![ΥΠΕΝ – Δημοσιεύεται σήμερα ο οδηγός του «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» – Το ύψος της επιδότησης [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/11/exikono.jpg)
Μέσα στην ημέρα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να δημοσιεύσει τον οδηγό εφαρμογής του προγράμματος «Εξοικονομώ 2021» ξεκλειδώνοντας ουσιαστικά την πλατφόρμα για τα νοικοκυριά που θέλουν να υποβάλλουν αιτήσεις για τη χρηματοδότηση των σχεδίων ενεργειακής αναβάθμισης των κατοικιών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ημερομηνία κατά την οποία θα ανοίξει η ηλεκτρονική πύλη του τοποθετείται στο επόμενο δεκαπενθήμερο. Μέχρι δηλαδή τις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία και η πλατφόρμα.
Το «Εξοικονομώ 2021» έχει προϋπολογισμό 632 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει την επιχορήγηση δαπανών για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών μέχρι και ποσοστού 75%.
Στόχος του προγράμματος είναι να ανακαινιστούν και να θωρακιστούν 50.000 νοικοκυριά. Για πρώτη φορά επίσης στον προϋπολογισμό του προγράμματος περιλαμβάνεται και έξτρα κονδύλι 100 εκ. ευρώ για τους οικονομικά ασθενέστερους.
Ο συνολικός επιλέξιμος προς επιδότηση προϋπολογισμός των εργασιών δεν πρέπει να ξεπερνά τα 28.000 ευρώ.
Επίσης το ύψος των επιδοτήσεων καθορίζεται από την οικογενειακή κατάσταση και το εισόδημα των νοικοκυριών, ενώ για την αξιολόγηση των προτάσεων λαμβάνονται υπόψη το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας, οι καιρικές συνθήκες ανά περιοχή, το εισόδημα, η παλαιότητα της κατασκευής κλπ.
Οι επιλέξιμες δαπάνες
Οι επιλέξιμες προς χρηματοδότηση δαπάνες είναι για:
1.Αντικατάσταση κουφωμάτων
2.Τοποθέτηση/ αναβάθμιση θερμομόνωσης
3.Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ ψύξης
4.Σύστημα ZNX με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ)
5.Λοιπές Παρεμβάσεις Εξοικονόμησης (smart home, αναβάθμιση φωτισμού).
Επιπλέον το «Εξοικονομώ 2021» έχει προσαρμοστεί και στα νέα δεδομένα του κύματος των ανατιμήσεων στα οικοδομικά υλικά. Έτσι για τις δαπάνες σε σειρά από αυτά έχουν γίνει αυξήσεις 15%, αν και ο επιλέξιμος προϋπολογισμός ανά αίτηση παραμένει στα 28.000 ευρώ, όπως δηλαδή είχε οριστεί κατά την προδημοσίευση του οδηγού εφαρμογής του προγράμματος.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν τα νοικοκυριά με ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, σύμφωνα με τον ακόλουθο πίνακα.
Με βάση το εισόδημα κλιμακώνονται και τα ύψη επιδότησης:
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Εθνική Τράπεζα: Αμείωτες οι επενδύσεις στην ενέργεια – Ο στόχος για 30% στα δάνεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/12/Karamouzis-Vasilis-ETE-Delfoi-600x469.jpg)
Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική είναι η τράπεζα της Ενέργειας – Δάνεια 3 δισ. στις ΑΠΕ
Η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον Β. Καραμούζη γεν. διευθυντή Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής στοχεύει έως το 2030 να διατηρήσει το 30% στις ΑΠΕ
![Νορβηγία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/EV_parking_lot_Oslo-600x400.jpg)
Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα εξαλείψει τα βενζινοκίνητα
Η Νορβηγία, η οποία διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει από καιρό αναγνωριστεί ως παγκόσμιος ηγέτης στις βιώσιμες μεταφορές
![Κίνα: «Φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/06/ChinaSolar1-600x390.jpg)
Η Κίνα «φρενάρει» τις επιδοτήσεις στην καθαρή ενέργεια
Η Κίνα πέτυχε τον στόχο της για το 2030 έξι χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα
![Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/vodafone-2-600x350.jpg)
Vodafone Ελλάδας: Μείωσε κατά 93% τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τη λειτουργία της
Η Vodafone Ελλάδας έχει επιτύχει 100% προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, το 100% των αποβλήτων του δικτύου ανακυκλώνεται ενώ παραμένει ο στόχος μηδενισμού των καθαρών εκπομπών έως το 2028
![Ασφάλειες: Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Petra-Hielkema-600x400.jpg)
Η Ευρώπη «δεν μπορεί να αντεπεξέλθει» στο κόστος των ακραίων καιρικών φαινομένων
Η υπεύθυνη της ρυθμιστικής αρχής της ΕΕ για τις ασφαλίσεις λέει ότι οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες θα δυσκολευτούν να πληρώσουν για τις φυσικές καταστροφές που προκαλεί η κλιματική κρίση
![Κλιματική αλλαγή: Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/05/kafsonas-1-600x400.jpg)
Ο πιο καυτός Γενάρης για τον πλανήτη Γη
Η θερμοκρασία ξεπέρασε κατά 1,75οC το μέσο επίπεδο της προ-βιομηχανικής εποχής, φθάνοντας κατά μέσον όρο στους 13,23°C
![Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/bain-cyclical-economy-600x283.jpg)
Bain & Company: Οι επιχειρήσεις στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς την κυκλική οικονομία
Η κυκλικότητα αξιολογείται ως προτεραιότητα για το 75% των επιχειρήσεων, με το ποσοστό αυτό να αναμένεται να φτάσει το 95% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια
![Κλιματική αλλαγή: Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/klimatiki-allagi2-600x400.jpg)
Ο Ιανουάριος του 2025 ήταν ο πιο θερμός που καταγράφτηκε ποτέ στον πλανήτη
Ραγδαία η κλιματική αλλαγή - Τον Ιανουάριο του 2025 η θερμοκρασία ήταν υψηλότερη «κατά 1,75° Κελσίου» σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή
![Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/skylakakis-energy-summit1-600x400.jpg)
Σκυλακάκης: Ασφαλής οδός οι ΑΠΕ – Οι επιδοτήσεις «φρενάρουν» τις επενδύσεις
«Κοιτάμε να υπάρχει σωστή αναλογία φωτοβολταϊκών και αιολικών, ώστε να μην είμαστε εκτεθειμένοι σε μία τεχνολογία», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης
![Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Συνεχίζει την ενεργειακή αναβάθμιση του στόλου του](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/Ηλεκτροκίνητα-οχήματα-μεταφοράς-τσιμέντου-Ομίλου-ΗΡΑΚΛΗΣ-2-600x400.jpg)
Συνεχίζεται η ενεργειακή αναβάθμιση του στόλου του ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ φέρνει τα πρώτα ηλεκτροκίνητα οχήματα μεταφοράς τσιμέντου