Στον διαγωνισμό, που φέτος είχε θέμα «Powerbots – Το μέλλον της ενέργειας» και στον οποίο συμμετείχαν συνολικά 200 ομάδες από 65 χώρες, οι ελληνικές ομάδες κέρδισαν τέσσερις θέσεις στην πρώτη δεκάδα, στις κατηγορίες στις οποίες διαγωνίστηκαν.

Οι ομάδες που εκπροσώπησαν την Ελλάδα αναδείχθηκαν από τον εθνικό διαγωνισμό που διοργάνωσε ο WROHellas με στρατηγικό συνεργάτη την COSMOTE. Σημειώνεται ότι στις έως τώρα συμμετοχές η Ελλάδα έχει καταφέρει να κατακτήσει 6 μετάλλια και 13 θέσεις στην πρώτη δεκάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής.

Η ελληνική συμμετοχή στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής WRO 2021

Οι ελληνικές ομάδες παρουσίασαν στη φετινή Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής πράσινες ενεργειακές ρομποτικές λύσεις που μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Οι ομάδες που κατάφεραν να κερδίσουν τις τέσσερεις διακρίσεις και να είναι στην πρώτη δεκάδα της κατηγορίας, στην οποία διαγωνίστηκαν είναι:

  • Minders, 5η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου. Οι Minders παρουσίασαν μια αυτοματοποιημένη ποιοτική καλλιέργεια σε θερμοκήπιο, όπου η ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές.

Minders WRO 2021: Οι Minders με τους Διονύση Κανέλλη, Γιάννη Γκαμαλέτσο, Γιώργο Κλώνη, Θάνο Κοτσόκολο και Κων/νο Μουστακάκη και το ρομποτικό project Airfield έφτασαν στην 5η θέση της Open κατηγορίας του Λυκείου.

  • The Speeders, 5η θέση στην κατηγορία #FutureEngineers – Αυτόνομη Οδήγηση. Οι The Speeders παρουσίασαν κατασκευή αυτοκινήτου και αυτόνομη οδήγηση (χωρίς remote control) σε πραγματικό περιβάλλον.
  • Autonomous, 9η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου. Οι Autonomous διακρίθηκαν με υδροπονική καλλιέργεια φυτών.
  • Airgenics, 10η θέση στην κατηγορία Open Λυκείου. Οι Airgenics παρουσίασαν έργο με ανεμογεννήτριες πόλεων.

Επιπλέον οι ομάδες ROBOKS και Robotonio κατέκτησαν την 13η και 19η θέση στην κατηγορία που αγωνίστηκαν. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής εμφανίζονται στην επίσημη σελίδα του Οργανισμού World Robot Olympiad WRO 2021.

Αξίζει να σημειωθεί ότι COSMOTE και WRO Hellas στο πλαίσιο της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων έχουν πραγματοποιήσει από το 2015 έως σήμερα:

• επτά πανελλήνιους διαγωνισμούς εκπαιδευτικής ρομποτικής με 25.000 συνολικές συμμετοχές μαθητών,
• ετήσια ενημερωτικά σεμινάρια με 7.000 συνολικές συμμετοχές εκπαιδευτικών,
• 4.000 downloads εξειδικευμένων εκπαιδευτικών υλικών ρομποτικής
• 600 δωρεάν εκπαιδευτικά πακέτα ρομποτικής σε σχολεία
• 2 ταινίες με θέμα την εκπαιδευτική ρομποτική, Robogirl και TheRealRobokids, που έχουν ξεπεράσει συνολικά τις 7 εκατ. προβολές στο YouTube. Οι ταινίες, που δημιουργήθηκαν από την COSMOTE, έκαναν περισσότερο γνωστή την εκπαιδευτική ρομποτική στην Ελλάδα.

The Speeders WRO 2021: Η ομάδα “The Speeders” με τους Ρωμαίο Γιαγχιά, Παύλο Άμπελα και Θάνο Βέλλα έφτασαν στην 5η θέση της κατηγορίας Future Engineers.

Τα μέλη της ομάδας The Speeders, Ρωμαίο Γιάγχια, Αθανάσιος Βέλλας και Παύλος Αμπελάς (με προπονήτρια την Αθηνά Προβατάκη) απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την εμπειρία τους στο διαγωνισμό, που ήταν η πρώτη Ολυμπιάδα στην οποία συμμετείχαν.

Ερώτηση: Τι παρουσιάσατε;

Απάντηση (Παύλος, Ρωμαίο, Θάνος): Στην κατηγορία Future Engineers, ο διαγωνισμός αφορούσε την κατασκευή ενός πλήρως αυτοοδηγούμενου οχήματος (Self Driving Car), η κατασκευή του οποίου απαιτούσε τη χρήση αποκλειστικά και μόνο ενός κινητήρα για κίνηση και ενός συστήματος οδήγησης (steering). Το όχημα έπρεπε να κινείται μόνο του πάνω σε μία πίστα 9 τετραγωνικών μέτρων, ακολουθώντας μια τυχαία διαδρομή κάθε φορά και αποφεύγοντας διάφορα σήματα οδικής κυκλοφορίας, τα οποία ήταν επίσης τοποθετημένα με τυχαία διάταξη κάθε φορά, εναλλάσσοντας την πορεία του οχήματος στην δεξιά ή την αριστερή λωρίδα, ανάλογα με το χρώμα του σήματος.

Η ομάδα μας παρουσίασε ένα ρομποτικό όχημα φτιαγμένο από Lego, κίνηση στους πίσω τροχούς και με τη δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης, όπως απαιτούσε ο διαγωνισμός.

