 10 έως και 25μ. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση περιλαμβάνεται στο Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Ηπείρου.
- Υπάρχει σχεδιασμός νέων εγκαταστάσεων οι οποίες όμως εκκρεμούν.
Αναφέρονται ειδικότερα οι κάτωθι περιπτώσεις:
- Ο λιμένας Κασσιώπης Κέρκυρας, τμήμα του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) με τη διαδικασία να έχει ξεκινήσει από το 2013.
- Η μαρίνα ELOUNDA HILLS, μέρος του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ), της οποίας η χωροθέτηση και έγκριση περιβαλλοντικών όρων έγινε το καλοκαίρι του 2020.
- Η μαρίνα Μονολίθου Σαντορίνης μόλις πρόσφατα με γνωμοδότηση του το ΣτΕ (αριθμ. 166/2020) έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την έγκριση του γενικού σχεδιασμού μαρίνας Μονόλιθου Σαντορίνης. Η μαρίνα έχει υπαχθεί στις διαδικασίες στρατηγικών επενδύσεων.
Οι Επιπτώσεις
Σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της Ενεργειακής Κρίσης και της εξάπλωσης της πανδημίας Covid‐19 μπορούν να αντλήσουν οι ενδιαφερόμενοι από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της εισηγμένης εταιρείας ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ για το τρίτο τρίμηνο της χρήσης 2021. Το παράδειγμα της εισηγμένης ΛΟΥΛΗ είναι ενδεικτικό αλλά απολύτως χαρακτηριστικό των όσων συμβαίνουν στο χώρο των παραγωγικών μονάδων της αγροδιατροφής. Με αυτήν την έννοια οι επιπτώσεις που διαπιστώνονται αφορούν τη μεγάλη εικόνα της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, η διοίκηση της εταιρείας παραδέχεται ότι τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν αρνητικά από τους εξής παράγοντες: α) από την συνέχιση της εξάπλωσης της πανδημίας «Covid‐19», β) από τις σημαντικές και συνεχείς αυξήσεις σε βασικές κατηγορίες πρώτων υλών στην εγχώρια και διεθνή αγορά, γ) από την σημαντική αύξηση του μεταφορικού κόστους και κυρίως του ναυτιλιακού ναύλου για τις μεταφορές με εμπορευματοκιβώτια και δ) από την σημαντική αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Αν και τα έσοδα από πωλήσεις εμφανίζουν το γ΄ τρίμηνο αύξηση κατά 30,29% στον Όμιλο και 31,22% στην εταιρεία, τα Κέρδη προ Φόρων να εμφανίζουν μείωση κατά 63,48% στον Όμιλο και 39,10% στην εταιρεία. Την ίδια περίοδο τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) να εμφανίζουν μείωση κατά 26,33% στον Όμιλο και 19,44% στην εταιρεία και τα Κέρδη προ Φόρων και Τόκων (ΕΒΙΤ) να εμφανίζουν μείωση κατά 59,98% στον Όμιλο και 42,59% στην εταιρεία. Με τον ίδιο τρόπο επηρεάστηκαν τα αποτελέσματα του Ομίλου και της εταιρείας και το 9μηνο του 2021 συγκρινόμενα με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης.
Πάντως, η διοίκηση της ΛΟΥΛΗ δηλώνει για τη συνέχεια τα εξής: «Το εύρος των επιπτώσεων της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης στις δραστηριότητες του Ομίλου την προσεχή περίοδο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις μελλοντικές εξελίξεις και τα μέτρα της κυβέρνησης. Η διοίκηση παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, αξιολογεί τους κινδύνους και προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, να συνεχίσει απρόσκοπτα την υλοποίηση του στρατηγικού και επενδυτικού της πλάνου και να διασφαλίσει την επιχειρησιακή συνέχεια του Ομίλου».
