
Η SpaceX χρειάστηκε να διορθώσει τις τροχιές δορυφόρων της υπηρεσίας Διαδικτύου Starlink προκειμένου να προλάβει ενδεχόμενη σύγκρουση με συντρίμμια που πιθανότατα προέρχονται από πρόσφατη ρωσική δοκιμή αντιδορυφορικού πυραύλου.
Την εξέλιξη γνωστοποίησε στο Twitter ο ιδρυτής της SpaceX Ίλον Μασκ, σχολιάζοντας την απόφαση της NASA να ακυρώσει την Τρίτη διαστημικό περίπατο στο εξωτερικό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, επικαλούμενη αυξημένη κίνδυνο πρόσκρουσης διαστημικών σκουπιδιών.
«Χρειάστηκε να μετατοπίσουμε τις τροχιές μερικών δορυφόρων του Starlink για να μειώσουμε τον κίνδυνο σύγκρουσης» έγραψε ο Μασκ.
We had to shift some Starlink satellite orbits to reduce probability of collision. Not great, but not terrible either.
Station & Dragon have micrometeorite shields (ultra high velocity impact absorption), but EVA suits do not, hence higher risk for spacewalk.
— Elon Musk (@elonmusk) November 30, 2021
Η Ρωσία δέχεται διεθνείς επικρίσεις την της δοκιμή της 15ης Νοεμβρίου, στην οποία ένας ανενεργός στρατιωτικός δορυφόρος καταστράφηκε με «αντιδορυφορικό πύραυλο άμεσης ανόδου».
Διαβάστε επίσης: Απόφαση για το δορυφορικό Internet στην Ελλάδα
Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι η δοκιμή δημιούργησε «τουλάχιστον» 1.500 θραύσματα αρκετά μεγάλα για να καταγραφούν από το έδαφος, και η NASA έδωσε εντολή στο πλήρωμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού να καταφύγει προληπτικά σε σταθμευμένα σκάφη.
Τα συντρίμμια της ρωσικής δοκιμής αποτελούν δυνητική απειλή για οτιδήποτε κινείται σε χαμηλή γήινη τροχιά, συμπεριλαμβανομένου του νέου διαστημικού σταθμού της Κίνας που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή τρία άτομα.
Ακόμα και μικρά αντικείμενα που δεν μπορούν να καταγραφούν από το έδαφος μπορούν να χτυπήσουν δορυφόρους και να τους στείλουν σε φθίνουσα τροχιά μέχρι να καταστραφούν φλεγόμενοι στην ατμόσφαιρα.
Μεγαλύτερα θραύσματα από τη δοκιμή θα μπορούσαν να διαλύσουν δορυφόρους σε συντρίμμια, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέες συγκρούσεις σε αλυσιδωτή αντίδραση.
Ο κίνδυνος σύγκρουσης αναπόφευκτα θα μεγαλώνει για την SpaceX καθώς αυξάνει τον αριθμό των δορυφόρων που προσφέρουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Ο αστερισμός του Starlink περιλαμβάνει σήμερα σχεδόν 2.000 δορυφόρους, όμως η εταιρεία έχει ζητήσει άδεια από την αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών για συνολικά 42.000 δορυφόρους.


Latest News

Η ΕΕ βάζει την Big Tech στο κάδρο του εμπορικού πολέμου - Ερχονται πρόστιμα σε Apple και Meta
Με φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου η Κομισιόν ετοιμάζεται να επιβάλει πρόστιμα στην αφρόκρεμα των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών

Νορβηγία: Συνετρίβη ο πρώτος τροχιακός πύραυλος που εκτόξευσε η Ευρώπη
Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από διαστημοδρόμιο στη Νορβηγία - Η γερμανική εταιρεία Isar Aerospace είχε κάνει λόγο για «αρχική δοκιμή»

Ήρθε για να μείνει - Το blockchain, οι εφαρμογές του και οι προκλήσεις
Το blockchain είναι μια τεχνολογία που έχει αλλάξει ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις συναλλαγές

Η τρέλα της OpenAI για το Ghibli... που πήρε περίεργη τροπή
Τα social media έχουν κατακλυστεί με εικόνες στο στυλ του ιαπωνικού οίκου κινουμένων σχεδίων Studio Ghibli που έχει ενσωματώσει της OpenAI

Πώς ο Τραμπ έριξε σε χαμηλό 27 ετών μετοχή αμερικανικής εταιρείας ημιαγωγών
Η Wolfspeed είναι σε αναμονή για κονδύλια ύψους περίπου 750 εκατομμυρίων δολαρίων από ομοσπονδιακή χρηματοδότηση

H EE «ρίχνει» 1,3 δισ. ευρώ σε ΑΙ, κυβερνοασφάλεια και ψηφιακές δεξιότητες
Οι επτά βασικές προτεραιότητες της Κομισιόν στο πλαίσιο του προγράμματος DIGITAL - Τι περιλαμβάνει

To τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε για πρώτη φορά το σέλας του Ποσειδώνα
Οι πρώτες ενδείξεις για σέλας στον Ποσειδώνα χρονολογούνται την εποχή της αποστολής Voyager και επιβεβαιώνονται μόλις τώρα.

Kaspersky: 3,6 φορές πάνω το κακόβουλο λογισμικό στο mobile banking
Νέα έκθεση της Kaspersky για τις οικονομικές κυβερνοαπειλές

Πώς το TikTok ενισχύει τις επιχειρήσεις και την ανάπτυξη τους
Η δύναμη του TikTok δεν περιορίζεται πλέον στη διασκέδαση - Από τα likes στις πωλήσεις

Ο υπερυπολογιστής... Δαίδαλος καταλύτης για brain regain και startups
Ο υπερυπολογιστής Δαίδαλος, με ισχύ 89 PetaFlops θα είναι το ισχυρότερο υπολογιστικό σύστημα στην Ελλάδα και ένα από τα κορυφαία στην Ευρώπη