
Κατά τη διάρκεια ενός διεθνούς συμποσίου για τις ψηφιακές καινοτομίες που μπορούν να αναπτυχθούν στον κλάδο του κρασιού, η τεχνολογία αποθήκευσης πληροφοριών ξεχώρισε ιδιαίτερα για να δώσει νέες δυνατότητες ιχνηλασιμότητας και διαφάνεια από το αμπέλι στη φιάλη.
«Αυτό είναι ένα πρώτο γεγονός και ένα πρώτο βήμα, αλλά όχι το τελευταίο» υπογραμμίζει ο Pau Roca, πιστεύοντας στις δυνατότητες του blockchain (αλυσίδα ψηφιακών συσχετίσεων) για τον κλάδο του κρασιού.
«Σήμερα έχουμε ψηφιακά εργαλεία και επιστήμη δεδομένων που οδηγούν την καινοτόμο εξέλιξη της κοινωνίας μας στη ζωή και την οικονομία μας», ανέφερε ο Pau Roca, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV) στις 24 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου. «Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι αυτές οι νέες τεχνολογίες μας προσφέρουν απίστευτες ευκαιρίες όσον αφορά τα αναλυτικά εργαλεία και τις προβλέψεις και αυτό θα επιταχύνει όλες τις διαδικασίες», τόνισε ο Ισπανός.
«Ακόμα κι αν δούμε ότι ο τομέας της αμπέλου και του κρασιού είναι μάλλον συντηρητικός, είναι σαφές ότι ζούμε σε έναν κόσμο που καθοδηγείται όλο και περισσότερο από δεδομένα (data). Ο κόσμος του κρασιού και των αμπελιών δεν αποτελεί εξαίρεση», προσθέτει ο Giorgio Delgrosso, ο διευθυντής ψηφιακού μετασχηματισμού του OIV, ο οποίος βασίζεται στην πρώτη έκθεση του διακυβερνητικού οργανισμού που επικεντρώνεται στις ψηφιακές τάσεις που εφαρμόζονται στη βιομηχανία κρασιού. Ανάμεσα στις τρέχουσες τάσεις, «μία από τις τεχνολογίες που θα έχει πιθανώς τις μεγαλύτερες δυνατότητες για τον κλάδο του κρασιού είναι το blockchain» πιστεύει ο Giorgio Delgrosso.
Ξεσκονίστε τα μητρώα
Η τεχνολογία αποθήκευσης πληροφοριών που χρησιμοποιείται επί του παρόντος σε κρυπτονομίσματα (ιδίως bitcoin), θα μπορούσε να επιτρέψει την ιχνηλασιμότητα των κρασιών που μοιράζονται όλοι οι σύνδεσμοι του κλάδου, από το αμπέλι μέχρι τις αγορές. «Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους η βιομηχανία κρασιού πρέπει να παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain [η οποία] προσφέρει ενδιαφέροντα στοιχεία κατανεμημένης εμπιστοσύνης (μια ενιαία πηγή αλήθειας, αμετάβλητο και δυνατότητα δημιουργίας έξυπνων συμβολαίων)» αναλύει ο Giorgio Delgrosso. για τον οποίο το πεδίο εφαρμογής θα ήταν ζωτικής σημασίας σε «μια αγορά που έχει αρκετά υψηλό ποσοστό απάτης και παραποίησης/απομίμησης» ενόψει ενός «πολύ κατακερματισμένου τομέα με πολλές ΜΜΕ με συχνά πολύπλοκα μητρώα και ξεπερασμένα».
Με την επιθυμία να «δημιουργηθεί μια αλλαγή παραδείγματος χάρη στην πρόταση ψηφιακών καινοτομιών στην υπηρεσία του κλάδου του κρασιού και της αμπέλου», ο Pau Roca επιμένει ότι «δεδομένης της τεράστιας ικανότητάς του για ιχνηλασιμότητα και διαφάνεια όσον αφορά την προέλευση και την επεξεργασία του κρασιού, η τεχνολογία κατανεμημένων εγγραφών μπορεί να θεωρηθεί ως μια πραγματική επανάσταση. Θεωρητικά, ένα ψηφιακό αποτύπωμα θα μπορούσε να ξεκινήσει από τον αμπελώνα και να επιτρέψει στους καταναλωτές να αναζητήσουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που σχετίζονται με την ταυτότητα του προϊόντος, τη μεταμόρφωσή του, από σταφύλι έως την φιάλη».
Οι 8 άλλες τεχνολογίες του μέλλοντος
Στην έκθεσή του, ο Giorgio Delgrosso σημειώνει οκτώ πολλά υποσχόμενες ψηφιακές τάσεις: Τεχνητή Νοημοσύνη (ανάπτυξη αλγορίθμων που επιτρέπουν στις μηχανές να εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη για τη διαχείριση των καλλιεργειών, έλεγχο της παραγωγής κρασιού, μείωση της υποκειμενικότητας), το Διαδίκτυο των πραγμάτων (δίκτυο φυσικών αντικειμένων που ενσωματώνουν αισθητήρες και υψηλές τεχνολογίες προκειμένου να συνδεθούν και να ανταλλάξουν δεδομένα μέσω του Διαδικτύου: εφαρμογή στην παρακολούθηση καιρικών συνθηκών στον αμπελώνα, παρακολούθηση θερμοκρασιών οινοποίησης κ.λπ.), το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών (χρήση δορυφορικών εικόνων για να τροφοδοτήσει την τεχνητή νοημοσύνη και το Διαδίκτυο των πραγμάτων), τη ρομποτική (ένα από τα κύρια εμπόδια για την υιοθέτησή της στον αμπελώνα, είναι το υψηλό κόστος και η ενεργειακή αναποτελεσματικότητα, που θα βελτιωθούν τα επόμενα χρόνια για να γίνει η τεχνολογία πιο βιώσιμη), το LIDAR (μέτρηση των αποστάσεων με λέιζερ, επιτρέποντας την τηλεπισκόπηση για ακριβείς τρισδιάστατους χάρτες αμπελώνα για αμπελοκαλλιέργεια ακριβείας όταν εμπλέκονται ρομπότ), η ηλεκτρονική ετικέτα (αξιοποιώντας τα οφέλη της αποϋλοποίησης για την κάλυψη των απαιτήσεων διαφάνειας του καταναλωτή), ηλεκτρονικό πιστοποιητικό (που διευκολύνει τις διαδικασίες διεθνούς εμπορίου) και έξυπνη αποθήκευση (όταν η ρομποτική βελτιώνει τη διαχείριση αποθεμάτων και τις λειτουργίες logistics).