Η Αναπτυξιακή Προοπτική
Μια αισιόδοξη ματιά στις οικονομικές εξελίξεις από την ALPHA BANK. Στο τελευταίο τεύχος του Εβδομαδιαίου Δελτίου Οικονομικών Εξελίξεων της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών της τράπεζας διαβάζουμε: «Η καθοδική πορεία του χρέους, σε συνδυασμό με τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του (μακρά μέση σταθμισμένη ληκτότητα, χαμηλό κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, το μεγαλύτερο ποσοστό του ελληνικού χρέους διακρατείται από πιστωτές του “επίσημου”τομέα), αναμένεται να συμβάλουν στην ταχύτερη επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, γεγονός που με τη σειρά του αναμένεται να συνεισφέρει στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματοςκαι στην προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, καθιστώντας τη χώρα έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό».
Οι συντάκτες του Δελτίου επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, και τα εξής: «Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλει και η τυχόν αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πανδημική κρίση αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων σχετικά με το ύψος του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων, προκειμένου οι οικονομίες των κρατών-μελών να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τις αρνητικές συνέπειες της υγειονομικής κρίσης και της αναστολής της οικονομικής δραστηριότητας. Η Ελλάδα ωφελήθηκε από την πρωτοβουλία αυτή, τα αποτελέσματα της οποίας είναι εμφανή κατά το τρέχον έτος, δεδομένου ότι η χώρα επιτυγχάνει ισχυρή ανάκαμψη ένα χρόνο μετά τη βαθιά υφεσιακή διαταραχή, έχοντας ταυτόχρονα στηρίξει με σημαντικές παρεμβάσεις τα εισοδήματα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, μειώνοντας σημαντικά το επίπεδο της ανεργίας στη χώρα (σε 13% τον Σεπτέμβριο του 2021, από 16,5% ένα χρόνο πριν), χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Η ενδεχόμενη υιοθέτηση περισσότερο ευέλικτων δημοσιονομικών κανόνων αναμένεται αφενός να προσφέρει τον απαιτούμενο χώρο για την αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων και αφετέρου να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των επενδύσεων, μέσω της αξιοποίησης του δημιουργούμενου δημοσιονομικού χώρου για τη θέσπιση χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών και την προώθηση παραγωγικών δημοσίων επενδύσεων».
Η Δύναμη της Διαφορετικής Σκέψης
O IAB Hellas συντονίζει για 18η χρονιά το IMC (Interactive Marketing Conference), το ετήσιο ραντεβού των κλάδων της Διαφήμισης, της Επικοινωνίας και της Τεχνολογίας. Φέτος, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής είναι ο Σταύρος Δρακουλαράκος, Γενικός Διευθυντής Επικοινωνίας της Παπαστράτος.
Το IMC 2021 έχει τίτλο «The Power of Diverse Thinking». Έχουν ήδη διεξαχθεί τρία flash-events σε ψηφιακή μορφή και δωρεάν παρακολούθηση, δημιουργώντας το θεματικό υπόβαθρο για το κυρίως συνέδριο που θα διεξαχθεί σε υβριδική μορφή την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου, στις 16:00. Λεπτομέρειες και πλήρης ατζέντα εδώ: https://www.imc21.gr/agenda
Οι Καλεσμένοι: Έχοντας ως keynote speakers την Υφυπουργό Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, τον Σωτήρη Κοντιζά, τη Λενιώ Μυριβήλη και τον Σταύρο Θεοδωράκη, επαγγελματίες που έχουν ξεχωρίσει για την γνωστική διαφορετικότητα στις σπουδές, τις εμπειρίες και το επάγγελμα τους, το IMC 2021 εφαρμόζει στην πράξη τη θεματολογία του. Παράλληλα, σημαντικοί εκπρόσωποι εταιρειών όπως η Stanton Chase, η McCann, η Ogilvy, η Reborrn, η Moonshot, η w2s, το Protagon, η αθηΝΕΑ και η Διανέοσις, συζητούν για τις δικές τους εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές.
Η Θεματολογία: Το φετινό συνέδριο είναι αφιερωμένο στην ανάγκη, για συνεργασία, ανθεκτικότητα και πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος ιδεών, με την ποικιλομορφία στη σκέψη να εξελίσσεται σε απαραίτητο χαρακτηριστικό για τις εταιρείες και τους ανθρώπους τους.
