Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ εγκατέλειψε τον όρο «παροδικός» κατά την περιγραφή του για τον τωρινό υψηλό δείκτη του πληθωρισμού. Ο ίδιος και οι διεθνείς ομόλογοι του μπορούν άνετα να… συνταξιοδοτήσουν ένα ακόμη άχρηστο ρητορικό εργαλείο: το λεγόμενο μελλοντικό guidance.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας υποστήριξε την Τρίτη πως, πιθανότατα, είναι καλή στιγμή για να αποσύρει τον όρο που ο ίδιος και οι υπόλοιποι διαμορφωτές των επιτοκίων χρησιμοποιούσαν για να αιτιολογήσουν την επιφυλακτική προσέγγιση της νομισματικής πολιτικής απέναντι στις δραστικές αυξήσεις στις καταναλωτικές τιμές. Αυτό είναι ευπρόσδεκτο, αν και καθυστερημένο. Οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες λόγω της πανδημίας επιμένουν πολύ περισσότερο από ότι ο Πάουελ, αλλά και ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Άντριου Μπέιλι είχαν προβλέψει και οι λεκτικές τους στρεβλώσεις είχαν γίνει όλο και λιγότερο πειστικές.
Η επιλογή των λέξεων έχει γίνει ένα σημαντικό τμήμα του οπλοστασίου των κεντρικών τραπεζιτών, καθώς τα επίσημα επιτόκια υποχωρούσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, κάτω και από το μηδέν. Το μελλοντικό guidance, ήτοι δηλαδή τα σχόλια για το μελλοντικό μονοπάτι της πολιτικής, τους προσέφερε ένα τρόπο να επηρεάζουν τις αγορές και να κατεβάζουν τα κόστη δανεισμού. Όμως το εργαλείο έχει και μειονεκτήματα όταν οι οικονομικές προοπτικές είναι αβέβαιες, όπως ισχύει τώρα.
Όπως σχολίασε και ο κορυφαίος οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Χιου Πιλ την περασμένη εβδομάδα, το guidance των κεντρικών τραπεζών θα πρέπει να διαμορφώνεται με προϋποθέσεις, με βάση το πώς θα εξελιχθούν οι συνθήκες. Παρόλ’ αυτά οι επενδυτές τείνουν να ερμηνεύουν τα σημάδια των κεντρικών τραπεζιτών ως σκληρές και ταχείς δεσμεύσεις.
Πρόκειται για ένα πρόβλημα που η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας γνωρίζει πολύ καλά. Ο πρώην επικεφαλής της, ο Μαρκ Κάρνεϊ, προχώρησε σε μια διασύνδεση μεταξύ της ανεργίας και των επιτοκίων, όμως κατόπιν δεν αντέδρασε με τον τρόπο που οι χρηματοπιστωτικές αγορές περίμεναν, καθώς οι δείκτες ανεργίας άρχισαν να υποχωρούν. Και ο διάδοχος του, ο Άντριου Μπέιλι, έπληξε τις αγορές, όταν η Τράπεζα της Αγγλίας, αιφνιδιαστικά, άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια κατά τη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.
Είναι πολύ καλύτερο να είναι κανείς ανοιχτός στον ρευστό τρόπο σκέψης των κεντρικών τραπεζιτών, ειδικά δε, όταν το ίδιο ισχύει για την οικονομία. Είναι αλήθεια πως αυτό πιθανότατα θα κάνει τις τιμές των assets πιο ευμετάβλητες, όμως θα αποτρέψει μια μακροπρόθεσμη ζημιά στην αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών. Η ικανότητα στη χρήση ενός όπλου σημαίνει να γνωρίζεις πότε να το αφήσεις κάτω.
Latest News
Ακριβή μου καφεΐνη - Το αυξανόμενο κόστος μίας δόσης
Το κλίμα, οι ασθένειες και οι λανθασμένοι κανονισμοί στριμώχνουν τους λάτρεις του καφέ και της σοκολάτας
Πώς ο Μασκ απειλεί την ευρωπαϊκή δημοκρατία
Η προάσπιση της ελευθερίας του λόγου, που τώρα υποστηρίζεται από τον Ζάγκερμπεργκ, κινδυνεύει να διασπείρει την παραπληροφόρηση
Ρίσκο και η ανθεκτικότητα, οι λέξεις-κλειδιά για το 2025
Όπως πάντα, η χρονιά που έρχεται θα επιφυλάσσει εκπλήξεις που δεν υπήρχαν ούτε στα πιο περίτεχνα σενάρια
Αυτή θα είναι η χρονιά του vivere pericolosamente στις επενδύσεις
Οι επενδυτές δεν έχουν ιδέα τι θα κάνει στην πραγματικότητα ο επανερχόμενος πρόεδρος Τραμπ
Γιατί η πολιτική κληρονομιά του Τζίμι Κάρτερ είναι πιο επίκαιρη από ποτέ
Ο Κάρτερ έμαθε με τον δύσκολο τρόπο ότι οι ψηφοφόροι δίνουν προτεραιότητα στις θέσεις εργασίας και στους λογαριασμούς παντοπωλείων σε σχέση με μακροπρόθεσμα ζητήματα
Τα «ήξεις, αφήξεις» Πάουελ και οι παλινωδίες της Fed
Η ιδιαίτερα αντιδραστική πολιτική προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας των τελευταίων ετών ενισχύει τη χρηματοπιστωτική αστάθεια
Πώς ο Πάουελ έκλεψε τα... Χριστούγεννα
Η προφανής χαλάρωση της Fed αναφορικά με τις περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων έχει κάτσει άσχημα στις αγορές