Latest News

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες

Πληρώθηκαν 119,1 εκατ. ευρώ σε 110.868 παραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Τα σχετικά αρχεία πληρωμών έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην τράπεζα και η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων ολοκληρώνεται

Σπάνε τα ρεκόρ στις εξαγωγές τα ακτινίδια - Συνεχίζονται οι εισαγωγές εσπεριδοειδών από Αίγυπτο
Πώς κινήθηκαν οι εξαγωγές σε φρούτα και λαχανικά μέχρι και τις 17 Απριλίου 2025 - Εντατικοποίηση των ελέγχων ζητούν οι εξαγωγείς

Καταβλήθηκαν ενισχύσεις de minimis ύψους 18,2 εκατ. ευρώ
Πληρώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ενισχύσεις de minimis σε αγρότες της Αττικής, Έβρου, Ημαθίας, Λάρισας, Πέλλας, Καβάλας, Κοζάνης και Φλώρινας

Πήραν ΦΕΚ τα ποσά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σε κριθάρι, σιτάρι και αραβόσιτο
Ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα καταβληθούν στο δεύτερο πακέτο των πληρωμών, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επιστροφή 15,9 εκατ. ευρώ σε αγρότες του ΕΦΚ από την ΑΑΔΕ
Η νέα απλοποιημένη διαδικασία πληρωμής, τόσο για αυτή τη δόση όσο και για τις επόμενες, πραγματοποιείται αυτόματα, σημειώνει η ΑΑΔΕ

Πληρωμή ενίσχυσης ύψους 15,91 εκατ. ευρώ για τους παράκτιους αλιείς
Συνεχίζεται η αξιολόγηση των υπόλοιπων αιτήσεων, που κατέθεσαν οι παράκτιοι αλιείς και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα