Κοντά στην επίτευξη του φετινού στόχου της επαναλαμβανόμενης λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) των 850 εκατ. ευρώ βρίσκεται η ΔΕΗ, παρά το γεγονός των μεγάλων επιβαρύνσεων που επωμίστηκε από την ενεργειακή κρίση.
Η στρατηγική της διοίκησης του Γιώργου Στάσση να αντισταθμίσει τον κίνδυνο στην ευρωπαϊκή αλλά και την εγχώρια αγορά τον κίνδυνο (hedging των τιμών) όπως επίσης και να προσαρμόσει το ενεργειακό της μίγμα στην ηλεκτροπαραγωγή με αμυντικά χαρακτηριστικά, επέτρεψαν στη δημόσια εταιρία να μην παρεκκλίνει της δέσμευσης για επανάληψη στο τέλος του 2021 των περσινών EBITDA.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων της επιχείρησης για το εννιάμηνο του έτους, οι ενεργειακές δαπάνες εκτινάχθηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα καθώς άγγιξαν τα περίπου 500 εκ. ευρώ.
Υπερδιπλάσιες τιμές ενέργειας
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο εννιάμηνο του έτους οι συνολικές δαπάνες για αγορές υγρών καυσίμων, φυσικού αερίου, δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και ενέργειας ανήλθαν στα 2,1 από 1,6 δις. ευρώ πέρυσι.
Αναλυτικά η δαπάνη για:
– Υγρά καύσιμα το εννεάμηνο του 2021 αυξήθηκε κατά 14,7% στα 410,2 εκατ. ευρώ σε σχέση με το εννεάμηνο του 2020, λόγω της αύξησης των τιμών του μαζούτ (κατά 8,9%) και του diesel (κατά 8,4%) αλλά και της αυξημένης παραγωγής από υγρά καύσιμα. Ειδικότερα το τρίτο φετινό τρίμηνο η δαπάνη για υγρά καύσιμα αυξήθηκε κατά 39,4%, ως αποτέλεσμα της ακόμα μεγαλύτερης αύξησης των αντίστοιχων τιμών αλλά και της σχετικής παραγωγής.
– Φυσικό αέριο, αυξήθηκε σημαντικά κατά 119,8% σε 452,7 εκατ. έναντι 206 εκατ. ευρώ πρωτίστως λόγω της ανόδου της τιμής του φυσικού αερίου κατά 56,1% και δευτερευόντως λόγω της αυξημένης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κατά 38,2%. Κατά το φετινό τρίτο τρίμηνο η δαπάνη για φυσικό αέριο υπερδιπλασιάστηκε φτάνοντας τα 234,4 εκατ από 93,7 εκατ. Ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, για τους ίδιους λόγους.
– Η δαπάνη για αγορές ενέργειας, μειώθηκε κατά 113,6 εκατ. ευρώ (-13,4%) λόγω του μικρότερου όγκου των αγορών ενέργειας παρά την αύξηση της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) από 42,5 ευρώ/MWh το εννεάμηνο του 2020 σε 81,3 ευρώ/MWh το φετινό εννεάμηνο. Ειδικότερα όμως το τρίτο τρίμηνο η δαπάνη για αγορές ενέργειας σημείωσε σημαντική αύξηση κατά 77,3 εκατ. Ευρώ (29,9%), καθώς η ΤΕΑ αυξήθηκε από 44,6 ευρώ/MWh το τρίτο τρίμηνο του 2020 σε 119,3 ευρώ/MWh το φετινό τρίμηνο.
– Η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 αυξήθηκε σε 539,4 εκατ. το εννεάμηνο του 2021 από 263,1 εκατ. ευρώ το περσινο εννεάμηνο, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης τιμής δικαιωμάτων εκπομπών CO2 από 24,3 ευρώ/τόνο σε 44,3 ευρώ/τόνο και σε λιγότερο βαθμό λόγω της αύξησης των ποσοτήτων CO2 κατά 12,1% σε 12,2 εκατ. τόνους. Ειδικά το τρίτο τρίμηνο 2021 η δαπάνη για δικαιώματα εκπομπών CO2 αυξήθηκε κατά 163,9% σε 242,5 εκατ. από 91,9 εκατ. ευρώ το γ’ τρίμηνο 2020.
Η ρήτρα ΟΤΣ
Πάντως, στα αποτελέσματα του εννεάμηνου της ΔΕΗ δεν έχουν καταγραφεί τα έσοδα από την αύξηση των τιμών της κιλοβατώρας με την ενεργοποίηση της ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος.
Η δημόσια εταιρεία περνά αυτές τις επιβαρύνσεις της κατανάλωσης προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Έσοδα τα οποία θα φανούν στα οικονομικά αποτελέσματα της και αναμένεται να την οδηγήσουν στον στόχο των επαναλαμβανόμενων EBITDA για 850 εκ. ευρώ.
Latest News
Τι παίζει με τα «πυρηνικά τσέπης»; - Ο Τραμπ, τα επιχειρηματικά deals και τα ελληνικά νησιά
Oι επιχειρηματικές κινήσεις διεθνώς για τα SMR, η στήριξη της COP29 και το νεύμα Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια
Καλπάζουν οι τιμές στο φυσικό αέριο - «Βλέπει» τα 50 δολάρια το TTF
Το φυσικό αέριο αναμένεται να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί στους νέους εμπορικούς πολέμους επί Τραμπ
Τον Ιανουάριο ξεκινούν οι γεωτρήσεις από την ExxonMobil στην Κύπρο - Οι νέοι στόχοι
Η Κύπρος εξετάζει νέο γύρο αδειοδότησης για υπεράκτια εξερεύνηση φυσικού αερίου - Πού εστιάζουν πλέον οι έρευνες της ExxonMobil
ΑΔΜΗΕ: Με 20% στο καλώδιο Κρήτης – Αττικής η State Grid – Η συμφωνία
Υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία διάθεσης του 20% των μετοχών της Ariadne Interconnection στην State Grid International Development
ΔΕΗ: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά 629ΜW ΑΠΕ από την Evryo Group στη Ρουμανία
Η εξαγορά αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στη στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ - Τι περιλαμβάνει
Κάτι τρέχει με τις εισαγωγές ρωσικού αερίου στη Γερμανία
Γιατί το υπουργείο Οικονομίας στη Γερμανία έδωσε εντολή στους γερμανικούς σταθμούς LNG να μη δέχονται φορτία με ρωσικό αέριο. Τι συνέβαινε μέχρι τώρα;
Σε ανοδική τροχιά το φυσικό αέριο - Τι δείχνουν οι κινήσεις στο LNG
Η κίνηση της Gazprom είναι μια υπενθύμιση της φθίνουσας, αλλά ακόμα ισχυρής ενεργειακής επιρροής της Ρωσίας στην ΕΕ με αιχμή το φυσικό αέριο
Στρατηγικό σχέδιο ΗΠΑ για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050 [γράφημα]
Περιζήτητο το εμπλουτισμένο ουράνιο για αντιδραστήρες παραγωγής ενέργειας - Πανίσχυρος παίκτης στην αγορά εμπλουτισμού η Ρωσία
Ενισχύεται περαιτέρω το δίκτυο small-scale LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Τέθηκε σε λειτουργία, από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ο πρώτος σταθμός αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου μονάδας ΣΗΘΥΑ εκτός δικτύου αγωγών
Στην COP29 η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου - Τα οφέλη της
Το καλώδιο Ελλάδας - Αιγύπτου θα αποφέρει οφέλη τόσο για την ελληνική όσο και την ευρωπαϊκή βιομηχανία