Ερώτηση: Από πού πήρατε έμπνευση; Ή καλύτερα, πως σκεφτήκατε να δημιουργήσετε αυτό το project;

«Η έμπνευση του ρομπότ, όσον αφορά το σχεδιαστικό αλλά και το κατασκευαστικό κομμάτι, προήλθε από άπειρες δοκιμές της ομάδας μας χωρίς να έχουμε κάποιο έτοιμο σχέδιο ή έτοιμες οδηγίες σχεδίασης. Η δημιουργία του project πήρε καιρό και πολλές δοκιμές ώστε να τελειοποιηθεί», μας είπε ο Ρωμαίο.

«Μας φάνηκε πολύ ενδιαφέρον να συμμετέχουμε σε ένα τέτοιο project γατί μας έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστούμε πολύ καλά με τους συμμαθητές μου και με την καθηγήτρια μας!», συμπλήρωσε ο Παύλος.

Ερώτηση: Ποιο πιστεύετε ότι ήταν το χαρακτηριστικό του έργου που το ξεχώρισε;

«Το χαρακτηριστικό της συμμετοχής μας που την ξεχώρισε είναι ότι το όχημα κατασκευάστηκε αποκλειστικά από Lego», αναφέρει ο Θάνος, ενώ ο Ρωμαίο συμπληρώνει: «Κατά την προσωπική μου άποψη η συμμετοχή μας ήταν ιδιαίτερη και διαφορετική από τις υπόλοιπες γιατί καταφέραμε να εκπληρώσουμε τους όρους του διαγωνισμού χωρίς να χρησιμοποιήσουμε εξελιγμένα ρομποτικά συστήματα, γρήγορους επεξεργαστές και πολύπλοκους αισθητήρες. Η κατασκευή μας βασίστηκε αποκλειστικά στο εκπαιδευτικό πακέτο Lego Mindstorms EV3, με αισθητήρες απόστασης, χρώματος και μια κάμερα Pixy 2, ενώ ο προγραμματισμός του ρομπότ έγινε με το περιβάλλον Labview. Επιπλέον, αυτό που ξεχώρισε στην κατασκευή μας, ήταν ο καλομελετημένος σχεδιασμός του, διότι χρειάστηκε να προσθέσουμε πολλά πράγματα όπως αισθητήρες και κινητήρες σε έναν σχετικά μικρό χώρο λόγου των περιορισμών που απαιτούσε η συμμετοχή για την Ολυμπιάδα».

Ερώτηση: Πως σας φάνηκε η φετινή Ολυμπιάδα, η οποία είχε την ιδιαιτερότητα ότι διεξήχθη αναγκαστικά ψηφιακά;

«Η φετινή Ολυμπιάδα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία τόσο σε ότι αφορά την προετοιμασία μας όσο και στην αγωνιστική διαδικασία», μας λέει ο Θάνος.

«Η αλήθεια είναι πως όλη η ομάδα θα ήθελε η φετινή Ολυμπιάδα να διεξαχθεί δια ζώσης, όμως εφόσον τα επιδημιολογικά στοιχεία δεν μας το επέτρεψαν έπρεπε να συμβιβαστούμε… Ο ψηφιακός διαγωνισμός ήταν κάτι καινούργιο για όλους μας», λέει ο Ρωμαίο.

«Προσωπικά, αν και δυστυχώς δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τον διαγωνισμό γιατί τις τελευταίες 3 μέρες πριν την διεξαγωγή του νόσησα από κορωνοϊό, μου φάνηκε εξίσου ενδιαφέρον γιατί δεν έχει σημασία το πώς παρουσιάσαμε τελικά το project, αλλά η προετοιμασία που έγινε πριν!», συμπληρώνει ο Παύλος.

Ερώτηση: Πόσα χρόνια ασχολείστε με την εκπαιδευτική ρομποτική και το STEM;

Ο Παύλος αποδεικνύεται ο πιο έμπειρος αφού μας λέει: «Ασχολούμαι με την ρομποτική από την Πέμπτη Δημοτικού. Είναι ένα αντικείμενο που με ενδιαφέρει πολύ και χαίρομαι πάρα πολύ που φέτος με το σχολείο μου συμμετείχαμε τόσο στον Πανελλήνιο διαγωνισμό όσο και Ολυμπιάδα εκπαιδευτικής ρομποτικής».

Ερώτηση: Θέλετε στο μέλλον να σπουδάσετε ή να ασχοληθείτε με κάποιο επάγγελμα που σχετίζεται με την τεχνολογία;

«Επαγγελματικά, στόχος μου είναι να ασχοληθώ με τον τομέα της Μηχανολογίας», λέει ο Θάνος.

«Μου έχει περάσει από το μυαλό να ασχοληθώ με την ρομποτική. Η αλήθεια όμως είναι πως ο βασικός μου στόχος είναι να σπουδάσω αρχιτεκτονική», εξομολογείται ο Ρωμαίο.

«Θα ήθελα στο μέλλον να ασχοληθώ με ένα τέτοιο επάγγελμα και συγκεκριμένα θα ήθελα να γίνω ηλεκτρονικός γιατί ακολούθησα αυτή την ειδικότητα στο σχολείο και μου άρεσε!», ξεκαθαρίζει ο Παύλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Χαμάς – Ισραήλ: Απελεθέρωση 33 ομήρων σε πρώτη φάση προβλέπει η συμφωνία εκεχειρίας
Επικαιρότητα |

Απελεθέρωση 33 ομήρων προβλέπει η συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς για εκεχειρία στη Γάζα

Η πρώτη φάση της εκεχειρίας Χαμάς - Ισραήλ θα διαρκέσει έξι εβδομάδες - Συμπεριλαμβάνει κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές και απελευθέρωση κάποιων ομήρων