Οι ομάδες που χαρακτηρίζονται από διαφορετικότητα, και ως εκ τούτου στηρίζονται στη συνεργασία μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές προσωπικότητες και αντιλήψεις, αποδίδουν καλύτερα σε σύγκριση με τις ομάδες, που απαρτίζονται από απόλυτη ομοιομορφία. Ένα ποικιλόμορφο σύνολο εμπειριών, προοπτικών και υποβάθρων δεν είναι μόνο επιθυμητό, αλλά κρίσιμο για την ανάπτυξη και την επιτυχία, ενώ θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μηχανισμός για την επίτευξη ευρύτερων κοινωνικών και οικονομικών στόχων.
Υπενθυμίζω: Το συνέδριο διεξάγεται αυτή την Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου, στις 16:00, στο ξενοδοχείο Grand Hyatt Αθήνας. Μπορείτε να εγγραφείτε για να το παρακολουθήσετε εδώ: https://www.imc21.gr
Latest News
Το θεσμικό τεστ Μητσοτάκη, η short list για Υπερταμείο, τα σενάρια για ΟΛΘ, τα project – «τυράκι» της Θεσσαλονίκης, συζητήσεις για ενεργειακό deal, η «ζημιά» του ελβετικού φράγκου
Αντίστροφη μέτρηση
Έδειξε χαρακτήρα το ΧΑ, οι επισκέψεις του Άδωνη, η σιγή Βορίδη, η Λαζαράκου στο Παρίσι, ο «κακός» δείκτης, τα σύννεφα για CVC, νέα μάχη Κούβελου – Καπράλου
Δεν θέλει…
Γεννά(ρης) κέρδη το ΧΑ, περιμένουν σήμα οι εισηγμένες, ο «κόσμος» της Γκίλφοϊλ, κλείνει το μάτι στον Μασκ η Ράπτη, «σπάει» η Θεσσαλία, το λάθος με τα Airbnb, τα στεφάνια του Σημίτη
Βέλτιστο σενάριο
Βλέπει υψηλότερα το χρηματιστήριο, εν αναμονή του ν/σ για την κεφαλαιαγορά, έδωσε στο πιάτο τη σύσταση η Goldman Sachs, το κακό timing των ασφαλιστικών, φουντώνει η κόντρα για τα σκουπίδια
Ημέρα διανομής
Παίρνει ύψος το χρηματιστήριο, ο γιος του Τραμπ (;) στην Ελλάδα, σπάνε συμβόλαια υγείας, σιγή ιχθύος από κλινικάρχες, ποιος τελικά είναι υπεύθυνος για τις golden visa;
Μπετόν αρμέ το χρηματιστήριο
Το January effect στο ΧΑ, στο βάθος η JP Morgan, τα σχέδια της AKTOR, ο «πυροσβέστης» Λιβάνιος, τα «παιχνίδια» με το Υπερταμείο, ο ελληνικός ΝΟΚ στην… Ευρώπη
Σύννεφα
Σηκώνει μανίκια η ΑΑΔΕ, οι «αόρατες» καθαρίστριες των Airbnb, αλήθειες από τον Μυτιληναίο, «ζεσταίνονται» οι λογαριασμοί ρεύματος, η επένδυση της CMBlu Energy, η «ενέδρα» Ανδρουλάκη
Θετικά τα μηνύματα
Η «είδηση» της χρονιάς, κληρώνει για Ηλέκτωρ, η «χυλόπιτα» στην Goldman, οι ελπίδες για το January effect στο ΧΑ, η «βόμβα» των ασφαλίστρων
Η είδηση της χρονιάς
Τα «βρήκαν» οι Αθηναίοι την Πρωτοχρονιά, μάγεψε η Ρομπόλη, τα «τραπέζια» του Καρέλια, καμπανάκι Βέττα, ενεργειακός «χειμώνας» στην Ευρώπη, η ανακούφιση Ρόκα, το ρεκόρ του ΤΑΙΠΕΔ
Έλαμπε η Αθήνα
Συναγερμός στις διαφημιστικές, το τεστ της Κρουαζιέρας, οργανώνονται οι αγρότες, οι part time δουλειές, τα ξεκαθαρίσματα στις κλινικές, τα business plan (;) του Ελλάκτωρ και της Allwyn
Ψηφιακή ασφάλεια