Η παγκόσμια βιομηχανία χάλυβα θα μπορούσε να μηδενίζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050 μέσω της αύξησης της ανακύκλωσης, της χρήσης υδρογόνου για καύσιμο και της δέσμευσης άνθρακα από παλαιότερες εγκαταστάσεις, σύμφωνα με μελέτη του BloombergNEF.

Αλλά το να φτάσει μέχρι εκεί δεν θα είναι εύκολο.

Η παραγωγή χάλυβα παράγει περίπου το 7% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ορισμένες διεργασίες δεν μπορούν εύκολα να λειτουργήσουν με ηλεκτρική ενέργεια.

Η μετάβαση σε μεθόδους παραγωγής μηδενικού άνθρακα θα απαιτήσει από τη βιομηχανία να δαπανήσει 215 έως 278 δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις κεφαλαίου, σύμφωνα με έκθεση της μονάδας ενεργειακών δεδομένων και ανάλυσης του Bloomberg. Ωστόσο, ο χάλυβας που κατασκευάζεται με ένα τέτοιο σύστημα θα μπορούσε τελικά να κοστίσει λιγότερο από τις σημερινές τιμές.

«Η βιομηχανία χάλυβα έχει μια δύσκολη πορεία προς την απαλλαγή από τον άνθρακα: εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα, έχει περιορισμένες ευκαιρίες να αυξήσει το μερίδιό της στην ανακυκλωμένη παραγωγή λόγω διαθεσιμότητας σκραπ και θα χρειαστεί να περιμένει να μειωθεί το κόστος του υδρογόνου για να πραγματοποιήσει καθαρή παραγωγή με ανταγωνιστικό κόστος», έγραψαν στην έκθεση αναλυτές της BNEF.

Η έκθεση επισημαίνει ότι περίπου το 69% της τρέχουσας παραγωγής τροφοδοτείται από άνθρακα σε υψικάμινους. Δεδομένου του συνδυασμού τιμής και αντοχής, δεν υπάρχει προφανής αντικατάσταση υλικού για τον χάλυβα που απαιτείται σε οτιδήποτε, από κτίρια μέχρι αυτοκίνητα, τοστιέρες και ιατρικό εξοπλισμό.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να παράσχουν υποστήριξη για να βοηθήσουν τη μετάβαση του κλάδου και θα χρειαστούν τιμές άνθρακα ή επιδοτήσεις έως και 145 $ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα για να δοθούν κίνητρα για τις αρχικές φάσεις αλλαγής την επόμενη δεκαετία, αναφέρει η BNEF. Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της βιομηχανίας είναι ίσες με περίπου 2,55 δισεκατομμύρια μετρικούς τόνους άνθρακα.

Χάλυβας… μηδενικού άνθρακα

Η έκθεση περιγράφει λεπτομερώς μια διαδρομή για την εξάλειψη αυτών των εκπομπών. Η ανακύκλωση σκραπ χάλυβα θα αυξηθεί σημαντικά, με την ηλεκτρική ενέργεια να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Για την πρωτογενή παραγωγή χάλυβα, οι νεόκτιστες υψικάμινοι θα μπορούν να λειτουργούν με υδρογόνο που έχει αφαιρεθεί από το νερό χρησιμοποιώντας ανανεώσιμη ενέργεια. Οι μονάδες χάλυβα που χρησιμοποιούν άνθρακα ή αέριο θα μπορούσαν να αρχίσουν να αναμειγνύουν υδρογόνο για να βοηθήσουν στη δημιουργία της αγοράς για το καύσιμο και στη μείωση της τιμής του. Ορισμένες υπάρχουσες μονάδες με καύση άνθρακα θα είναι εξοπλισμένες με τεχνολογία δέσμευσης εκπομπών.

Μέχρι το 2050, το μέταλλο που παράγεται από αυτό το ανανεωμένο σύστημα θα κοστίζει λιγότερο από τις τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με την BNEF. Η μέση τιμή για τον ακατέργαστο χάλυβα για πέντε χρόνια ανέρχεται στα 726 $ ανά μετρικό τόνο, ενώ οι τεχνολογίες που προτείνονται στην έκθεση θα μπορούσαν να κάνουν χάλυβα από 418 έως 598 $ ανά τόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green
Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή
Green |

Μιχάλης Γραμματικόπουλος (Moody’s): Ποιους κλάδους της οικονομίας απειλεί η κλιματική αλλαγή

Ο οικονομικός αναλυτής και assistant director στη Moody’s αναλύει στην έντυπη έκδοση του Οικονομικού Ταχυδρόμου στο Βήμα. τα σενάρια βάσει των οποίων διάφορες κλιματικές πολιτικές, εκπομπές αερίων, άνοδοι των θερμοκρασιών και φυσικοί κίνδυνοι μπορούν να πλήξουν τη χώρα μας

Συνολάκης: Η χώρα μας μπορεί να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες
Green |

Μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίσει πυρκαγιές τύπου Λος Άντζελες - Τι απαντά ο Συνολάκης

«Οι άνεμοι είχαν ταχύτητες που φτάνανε τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και με τέτοιες ταχύτητες δεν μπορεί κανείς να σταματήσεις τις πυρκαγιές γιατί δεν μπορούν να πετάξουν αεροπλάνα»